Δικαστήριο του Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών επιδίκασε αποζημιώσεις-ρεκόρ συνολικού ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε 22 γυναίκες που ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης πούδρας της Johnson & Johnson.
Πρόκειται για αποζημιώσεις-ρεκόρ. Σε μια ανάλογη υπόθεση πέρυσι δικαστήριο της Καλιφόρνιας είχε επιδικάσει αποζημίωση 417 εκατ. δολαρίων σε καταναλώτρια προϊόντων της Johnson & Johnson που επίσης προσβλήθηκε από καρκίνο των ωοθηκών.
«Βαθιά απογοήτευση» για την ετυμηγορία εκφράζει η αμερικανική εταιρεία, η οποία θα εφεσιβάλει την πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Σημειωτέον ότι το δικαστήριο αρχικά είχε ορίσει την καταβολή συνολικών αποζημιώσεων 550 εκατ. δολαρίων από τη Johnson & Johnson, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε 4,1 δισ. δολάρια ως ποινικές αποζημιώσεις.
Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε έξι εβδομάδες. Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς των γυναικών ότι νόσησαν εξαιτίας της χρήσης βρεφικής πούδρας και προϊόντων ταλκ που έκαναν επί δεκαετίες. Οι δικηγόροι των γυναικών υποστήριξαν ότι η Johnson & Johnson καίτοι γνώριζε από τη δεκαετία του 1970 ότι τα προϊόντα της ήταν μολυσμένα με αμίαντο, δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους.
Η Johnson & Johnson διέψευσε ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν αμίαντο. Επέμεινε ότι είναι ασφαλή και ότι δεν είναι καρκινογόνα. Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία έχει ακόμα να αντιμετωπίσει περί τις 900 αγωγές που έχουν ασκηθεί εναντίον της από γυναίκες που αποδίδουν στις πούδρες και τα ταλκ την προσβολή τους από τον καρκίνο.