«Ψύχραιμα» αντιδρούν τα ελληνικά ομόλογα μετά την… πόρτα του μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ για συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Πριν λίγες ημέρες οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι δημιούργησαν κάποιες προσδοκίες σε ό,τι αφορά την ένταξη στο QE με αναλυτές να εκτιμούν ότι λόγω του ότι η Ελλάδα πάντα αποτελούσε μία «ειδική περίπτωση» για την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα είναι πιο ελαστική και έτσι ο Ντράγκι έδωσε ένα περιθώριο ένταξης στο QE και επέκτασης του waiver και μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν η Ελλάδα περάσει το DSA.

Όμως όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, το waiver δίνεται μόνο αν μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τίποτα από τα δύο, ενώ πρόσθεσε ότι καθώς πλέον έχει αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE.

H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 3,879% με οριακή άνοδο της τάξης του 0,21% και συνεχίζει να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, πριν το ξέσπασμα της ιταλικής κρίσης.

Η απόδοση του 5ετούς επίσης αυξάνεται οριακά και στο 2,931% (+0,34%) στα επίπεδα που κινούνταν στα τέλη Απριλίου.