από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 

Διατηρεί τα χαμηλά επιτόκια η ΕΚΤ για να αυξηθεί ο πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως τα χαμηλά επιτόκια–ρεκόρ θα διατηρηθούν όσο χρειασθεί προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2%.
Διατηρεί τα χαμηλά επιτόκια η ΕΚΤ για να αυξηθεί ο πληθωρισμός
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός συμφώνησαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, οι επικεφαλής της διαμήνυσαν στις αγορές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά «έως το καλοκαίρι του 2019», σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής τους –τον περασμένο μήνα- ότι θα σταματήσει τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να τονίσουν στη συνεδρίαση ότι τα επιτόκια θα μεταβληθούν μόνο αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται προς τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξαν, πάντως, ότι η πρόοδος στην αύξηση του πληθωρισμού είναι ουσιαστική και ότι πιστεύουν πως η αύξηση των τιμών θα συνεχισθεί προς τον στόχο της τράπεζας.

Οι αγορές στοιχηματίζουν σήμερα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Οκτώβριο (του 2019), αλλά οι προσδοκίες έχουν κυμανθεί έντονα μεταξύ του Ιουλίου και του Δεκεμβρίου τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας αυξημένη αβεβαιότητα.

Αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «αναμένουν» να σταματήσουν τις αγορές ομολόγων τον Δεκέμβριο, σημείωσαν επίσης ότι, με δεδομένη την υπάρχουσα αβεβαιότητα, είναι συνετό να εξαρτήσουν τη διακοπή των αγορών από τα νεότερα στοιχεία.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-