Την εκτίμηση ότι η χώρα μπαίνει σε μία φάση που συνιστά ευκαιρία για τη χώρα και που οφείλουμε, όπως είπε, να την αξιοποιήσουμε, με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας αλλά & αυξημένη ευθύνη, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο των συνεταιριστικών τραπεζών.

Η έξοδος από τα μνημόνια επιτάσσει τη συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας για να προχωρήσουμε μπροστά και να μην παγιδευτούμε στο παρελθόν και τις παθογένειές, πρόσθεσε.

«Δική μας πεποίθηση είναι ότι οι συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματα του παρελθόντος αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος», είπε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι: «διατυπώνονται απόψεις όχι μόνο λανθασμένες αλλά & παράλογες για δήθεν «μη χρησιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών», όταν έχουμε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και γνωρίζουμε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων».

«Δημιουργούμε έναν ευρύτερο προνομιακό χώρο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων κ.ά., καθώς υλοποιούμε και εμπλουτίζουμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική, βασικός πυλώνας της θα είναι αυτό που ονομάζουμε «παράλληλο σύστημα χρηματοδοτικών μέσων & εργαλείων». Αυτό αποτελείται από τις Συνεταιριστικές τράπεζες, τα Ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία & την Αναπτυξιακή Τράπεζα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δραγασάκης.