Αν και κεφαλαιαγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο spread των κρατικών ομολόγων, εν τούτοις αγορές, ξένοι αναλυτές, οικονομολόγοι και επενδυτές δείχνουν να επικεντρώνονται κυρίως στις εξής παραμέτρους:

Πολιτικό σκηνικό: Στα θετικά, όπως σημειώνει και η Citigroup, η χώρα έχει μερικώς ξεπεράσει, και ίσως ξεφύγει, από τη λαϊκιστική της περίοδο. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, στα δημοσιονομικά και στη θέση της στην ευρωζώνη. Ξένες τράπεζες, όπως π.χ. η Deutsche Bank, δεν αποκλείουν ο Αλ. Τσίπρας να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές πριν από το τέλος του 2018 και πριν από τις περικοπές των συντάξεων του Ιανουαρίου του 2019 ή σε κάθε περίπτωση την άνοιξη του 2019. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει η ΝΔ, αλλά το εκλογικό σύστημα ίσως οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Αν η Νέα Δημοκρατία έλθει στην εξουσία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα ήταν πιο φιλική προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις, την ώρα όμως που και ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει σε ακραίες λαϊκιστικές πολιτικές.

Βιωσιμότητα χρέους: Μακροπρόθεσμα δεν θεωρείται βιώσιμο. Η Goldman Sachs μετά το 2032 δεν αποκλείει μια περαιτέρω επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του επίσημου τομέα, ενώ για τη Citi υπάρχει η βούληση των πιστωτών να στηρίξουν τη χώρα, και η προσφορά της Ελλάδας να βοηθήσει τη Μέρκελ στο Μεταναστευτικό δείχνει πιθανώς μέρος ενός συνολικότερου συμβιβασμού.

Αναβαθμίσεις οικονομίας: Αναμένονται και άλλες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, με το ελληνικό χρέος ωστόσο να παραμένει ακόμη στην κατηγορία «σκουπίδια», καθώς παρά την αναβάθμιση της S&P, τα ελληνικά ομόλογα απέχουν 4 βαθμίδες ώστε να βρεθούν στην επενδυτική κατηγορία (investment grade). Το επόμενο 12μηνο δεν αναμένεται να κερδηθούν περισσότερες από 1-2 βαθμίδες.

Ανάπτυξη: Χωρίς ένα επενδυτικό «μπουμ» και χωρίς να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ, η χώρα θα εγκλωβιστεί σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν φτιάξει το επενδυτικό κλίμα πάντως η οικονομία είναι τόσο μικρή που οι εισροές κεφαλαίων θα οδηγούσαν σε ταχύτερη ανάπτυξη.

QE και waiver: Η ΕΚΤ θα παρατείνει το waiver, εκτιμά η Citigroup, ενώ για τη Morgan Stanley δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη και στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος. Για τη Citi οποιαδήποτε συμπερίληψη στο QE θα ήταν χρονικά περιορισμένη, αλλά θα έδινε ένα σημαντικό μήνυμα εμπιστοσύνης για τις αγορές.

Στόχος το 10ετές ομόλογο

Συνεχίζει τα road shows με «μεγάλα σπίτια» η Rothschild με στόχο την έκδοση 10ετούς ομολόγου ως σημείο αναφοράς για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Διαχειριστές εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση αν δεν γίνει άμεσα τότε θα αναζητηθεί τον Σεπτέμβριο και θα κινηθεί στην περιοχή των €2,5 δισ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ