Σκιές στην πορεία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ διαπιστώνουν στελέχη τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και του ΤΑΙΠΕΔ. Αν και όλοι παραδέχονται ότιη ολλανδική Vitol και η Glencore UK (ο βρετανικός… βραχίονας του ελβετικού κολοσσού), οι οποίες περιλαμβάνονται στη shortlist, είναι πολύ ισχυρές εταιρείες και σκληροί διεκδικητές, ωστόσο μια είδηση που κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του κόσμου δίνει… άλλο χρώμαστη διαγωνιστική διαδικασία.
Το γεγονός ότι η Glencore βρίσκεται στο μικροσκόπιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς (ρεπορτάζ στη σελίδα Β13) έχει θορυβήσει τους μετόχους των ΕΛΠΕ, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως τελικά αποδειχθεί ότι ο ένας από τους δύο… γίγαντες έχει πήλινα πόδια.

Συζητήσεις

Εντονες είναι οι συζητήσεις και στους διαδρόμους του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν αφορούν όμως τόσο τη διερεύνηση που διεξάγεται στις ΗΠΑ για τις δραστηριότητες της Glencore σε Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «το γεγονός ότι στον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ συμμετέχει η Glencore UK δεν δημιουργεί κανένα θέμα, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εμπλέκεται με την ιστορία που ελέγχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα στελέχη του Ταμείου είναι η «φτωχή» συμμετοχή στον διαγωνισμό για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (από κοινού πώληση τουλάχιστον 50,1% από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings SΑ) στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μόνο τα κριτήρια

Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η διατύπωση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Ταμείο μετά την αξιολόγηση των πέντε σχημάτων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά το ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρεται στα σχήματα που περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αλλά, αντιθέτως, επισημαίνει μόνο όσα δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής.
Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδίδεται στις δεύτερες σκέψεις της Διοίκησης του Ταμείου, αλλά και του κυβερνητικού επιτελείου, οι οποίες προσανατολίζονται στην αναζήτηση και άλλων παικτών που θα πλαισιώσουν και θα ενδυναμώσουν τις συμμετοχές των Vitol και Glencore. Με μόνο δύο υποψηφίους για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ο πήχης πέφτει χαμηλά, οι πιθανότητες πλειοδοσίας μειώνονται, άρα και ενός υψηλού τιμήματος.
Η ισχυροποίηση των σχημάτων αποτελεί τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να αποκλειστούν τυχόν σχέδια σύμπραξης των δύο σχημάτων προκειμένου να επιτύχουν ένα χαμηλό τίμημα.

«Σημαία»

Είναι αξιοσημείωτο ότι για την ιδιωτικοποίηση-«σημαία» της κυβέρνησης οι προσδοκίες είναιπολύ υψηλές, καθώς το 50,1% των ΕΛΠΕ αποτιμάται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ (βάσει της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής που είναι2,4δισ.ευρώ).
Οι δύο εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι γνωστές στην ελληνική αγορά. Η Vitol είχε επιχειρήσει να διεισδύσει και παλαιότερα, καταθέτοντας πρόταση για δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη, αλλά τελικά η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε.Πάντως, τόσο εκείνη όσο και η Glencore δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ως traders. Εκτός διαγωνισμού έμειναν η Alrai Group Holdings Limited, η Carbon Asset Management DWC – LLC και Alshaheen Group (σε κοινοπραξία) και η Gupta Family Group Alliance.
Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα για το πωλητήριο προβλέπει το επόμενο διάστημα να ανοίξει το Virtual Data Room ώστε οι επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛΠΕ. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να έχουν κατατεθεί ως τις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου στα τέλη του έτους να έχει ανακηρυχθεί και προτιμητέος επενδυτής, με την καταβολή του τιμήματος να τοποθετείται εντός του 2019.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ