Σε περίοδο επέκτασης, στρατηγικών συμφωνιών αλλά και ανανέωσης των προγραμμάτων τους βρήκε ιδιωτικά κολέγια, ΙΕΚ αλλά και ιδιωτικά σχολεία η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Απαλλαγμένα δε από τα νομικά «βαρίδια» της μη αναγνώρισης των πτυχίων τους στη χώρα μας που μέχρι πριν από τρία χρόνια δημιουργούσαν εμπόδια στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση, τα ιδιωτικά κολέγια έμπαιναν σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, τα δεδομένα που δημιούργησε η ξαφνική απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης προκάλεσαν νέα αναπάντεχη τρικυμία στη θάλασσα της ιδιωτικής παιδείας στην Ελλάδα, αφήνοντας ακόμη και νύξεις περί εκδικητικών πολιτικών προς μια μερίδα υγιών επιχειρήσεων από μια κυβέρνηση.
Στα ιδιωτικά κολέγια άλλωστε δεν απευθύνονται συνήθως οι «κατέχοντες» της ελληνικής κοινωνίας, αλλά βρίσκουν διέξοδο εκείνα τα παιδιά που δεν πέτυχαν στα ελληνικά πανεπιστήμια ή και δεν επιθυμούν καν να φοιτήσουν σε αυτά, αλλά θέλουν να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους μια επιτυχημένη επαγγελματική ζωή ώστε να γίνουν ενεργοί και συνεπείς πολίτες. Ακόμη και με τις δυσκολίες της περιόδου όμως και εφέτος εκατοντάδες νέοι και νέες αναζητούν αυτή την περίοδο το κολέγιο ή το ΙΕΚ της αρεσκείας τους, με τους μεγάλους και στιβαρούς επιχειρηματίες του χώρου να αντέχουν ακόμη τους κραδασμούς. Πολλοί μάλιστα ήδη άρχισαν να ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για αντιμετώπιση του κόστους που θα φέρει η επιβολή του ΦΠΑ στους πελάτες τους, να απορροφούν μέρος του ή να εκδίδουν ειδικές ευεργετικές αποφάσεις για τους πελάτες τους που έχουν δυσκολία να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο αυτό οικονομικό βάρος.
Οι απόφοιτοι των λυκείων που εγγράφονται ετησίως στα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, υπολογίζεται ότι είναι 5.000, με εκείνους που επιλέγουν έναν προπτυχιακό κύκλο σπουδών περίπου 3.500 και εκείνους που επιλέγουν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα περίπου 1.500.

Συνολικά στα ελληνικά κολέγια σπουδάζουν σήμερα γύρω στους 15.000 νέους και νέες. Πάντως, πολλοί νέοι και νέες στρέφονται πλέον και προς τα πανεπιστήμια της Κύπρου που επίσης προσφέρουν σύγχρονα προγράμματα.

Σε αυτό το φόντο ξεκινά για την ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση της χώρας ένας νέος χρόνος που ίσως τελικά ευνοήσει τους μεγάλους επιχειρηματίες του χώρου ή οδηγήσει σε νέες στρατηγικές συμμαχίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ