Ένα φιλόδοξο σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου (της πόλης που παραμένει από 44 χρόνια κλειστής λόγω τη εισβολής του Αττίλα), χρηματοδοτούμενο από αμερικανούς, βρίσκεται στα σκαριά, όπως μεταδίδεται τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Ουάσιγκτον. Ήδη ανακοινώθηκε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζον Μπαϊντεν θα επισκεφθεί την Κύπρο (κατά πάσα πιθανότητα στις 21 ή στις 23 Μαΐου, δηλαδή παραμονές ευρωεκλογών) κομίζοντας αυτό το σχέδιο.

Με την άφιξη του Μπαϊντεν στη Λευκωσία ανακοινώνεται και η χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης (master plan),της Αμμοχώστου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης ότι θα δοθεί άδεια να εισέλθουν στην κλειστή πόλη εμπειρογνώμονες για επιθεώρηση και διευκόλυνση των μελετών τους, καθώς και η έναρξη αποναρκοθέτησης τριών ναρκοπεδίων, δύο στις ελεύθερες περιοχές και ένα στα κατεχόμενα.
Αυτά τα σχέδια ανασυγκρότησης οι αμερικανοί (και κυρίως γερουσιαστές, βουλευτές και επιχειρηματίες) τα συνηθίζουν σε χώρες ή περιοχές όπου υπέστησαν καταστροφές λόγω πολέμου. Ας μην ξεχνάμε το ενδιαφέρον που έδειξαν αμερικανικές εταιρίες (ανάμεσά τους και αμερικανοί αξιωματούχοι) για την ανασυγκρότηση του Ιράκ ή του Αφγανιστάν, φυσικά με το αζημίωτο. Τα χρήματα που επενδύουν είναι πολλά και οι χρηματαγορές θεωρούν αυτές τις επενδύσεις σταθερές. Άλλωστε η περιοχή της Αμμοχώστου είναι μία από τις καλύτερες στη Μέση Ανατολή και η αξία της γης της, ανεκτίμητη.
Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», στο αμερικανικό επιχειρηματικό πλάνο για την Αμμόχωστο περιλαμβάνονται και Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς και τραπεζικά ιδρύματα, ενώ θετική είναι η ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε μία τέτοια επένδυση.
Μία επένδυση βεβαίως που θα ανοίξει την Αμμόχωστο, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των ελληνοκυπρίων, με την Άγκυρα να το απορρίπτει λέγοντας ότι θα την ανοίξει μόνον μετά από μία συνολική λύση του κυπριακού.
Το πρόβλημα είναι όταν θα ανοίξει η Αμμόχωστος, υπό ποία διοίκηση θα διέπεται. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που επιθυμεί και η κυπριακή κυβέρνηση.