Οι κατευθύνσεις αλλάζουν όνομα και εφέτος ονομάζονται «ομάδες προσανατολισμού». Στη Β’ Λυκείου είναι δύο και όχι τρεις. Στην Α’ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (σήμερα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης), στη Β’ Λυκείου η αναλογία θα γίνει 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης (από 50-50 σήμερα) ενώ μόνο στη Γ’ Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης θα καταλαμβάνουν το 80% της διδακτέας ύλης. Επισημαίνεται ότι για εφέτος ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί μόνο στην Α’ Λυκείου.
Αναλυτικά:
Στην Α΄ Λυκείου οι μαθητές θα συνεχίσουν να διδάσκονται εννέα μαθήματα γενικής παιδείας, συνολικά 33 διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα. Ακόμη, ο νόμος ορίζει ότι θα επιλέγουν μεταξύ τεσσάρων μαθημάτων (Εφαρμογές Πληροφορικής, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Καλλιτεχνική Παιδεία) και ένα μάθημα επιλογής δύο διδακτικών ωρών.

Στη Β’ Λυκείου
τα μαθήματα γενικής παιδείας γίνονται 11 αλλά οι ώρες μειώνονται σε 30. Ταυτόχρονα, ξεκινούν τα μαθήματα ομάδων προσανατολισμού με 5 ώρες εβδομαδιαίως (είτε για τις ανθρωπιστικές είτε για τις θετικές επιστήμες).

Στη Γ’ Λυκείου
τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 6 και τρίτη ομάδα προσανατολισμού, αυτή των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Τα νέα επιστημονικά πεδία είναι 5
:
1. Ανθρωπιστικές Σπουδές – Νομικές
2. Θετικές και Τεχνολογικές
3. Επιστήμες Υγείας
4. Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές
5. Παιδαγωγικές Επιστήμες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ