Με την ονομασία τους κάθε χρόνο να αλλάζει (μέχρι πέρυσι ήταν Κέντρα Μεταλυκειακών Σπουδών), τα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια βλέπουν ξεκάθαρα μπροστά τους μια χρονιά ανάκαμψης. Και ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζεται, οι παράγοντες που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία (όπου η φοίτηση ενός νέου ή νέας σε πανεπιστήμιο εκτός της περιοχής κατοικίας τους είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτική) συντελούν τελικά στην αύξηση του ενδιαφέροντος των οικογενειών για σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια.
Παράλληλα επιπλέον προοπτικές δημιουργεί το γεγονός ότι έχουν ήδη αναγνωριστεί από το υπουργείο Παιδείας, καθώς πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου, αρκετοί μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που χορηγούν στη χώρα μας κολέγια που συνεργάζονται με μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Αύξηση ως και 25% των εγγραφών στα προγράμματά τους αναμένουν λοιπόν πολλά ιδιωτικά κολέγια εφέτος, ενώ ήδη το ενδιαφέρον υποψηφίων έχει αυξηθεί κατά 50%, όπως λένε εκπρόσωποί τους. Πολλοί επιχειρηματίες στον χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης που έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια δήλωσαν στο «Βήμα» ότι εφέτος περιμένουν να αναπληρώσουν τις απώλειες των δύο ή και τριών προηγούμενων ετών.
Σχεδόν όλα τα κολέγια βέβαια έχουν μειώσει τα δίδακτρά τους, ενώ προσφέρουν πλέον και δυνατότητες υποτροφιών, επιπλέον προσφορών κ.λπ.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ τα δίδακτρα για τα προπτυχιακά προγράμματά τους κυμαίνονται από 5.500 ως 8.500 ευρώ (ανά έτος) και για τα μεταπτυχιακά από 8.500 ως 12.000 ευρώ (για προγράμματα σπουδών που τελειώνουν σε ένα έτος) και περίπου 6.000 ευρώ ανά έτος για προγράμματα που τελειώνουν σε 2 έτη.
Σήμερα λειτουργούν στη χώρα 34 κολέγια, τα οποία και έχουν λάβει νόμιμη άδεια από το υπουργείο Παιδείας.
«Στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς τα κολέγια βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από αυτή των προηγούμενων χρόνων» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κολεγίων κ. Κώστας Καρκανιάς. «Εχουν ήδη πάρει τις νέες άδειες λειτουργίας με το κανονικό τους όνομα (ως κολέγια), έχουν στα χέρια τους το αναθεωρημένο Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων τους, το οποίο πλέον καλύπτει όλους τους τομείς σπουδών και θεσπίζει λογικότερες διαδικασίες αναγνώρισης» προσθέτει.
«Επίσης δέχονται περισσότερους υποψήφιους σπουδαστές, οι οποίοι δεν είναι μόνο εκείνοι που δεν πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και πολλοί που έχουν πετύχει σε ειδικότητες εκτός των κυρίων ενδιαφερόντων τους ή σε πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Αυτή η αύξηση έχει σχέση και με το ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει πλέον τα κολέγια ως μια κανονική μορφή ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» καταλήγει ο κ. Καρκανιάς.
Το όνομα «κολέγια» επανήλθε πέρυσι με τον νόμο 4093/ 2012που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο οποίος περιλαμβάνει στο κεφάλαιο Θ’ αρκετές σημαντικές ρυθμίσεις για το θέμα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, εκτός από την ονομασία τους ως «κολέγια», επεκτείνεται η αναγνώριση των ευρωπαϊκών πτυχίων, που δίδονται και μέσω της φοίτησης σε ελληνικό κολέγιο (που συνεργάζεται με ανώτατα ιδρύματα άλλων χωρών της ΕΕ), ώστε να καλύπτονται όλες τις ειδικότητες και όλα τα επίπεδα σπουδών.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα και τις ρυθμίσεις που η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ προσυπογράφουν, η τριετής (κατ’ ελάχιστον) φοίτηση και η απόκτηση τίτλου σπουδών (Bachelor) από –δημόσιο ή ιδιωτικό –αναγνωρισμένο σε κράτος-μέλος της ΕΕ ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θεωρούνται ότι πληρούν τα ελάχιστα απαιτούμενα ακαδημαϊκής ποιότητας. Στην Ελλάδα ωστόσο τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν αναγνωρίζουν ακαδημαϊκά τους τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας. Οπότε, όσοι νέοι επιλέγουν να παρακολουθήσουν μετά το Λύκειο προγράμματα σπουδών σε ιδιωτικό φορέα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μόνο σε άλλον ευρωπαϊκό (ή και ελληνικό, αλλά μη κρατικό) οργανισμό παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ