Η Βρετανία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το υψηλό επίπεδο σπουδών, σε συνδυασμό με τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο –του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης -, προσελκύει χιλιάδες σπουδαστές και ερευνητές κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την Ελλάδα.
Τα δίδακτρα (σε ετήσια πάντοτε κλίμακα) των αγγλικών πανεπιστημίων κυμαίνονται από 6.000 στερλίνες (7.096 ευρώ) ως 9.000 στερλίνες (10.645 ευρώ). Στην Ουαλλία και στη Βόρεια Ιρλανδία τα δίδακτρα παραμένουν στα χαμηλά επίπεδα των προηγουμένων ετών, περίπου 3.575 στερλίνες (4.228 ευρώ), με χρηματοδότηση κατά περίπου 50% από το κράτος. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Σκωτία, όπου τα δίδακτρα παραμένουν μηδενικά και καλύπτονται από το κράτος. Τα έτη φοίτησης κατά μέσο όρο είναι τα τρία έτη, εκτός από τη Σκωτία, όπου οι σπουδές διαρκούν τέσσερα έτη.
Μπορεί τα ποσά αυτά να είναι ιδιαίτερα υψηλά, αλλά όλοι οι σπουδαστές μπορούν εύκολα να καλύψουν τα δίδακτρά τους με τη λήψη κρατικού δανείου, το οποίο δίνεται άμεσα με την εγγραφή στο πανεπιστήμιο, ενώ η αποπληρωμή του δανείου αρχίζει από τη στιγμή που ο απόφοιτος εργάζεται και λαμβάνει ετήσιες αποδοχές πάνω από 21.000 λίρες (περίπου 24.000 ευρώ).
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά από τις 15 Σεπτεμβρίου ως και τις 15 Ιανουαρίου, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ucas.com, με την υποβολή του απολυτηρίου λυκείου μαζί με τη βεβαίωση πρόσβασής τους για την επιτυχή συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και πιστοποιητικό ανωτέρας παιδείας (GCE A-Level ή Foundation). Βέβαια οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας (Advanced και Proficiency) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Για τις σχολές καλών τεχνών, μουσικής και αρχιτεκτονικής οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν και πορτφόλιο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα άκρως φιλόξενο πολυπολιτισμικό μέρος, το οποίο φιλοξενεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές κάθε χρόνο. Εξαιτίας αυτού παρέχει το ιδανικότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για σπουδαστές από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

info:
Γαλλία


Περισσότεροι από 280.000 ξένοι φοιτητές, δηλαδή περίπου το 12% του συνόλου, επιλέγουν τη Γαλλία για να σπουδάσουν, καθιστώντας την την τέταρτη χώρα υποδοχής φοιτητών παγκοσμίως, έπειτα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Το γαλλικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης στηρίζεται σε μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που προσφέρονται στους φοιτητές, στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων (Οικονομικά, Καλές Τέχνες, Ιστορία της Τέχνης, Φιλολογία, Νομικά, Μετάφραση, Διερμηνεία, Μηχανολογία).

Για την εισαγωγή σε γαλλικό πανεπιστήμιο απαιτούνται η κατοχή του τίτλου «Baccalauréat», ο ισότιμος του οποίου είναι το απολυτήριο γενικού λυκείου, και η επιτυχής συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, χωρίς όμως να τίθεται όριο κατώτατης βαθμολογίας.

Παράλληλα οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν τη γαλλική γλώσσα σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Παρ’ όλα αυτά δίνεται η δυνατότητα σε όσους γνωρίζουν τα γαλλικά αλλά δεν διαθέτουν κάποιο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας να εξεταστούν σε ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το οποίο αναγνωρίζεται από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Επίσης οι υποψήφιοι θα πρέπει να συντάξουν μια επιστολή στα γαλλικά, στην οποία θα αναπτύσσουν τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν την κατεύθυνση σπουδών (lettre de motivation). Οι αιτήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://www.admission-postbac.fr, από τις 20 Ιανουαρίου ως τις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της Γ’ Λυκείου. Σε αυτή την online αίτηση θα έχουντη δυνατότητα να επιλέξουν με σειρά προτίμησης ως 12 πανεπιστήμια, ενώ τα έγγραφα – δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα είτε από το υπουργείο Εξωτερικών είτε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Ο βασικός κύκλος σπουδών στη Γαλλία είναι τα τρία χρόνια, ο πρώτος πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών είναι το «Licence».
Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, οι προπτυχιακές σπουδές είναι δωρεάν, με το μόνο κόστος να είναι αυτό της εγγραφής, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 177 ευρώ ετησίως.

Το κόστος ζωής στο Παρίσι είναι αισθητά ακριβότερο αναλογικά με την Ελλάδα και υπολογίζεται σε 1.200 ευρώ, ενώ οι συνθήκες είναι καλύτερες στην επαρχία, όπου το κόστος διαβίωσης ανέρχεται σε 800 ευρώ τον μήνα.

Οσον αφορά τη στέγαση, οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση από 15/1 ως 15/4 σε μια δημόσια πανεπιστημιακή εστία (www.cnous.fr), εκτός από το Παρίσι, όπου ο αριθμός των θέσεων είναι πάρα πολύ περιορισμένος σε σχέση με τη ζήτηση. Μπορούν εν τούτοις να απευθυνθούν και στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες (www.adele.org), το ενοίκιο των οποίων όμως κυμαίνεται από 400 ως 700 ευρώ.

info:
Γερμανία


Η επιστήμη και η έρευνα κατέχουν μακρά παράδοση στη Γερμανία, με παλαιότερο πανεπιστήμιο αυτό της Χαϊδελβέργης, το οποίο ιδρύθηκε το 1386. Σήμερα υπάρχουν στη Γερμανία συνολικά 371 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία βρίσκονται σε 170 σημεία της γερμανικής επικράτειας. Συνολικά προσφέρονται πάνω από 13.000 προγράμματα σπουδών, 800 εκ των οποίων απευθύνονται ιδιαίτερα σε φοιτητές από χώρες του εξωτερικού.
Η πλειονότητα των γερμανικών πανεπιστημίων (207) σχετίζεται με τις εφαρμοσμένες επιστήμες, προσφέροντας ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση, μάλιστα οι συμφωνίες διεπιστημονικής συνεργασίας με πολυεθνικές εταιρείες ή ερευνητικά ιδρύματα αποτελούν συνήθη πρακτική και συμβάλλουν σίγουρα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πτυχιούχων. Εκατόν δέκα ανώτατα ιδρύματα είναι πανεπιστήμια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τεχνολογικά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν και 55 σχολές μουσικής, καλών τεχνών και κινηματογράφου.
Για την εισαγωγή σε κάποιο γερμανικό πανεπιστήμιο, οι φοιτητές θα πρέπει να προσκομίσουν το απολυτήριο λυκείου με βαθμούς πάνω από τη βάση στα μαθήματα κατεύθυνσης, τη βεβαίωση πρόσβασης για την επιτυχή συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και παρακολούθηση μαθημάτων συναφούς αντικειμένου με τη σχολή που επιλέγουν.
Για σπουδές σε σχολές καλών τεχνών και μουσικής οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν και πορτφόλιο με υλικό ή συμμετέχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις. Αναφορικά με τη γλωσσική επάρκεια στη γερμανική γλώσσα, χρειάζεται πιστοποίηση της γνώσης της γερμανικής (TestDaf-Niveaustufe 4 ή DSH), όμως τα γερμανικά δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την είσοδο σε πολλά διεθνή προγράμματα σπουδών, εφόσον στα αρχικά, τουλάχιστον, εξάμηνα η διδασκαλία γίνεται εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, για τον λόγο αυτόν συχνά απαιτείται η εξακρίβωση των κατάλληλων ικανοτήτων στα αγγλικά (συνήθως τίθεται η προϋπόθεση εξέτασης TOEFL ή IELTS).
Οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα αποστέλλονται απευθείας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για το χειμερινό εξάμηνο ως τις 15 Ιουλίου και για το εαρινό ως τις 15 Ιανουαρίου. Για τις ιατρικές και φαρμακευτικές σπουδές οι αιτήσεις αποστέλλονται στο Ιδρυμα Διαχείρισης Θέσεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Stiftung für Hochschulzulassung – SfH).
Τα περισσότερα γερμανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος, μερικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας (Αμβούργο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Βαυαρία κτλ.) καθιέρωσαν ωστόσο την εισαγωγή περιορισμένου ύψους διδάκτρων, το οποίο υπολογίζεται σε 500 ευρώ ανά εξάμηνο.

info:

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ