Περιηγήσεις σε μουσεία, όπου το ρόλο του ξεναγού αναλαμβάνουν καθηγητές και συνεργάτες του, πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι επιστήμονες του προγράμματος «Δυο μουσεία σε μια ημέρα» αναλαμβάνουν να μυήσουν τους πολίτες στους πνευματικούς «θησαυρούς» της πόλης σε αυτές τις δωρεάν ξεναγήσεις και ήδη η πρωτοβουλία σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία. Η πρώτη ξενάγηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 16 Ιουνίου.
Το επόμενο Σάββατο, 29 Ιουνίου, σειρά έχει το Μουσείο Ιστορίας του Ιδρύματος αλλά και το Mουσείο «Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου». H ξενάγηση θα ξεκινήσει από το Mουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στις 10.30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα μουσεία στα οποία θα ξεναγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα το κοινό έχουν την δική τους ξεχωριστή ιστορία. Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, 105 55 Πλάκα) ιδρύθηκε το 1976, μετά τη δωρεά της συλλογής του ζεύγους Κανελλοπούλου στο ελληνικό κράτος.
Αρχικά στεγαζόταν στο διατηρητέο νεοκλασικό αρχοντικό Μιχαλέα στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, ενώ από το 2010 επαναλειτουργεί με την προσθήκη σε αυτό νέας πτέρυγας, που δημιουργήθηκε με τη δωρεά της αείμνηστης Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Περιλαμβάνει αντικείμενα και έργα τέχνης από τους προϊστορικούς μέχρι και τους νεότερους χρόνους, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.
Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, 105 56 Πλάκα) εγκαινιάστηκε το 1987 στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών και στεγάζεται στην οικία του αρχιτέκτονα -πολεοδόμου Σταματίου Κλεάνθη που φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας από το 1837 έως το 1841.
Σημείο συγκέντρωσης έχει ορισθεί το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, (Θεωρίας 12, 105 55 Πλάκα), ενώ η ξενάγηση θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα.