από metereologos.gr
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017
 
 

Το σχολείο μπορεί να (μας) κόψει το κάπνισμα

Οι Ελληνες καπνίζουν 75 εκατομμύρια τσιγάρα την ημέρα
Το σχολείο μπορεί να (μας) κόψει το κάπνισμα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του καπνίσματος στα σχολεία με διδακτισμό και αυστηρότητα» δήλωσε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής.

Στην Ελλάδα, η κατανάλωση προϊόντων καπνού παραμένει η υψηλότερη κατά κεφαλήν ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ελληνες καπνίζουν 75 εκατ. τσιγάρα την ημέρα. Οι γυναίκες κατατάσσονται πρώτες στο κάπνισμα σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι άνδρες καπνιστές κατατάσσονται στην τέταρτη θέση.

Σε αυτές τις συνθήκες η αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, παρατήρησε ο κ. Κυριαζής, μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο μέσα από τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός πολίτη που ξέρει να κάνει σωστές επιλογές για την υγεία του από νεαρή ηλικία.

Αυτές οι επιλογές και η διαμόρφωση της συμπεριφοράς μας, ως πολίτες, συνδέονται με αρχές και αξίες που πρέπει να βρίσκονται, ενσωματωμένες σε όλα τα προγράμματα σπουδών, σημείωσε ο κ. Κυριαζής. Παρόλο που δεν υπάρχει ένα μάθημα μόνο για το κάπνισμα, όπως είπε, στα νέα προγράμματα σπουδών του Δημοτικού και του Γυμνασίου υπάρχουν οι αρχές που οριζόντια διατρέχουν όλα τα μαθήματα, ώστε ο μελλοντικός πολίτης να ξέρει, να μάθει να σέβεται το σώμα του και την υγεία του, αλλά και τους υπολοίπους.

«Σε μια χώρα που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση και η καθημερινότητά μας ολοένα και γίνεται δυσκολότερη, η παιδεία, το σχολείο, σε όλες τις βαθμίδες, δύναται να είναι η αλλαγή σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. «Οι περισσότεροι καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα πριν την ενηλικίωση, επομένως οι αξίες, η δύναμη της προσωπικής θέλησης και η στάση ζωής, οι συνήθειες που αναφέρονται στην υγεία, στην άθληση, και στη σωστή διατροφή, διαμορφώνονται και στο σχολικό χώρο ίσως, κυρίως σε αυτόν» κατέληξε ο κ. Κυριαζής.

Παιδεία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Να το δω και να μην το πιστέψω | 24/12/2012 08:17
  "Το σχολείο μπορεί να μας κόψει το κάπνισμα". Μακάρι! Να το δω και να μην το πιστέψω, τη στιγμή που τα περισσότερα παιδιά μάθανε να καπνίζουν στις τουαλέτες των σχολίων. Θυμάμαι τον καπνό που ολοφάνερα έβγαινε από τα ψηλά παράθυρα εξαερισμού στις τουαλέτες του γυμνασίου μου και κανένας καθηγητής δεν σκεφτόταν να κάνει μια "έφοδο". Όσο για την αντιμετώπιση του καπνίσματος "χωρίς αυστηρότητα και διδακτισμό", αν τα αποτελέσματα είναι ίδια με εκείνα π.χ. της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ας το ξανασκεφτούν καλύτερα οι οπαδοί της "σύγχρονης παιδαγωγικής".
  MIK
  απάντηση71
   
   
  Το σχολείο μπορεί... | 13/12/2012 16:02
  Πολύ νωρίς στο γυμνάσιο πρέπει να αρχίζει η διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε σχέση με τις εξαρτησιογώνες ουσίες. Να ενημερώνονται τα παιδιά και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους. Να μην ακούνε μόνο όσους είναι λάθος πληροφορημένους. Επίσης στο σχολείο πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να εκφράζονται όλοι οι μαθητές και να έχουν ευκαιρία να επιβραβεύονται με διάφορες δραστηριότητες. Δεν επιτρέπεται ο μοναδικός τρόπος για να διακριθείς στο σχολείο να είναι να είσαι "φυτό". Οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν κάτι άλλο για να ξεχωρίσουν και αυτό είναι να είναι τζάμπα μάγκες. Έτσι μπλέκουν οι έφηβοι...
  xx
  απάντηση60