Για το σχέδιο εξορθολογισμού της εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά που ενδέχεται να προκύψουν στις θέσεις των εκπαιδευτικών με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στη ΝΕΤ.

«Κενά μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες. Μετά θα καλυφθούν» τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι «όταν έχεις 156.000 καθηγητές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολικές μονάδες υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού χωρίς να υπάρξουν κενά».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, σε πιθανές αλλαγές στο εξεταστικό, αλλά και στο θέμα των μουσουλμάνων για τους οποίους, όπως σημείωσε, «προστίθενται στον αριθμό των εισακτέων και αυτό βοηθά στην ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία».

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε την ανάγκη εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη στην οποία θα οριστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος μέσα στον Οκτώβριο, ώστε τον Δεκέμβριο να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.

«Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Να δούμε μία σειρά ακαδημαϊκών κριτηρίων και πώς θα ενώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας. Να δούμε πέρα από τις ανθρωπιστικές σπουδές, πώς θα δίνουμε έμφαση σε γνωστικά αντικείμενα που ενισχύουν τους τομείς που έχουμε θέσει ως αναπτυξιακούς σε αυτή τη χώρα». Όσον αφορά στην αλλαγή του εξεταστικού, την τοποθέτησε χρονικά για το 2016-2017.

Θα πρέπει να συζητήσουμε για το εξεταστικό μετά τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια. Στη συνέχεια, να προχωρήσουμε στο σχέδιο «Αθηνά», να τελειώσουμε με τις αλλαγές στο Λύκειο και μετά να συζητήσουμε για το εξεταστικό, είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.