(Στιγμιότυπο από την βράβευση των μαθητών στοΠολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων – Εικαστικό έργο των παιδιών του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών)

Σε μια ζεστή τελετή στο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε η απονομή του Βραβείου Ειδικού Σχολείου στο 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Μαράσλειο) για το εικαστικό έργο με το οποίο συμμετείχε.

Οι μαθητές συμμετείχαν στον διαγωνισμό με θέμα «Η Πόλη που θα ήθελα να Ζω» με 6 ομαδικά έργα ζωγραφικής και μικτής τεχνικής (φωτογραφία, κολλάζ, χρώμα), μέρος των οποίων επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός-ζωγράφος Ερμιόνη Δελή που συνεργάστηκε με το Μαράσελειο ειδικό σχολείο στο πλαίσιο προγράμματος δημιουργικής δράσης.

Η φύση, το παιχνίδι, το χρώμα και το φως ήταν τα κυριαρχα στοιχεία των έργων των μαθητών, μέσα από τα οποία εξέφρασαν τις επιθυμίες τους, αποτύπωσαν τα οράματά τους και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την Πόλη που θα ήθελαν να ζουν.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα και το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις-Les Rencontres de la Terre υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων και το βραβείο συνοδεύθηκε με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του σχολείου.

Εκτός από ζωγράφοι, οι μαθητές του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Μαράσλειο) έγιναν για λίγο και μικροί πρωταγωνιστές, παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη και χαρούμενη παράσταση με τίτλο «Μαγικές περιπέτειες στο δάσος» στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριοποίησής τους μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα εργασίας και συνεργασίας όπως αυτά παρουσιάστηκαν.

Μουσικές και χρώματα, χοροί και πάνω από όλα… δυνατά παιδικά χαμόγελα έδωσαν ένα μάθημα σε όλους μας που ησυχάζουμε στα «δεδομένα» μας και πολλές φορές ξεχνάμε τι σημαίνει αληθινός αγώνας για τη Ζωή!

Να σημειώσουμε ότι στην ξεχωριστή αυτή γιορτή -που επιμελήθηκαν η μουσικός Μαργαρίτα Κούσου και ο διευθυντής τους Ειδικού Σχολείου Αθηνών, Παναγής Κασσιάνός- παρευρέθηκαν ο Επίτιμος Πάρεδρος Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Κώστας Χριστάκης, η Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Μάρθα Φλωράτου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Δημήτρης Ευθυμίου και ο πρώην Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής κ. Αριστείδης Χαρούπιας.

Επίσης, οι πρωταγωνιστές χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό από μαθητές των γενικών σχολείων του Μαρασλείου καθώς και αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών από το Ειδικό Σχολείο Καισαριανής, μια ιδιαίτερα συγκινητική παρουσία!