από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Καταλήψεις εμποδίζουν τις εκλογές στα Πανεπιστήμια

Προειδοποίηση Διαμαντοπούλου προς πρυτάνεις για τις ευθύνες τους
Καταλήψεις εμποδίζουν τις εκλογές στα Πανεπιστήμια
Πηγή: Γ. Γιακουμίδης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δεν άνοιξε σήμερα Τετάρτη  κανένα εκλογικό τμήμα ακόμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου είχαν προγραμματιστεί οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης.

Στο ΑΠΘ έχει γίνει από χθες το βράδυ κατάληψη από φοιτητές στο κτίριο της Νομικής Σχολής, όπου και είχε επιλεγεί για να στηθούν σήμερα οι κάλπες για την εκλογική διαδικασία. Όπως υποστηρίζουν οι καταληψίες ο νέος Νόμος Πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ έχει καταδικαστεί από τη φοιτητική κοινότητα.

Εκπρόσωποι της Σχολής αναφέρουν ότι στην κατάληψη συμμετέχουν μόνο φοιτητές του Ιδρύματος και όχι εξωπανεπιστημιακοί, όπως συνέβαινε στην κατάληψη της Αθήνας. Το κλίμα αυτή την ώρα είναι ήρεμο, αν και νωρίτερα δημιουργήθηκε ένα επεισόδιο, όταν οι φοιτητές διέλυσαν συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών - που τις ανέβαλε όμως για την Παρασκευή. Το πρωί, πάντως, οι φοιτητές είχαν επιτρέψει στον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Ν. Παρασκευόπουλο να μπει και να ασφαλίσει όλους τους χώρους με εξοπλισμό αξίας.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν επίσης κινητοποιήσεις φοιτητών που εμποδίζουν τη διαδικασία, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει η οργανωτική επιτροπή των εκλογών, τα μέλη της οποίας και αναμένεται να αναβάλουν τη διαδικασία. Ούτε στη Λάρισα ούτε στον Βόλο μπήκε σήμερα κανένας στα εκλογικά τμήματα όπως λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήρθαν και πανεπιστημιακοί από την Αθήνα για να εμποδίσουν την διαδικασία.

«Η ματαίωση μιας εκλογικής διαδικασίας στο Πανεπιστήμιο συνιστά από μόνη της μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη» δήλωσε σχετικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου, με αφορμή τις ανάλογες εξελίξεις στο Ίδρυμά του την Τρίτη. «Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής κρίσης που επηρεάζει τους θεσμούς, αλλά έχει, επίσης, τροφοδοτηθεί, καιρό τώρα, από το κλίμα έντασης και οξύτητας που καλλιεργήθηκε σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, από την άρνηση έγκρισης των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η κατάσταση πρέπει πλέον να αλλάξει» συνέχισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα χρειαζόμαστε τα Πανεπιστήμια όρθια, δυναμικά και παραγωγικά, με ουσιαστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τα Πανεπιστήμια για να ξαναγεννήσουν την ελπίδα για το μέλλον και να διασφαλίσουν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Η κοινότητά του παραμένει ενωμένη και προσηλωμένη στην αποστολή της», πρόσθεσε ο πρύτανης και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να διαφυλάξει την ηρεμία και την σταθερότητα στο Ίδρυμα.

«Η Πανεπιστημιακή κοινότητα, παράλληλα, αναμένει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να συμβάλει έμπρακτα στην αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης με τα Πανεπιστήμια για την υπέρβαση της κρίσης» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Επίθεση Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις

Στο μεταξύ με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Σχετικά με τα γεγονότα στη Νομική, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «υπάρχουν κολοσσιαίες ευθύνες» και πρόσθεσε ότι ο πρύτανης κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης «έδωσε τη Νομική από την Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα». Δήλωσε μάλιστα ότι η ίδια γνωρίζει πως «έγινε συμφωνία και τους επέτρεψε να μπουν μέσα μέχρι τη Δευτέρα»…

«Εάν έχει τόσο ενδιαφέροντα στοιχεία η υπουργός Παιδείας γιατί δεν τα καταθέτει στις αρχές να βοηθήσει και το έργο τους;» ανταπάντησε, μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Πελεγρίνης, που έχει συνάντηση για το θέμα αυτή την ώρα με συνεργάτες του.

Πάντως, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ακόμη ότι είχε προταθεί να γίνεται με ειδική κάρτα η είσοδος στη Νομική Σχολή Αθηνών, ώστε να υπάρχει έλεγχος, αλλά την πρόταση αυτή δεν τη δέχτηκαν οι παρατάξεις.

Για την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου, δήλωσε ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γ. Μυλόπουλος «γυρίζει τα κόμματα και τους ενημερώνει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί».

«Ο νόμος εφαρμόζεται κανονικά και στην παρούσα πολιτική συγκυρία είναι λάθος ο ένας θεσμός της χώρας να επιτίθεται σε βάρος του άλλου με απαξιωτικές και ανυπόστατες κατηγορίες, ενώ η λογική επιτάσσει την συνεργασία και την συναίνεση» δήλωσε σχετικά στο «Βήμα» ο κ. Μυλόπουλος.

«Οι εκλογές πράγματι αποτελούν αιτία αναταραχής στα πανεπιστήμια με τον τρόπο που οργανώνονται και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μετάθεση τους σε χρόνο εκτός της παρούσας συγκυρίας για να εκτονωθεί η κατάσταση και να επανέλθουμε σε ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία» συνέχισε.

Πάντως η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται μόνο στο θέμα των εκλογών και το μόνο πρόβλημα είναι στο άρθρο για την αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία των πανεπιστημίων. Εστειλε μάλιστα εκ νέου μήνυμα στους πρυτάνεις που αντιτίθενται, ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί», υπενθυμίζοντας ότι υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε, όσοι αποφασίζουν ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος, παίρνουν την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους και απέναντι στο πανεπιστήμιο, που σε τέτοια περίπτωση, θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την χρηματοδότησή του.

Για τα γεγονότα στην Αθήνα, είπε ότι δεν επελέγησαν τυχαία τα σημεία όπου μπήκαν οι φωτιές, καθώς επρόκειτο κυρίως για νεοκλασικά κτίρια, λέγοντας ότι «υπήρξε επιδρομή βαρβάρων με σχέδιο». Τόνισε ακόμη ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και υποστήριξε ότι οι πληγέντες πρέπει να λάβουν άμεσα αποζημιώσεις.
Παιδεία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό κατάληψη η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου 
Σχέδιο δράσης κατά των εκλογών στα ΑΕΙ... 
Εισαγγελέας στο ΑΠΘ για τις εκλογές 
 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  μειοψηφίες | 15/02/2012 19:35
  Ως πότε θα επιτρέπουμε να μας κυβερνούν οι μειοψηφίες ; Ως πότε θα ρυθμίζουν τις ζωές μας ; Πότε θα απαιτήσουμε, επιτέλους, να εφαρμόζονται οι νόμοι από όλους ;
  Β.Π.
  απάντηση114
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κόψτε τους την χρηματοδότηση αμέσως | 15/02/2012 18:57
  και μην απειλήτε μόνο κ. Διαμαντοπούλου και να πάνε επιτέλους στην Δικαιοσύνη οι υπέυθυνοι. Δεν πρόκειτε για νηπιαγωγίο η δημοτικό που αρκεί μιά απειλή για τιμωρία. Αυτά τα Πανεπιστήμια έχουν καταντήσει κέντρα ανομίας και εκπαίδευσης αναρχικών. Απο κάπου πρέπει να αρχίσει επιτέλους αυτό το κράτος να δείχνει οτι σέβετε το ιδιο τους νόμους του.
  Stefan_g
  απάντηση113
   
   
  Ιδεα | 15/02/2012 18:38
  Εχω μια ιδεα...ας παρουν τα λεφτα απο το προυπολογισμο των πανεπιστημιων και ας τα δωσουν στους ανθρωπους που χασαν τις δουλειες και τα μαγαζια τους στην Αθηνα. Ετσι απλα.
  Γιαννης
  απάντηση124
   
   
   
  κ. Υπουργέ μην πτοείστε | 15/02/2012 18:08
  κ. Διαμαντοπούλου έχετε μαζί σας τα 5/6 της βουλής και την πλειοψηφία του κόσμου που θέλει, επιτέλους, να αλλάξουν τα πράγματα στα Πανεπιστήμια. Καταλαβαίνουμε (και βλέπουμε) τον πόλεμο που σας κάνουν και σας τον κάνουν γιατί βλέπουν ότι αυτό που πάει να γίνει είναι το σωστό. Σας παρακαλούμε, όμως, τολμήστε και προχωρήστε παραπέρα. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα, να φύγουν, επιτέλους, οι φοιτητές από τις διοικήσεις και να εκλεγούν ικανοί άνθρωποι στα συμβούλια.
  Δημήτρης
  απάντηση134
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  το νομοσχεδιο εκτρωμα της αννουλας | 15/02/2012 17:12
  δε θα περασει να στε σιγουροι.σε κανενα πανεπιστημιο δε θα γινουν εκλογες για να ανοιξει ο δρομος στο καθε μπομπολα να κανει τα πανεπιστημια επιχειρησεις.ηδη σε ολα τα πανεπιστημια οι εκλογες εχουν αναβληθει η δεν εχουν καν προσδιορισει την ημερομηνια... αννουλα ακου το πονο της γιαννακου και ρωτα τον αρσενη τι σε περιμενει
  1ετης φοιτητης
  απάντηση1027
  Απαντήσεις  5 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οι πάτρωνες των καταληψιών χαίρονται... | 15/02/2012 15:24
  Καλά, το περιμέναμε ότι θα 'βαζαν πάλι οι "δάσκαλοι" τα πανεπιστημιακά γκρουπούσκουλα να καταλάβουν τους χώρους για να μη γίνουν εκλογές στα Πανεπιστήμια. Τα πανεπιστημιακά απολιθώματα είναι κολλημένα με την καρέκλα τους. Μέχρι να γκρεμιστούν μαζί ...
  πολίτης
  απάντηση2210
   
   
   
  Άννα μην κλαις | 15/02/2012 13:18
  Δείξε την πυγμή σου
  αει γα...ήσου
  απάντηση1525
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μόνο οι εκλογές τους νοιάζουν. | 15/02/2012 11:53
  Κάτι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων τις ξεχάσαμε φυσικά. Έρχονται και βουλευτικές εκλογές δεν θέλουμε κανέναν απέναντι μας. Πάντως κατάφερες να γίνεις σαν τον είδωλο σου την Σενγκολέν. Αποτυχημένη και γραφική.
  bel
  απάντηση2028
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων