Νέα συνάντηση έχουν τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, τα μέλη του διευρυμένου προεδρείου της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, κ. Κων. Αρβανιτόπουλο, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαίσιο για τη λειτουργία τους.

Κρίσιμο θέμα προς συζήτηση είναι η… προαναγγελθείσα διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ εάν έως τις 15 Ιανουαρίου που θέτει ως χρονικό όριο ο νέος νόμος δεν έχουν εκλέξει τα νέα Συμβούλια Διοίκησής τους.

Επί του θέματος θα πρέπει να αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Παιδείας που θα θέτει νέα χρονικά όρια, καθώς κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει εκλέξει έως σήμερα τα νέα όργανα διοίκησής του και πλέον δεν προλαβαίνει να το κάνει έως τις 15 του μήνα.

Πάντως για τις 3 Φεβρουαρίου, με διαδικασία εξπρές, προσδιορίστηκε τελικά η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της κοινής προσφυγής όλων των πανεπιστημίων της χώρας κατά των διατάξεων του νέου νόμου, οι οποίες ορίζουν την σύνθεση των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης (εισάγοντας εξωπανεπιστημιακά μέλη) αλλά και του εκλογικού συστήματος που προτείνει το υπουργείο Παιδείας.

Σε δύο πανεπιστήμια έχουν προσδιοριστεί ημερομηνίες εκλογών πριν από τις 3 Φεβρουαρίου (στις 25 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στις 22 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα αναβληθούν για τυπικούς λόγους.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι εκλογές για τα νέα όργανα διοίκησης έχουν προσδιοριστεί για το τέλος Φεβρουαρίου.