από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Γαλάζια συναίνεση στον Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ

ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ψήφισαν τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Γαλάζια συναίνεση στον Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ευρύτερη συναίνεση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επετεύχθη στη Βουλή μετά τις αλλαγές της κυρίας Διαμαντοπούλου στον νόμο Πλαίσιο. Ετσι τα τρία κόμματα ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάλεσε το κόμμα του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την μέχρι τώρα αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πάντως εμφανίστηκε να επιζητεί την συναίνεση υπό προϋποθέσεις. Έτσι ο εισηγητής του κόμματος κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος σε παρέμβασή του αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη διευκρίνισε «για την πρόοδο της συζήτησης», όπως είπε και «προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός ώστε να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας», ότι «μια παρεξηγημένη έννοια όπως αυτή του συμβιβασμού στην σημερινή ημέρα έχει διαφορετικό νόημα».

«Στο θέμα της Παιδείας πρέπει να φύγουμε λίγο ή πολύ σε μια βάση συμβιβασμού. Να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να συναντηθούμε», ανέφερε, επισημαίνοντας τις «πολλές φιλότιμες προσπάθειες» που έχουν γίνει και από την πλευρά της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε. Για το τελικό αποτέλεσμα πάντως παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «είναι στο δικό του χέρι αν θα υπάρξει πεδίο συναίνεσης». «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος καταθέτοντας μια μίνιμουμ «ατζέντα» τριών σημείων για να υπερψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο:

1. Πλήρη κατάργηση του ασύλου. «Να αφήσουμε τα όποια κατάλοιπα υπάρχουν. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να παραμένει χώρος φιλοξενίας εγκληματικών στοιχείων. Τέρμα τα μισόλογα. Επαναφέρουμε την παλαιότερη πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το θέμα», είπε.

2. Νέος τρόπος διοίκησης: «Θα είμαστε μαζί σας υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος θα έχει λόγο και θα προεπιλέγει όμως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένη από το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου για τον πρύτανη», σημείωσε όσον αφορά την προωθούμενη διαδικασία ανάδειξης του πρύτανη από το θεσπιζόμενο Συμβούλιο του Ιδρύματος. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος «κατάργηση υφιστάμενων πρυτανικών αρχών δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία παρά μόνο σε άλλα σκοτεινά καθεστώτα της ιστορίας μας» και πρότεινε «να μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να ψηφίζει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος».

3. Συμμετοχή των φοιτητών: «Κανείς δεν θέλει να υπάρχει η υφιστάμενη συναλλαγή μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρότεινε «συμβολικό ρόλο σε ποσοστό 5% των φοιτητών».
Εξήγησε δε ότι «σε όλα τα άλλα έχουμε πάρα πολλές ενστάσεις. Αλλά προκειμένου να συμφωνήσουμε θα τις κάνουμε πέρα».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο»

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε την ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις δομικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι αλλαγές που προωθούνται με το συζητούμενο σχέδιο νόμου «συνηγορούν υπέρ της ψήφισής του και από το κόμμα μου», είπε μιλώντας στην Βουλή. Η διαφοροποίηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε «νευρικό κλονισμό» στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσήλθε δίχως συναινετική διάθεση καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι εύρυθμο, ούτε λειτουργικό, αλλά δίχως προοπτική, συγκρουσιακό και αναποτελεσματικό. Αντιθέτως ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ συμφώνησε σε τρία βασικά σημεία του νομοθετήματος:

1. Με την κατάργηση του ασύλου: «Πολύ κάνετε και το καταργείτε και να δούμε αν θα εφαρμοστεί στην πράξη», είπε καταχειροκροτούμενος από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ η πρόεδρος του κόμματος κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυβε την ικανοποίησή της από την τοποθέτηση του αδελφού της.

2. Με τις αρμοδιότητες του πανεπιστημίου: «Δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στα πανεπιστήμια να ρυθμίσουν τα του οίκου τους και σωστά συνδέετε την χρηματοδότηση με την αξιολόγηση», είπε.

3. Με την κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων: «Το θέαμα των κομματικών νεολαιών που υποδέχονται τους πρωτοετείς φοιτητές με τραπεζάκια και φυλλάδια είναι άθλιο και πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την άθλια συναλλαγή», τόνισε.

Όσον αφορά τον τρόπο ανάδειξης των πρυτανικών αρχών είπε ότι «δεν ξέρω αν ο καλύτερος τρόπος είναι η εκλογή του πρύτανη από το Συμβούλιο ή από τα μέλη ΔΕΠ, αλλά δεν πρέπει να συμμετέχουν οι φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό». Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε ότι «υπάρχει πεδίο συνεννόησης και να περάσει με την αποδοχή τριών τουλάχιστον κομμάτων για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Ντόρα Μπακογιάννη: «Στην σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συντάχθηκε με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. «Αν εξαιρέσουμε την Αριστερά για λόγους δογματικούς, όλη η υπόλοιπη Βουλή συνεχίζει ότι το ισχύον σύστημα δεν παρήγαγε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και θέλουμε να το αλλάξουμε και αυτό που προτείνεται είναι πράγματι προς την σωστή κατεύθυνση», είπε και συμφώνησε στην κατάργηση του ασύλου, στην μη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. «Να στείλουμε το πρώτο μήνυμα ότι ομονοούμε εν μέσω κρίσης», είπε η κυρία Μπακογιάννη.


Παιδεία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εξέλιξη συλλαλητήρια ενόψει της ψήφισης του νόμου για τα ΑΕΙ 
Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου -Σαμαρά για την Παιδεία 
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος για τα ΑΕΙ 
ΑΕΙ: Θετικά αντιμετωπίζουν τις αλλαγές οι πανεπιστημιακοί 
Το Πολυτεχνείο αντιδρά στον νέο Νόμο Πλαίσιο με αναβολή εξεταστικής 
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Είναι μια ελπιδοφόρα αρχή. | 24/08/2011 18:06
  Δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί μας σε παρόμοιες συναινέσεις, γιαυτό ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα! Αν παρόμοιες συναινέσεις είχαμε και για άλλα σημαντικά θέματα, είναι σίγουρο ότι ο λαός θα εκτιμούσε αυτή την σύμπνοια και θα άλλαζε καθοριστικά την αρνητική του και επικριτική του στάση απέναντι στον πολιτικό κόσμο, αφού θα έβλεπε ότι αυτός θέτει το γενικό συμφέρον υπεράνω του στενού μικροπολιτικού και μικροκομματικού. .Αυτό ας αποτελέσει μια καλή και ελπιδοφόρα αρχή και ας ελπίσουμε ότι θα έχει μια εξ ίσου επικοδομητική συνέχεια.
  Αιρετικός
  απάντηση04
   
   
  ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΩ | 24/08/2011 17:34
  Δόξα τω Θεώ μια φορά στις τόσες το ελληνικό κοινοβούλιο στο σύνολο της έκανε ενα σηματικότατο βήμα για την απαλλαγή απο τη σαπίλα που επικρατεί στα παν/μια. Ενα μεγάλο συγχαρητήρια στην Διαμαντοπούλου η οποία δεν υπέκυψε στις πιέσεις και ένα μεγάλο συγχαρητήρια και πάλι στο ελληνικό κοινοβούλιο!!!!!
  Θωμάς
  απάντηση05
   
   
  Κανένας φοιτητής στη διαδικασία εκλογής πρυτάνεων | 24/08/2011 15:19
  Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να συμμετέχει στην διαδικασία επιλογής των πρυτάνεων. Ακόμα και το 5% των φοιτητών που θα παίρνουν μέρος στη διαδικασία θα είναι οι κομματικά αρεστοί και οι ευνοούμενοι των καθηγητών που θα πρόσκεινται στον εκάστοτε υποψήφιο πρύτανη. Οι φοιτητές να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους, με έρευνα και με ό,τι άλλο θα τους προσφέρει γνώσεις.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση33
   
   
   
  και | 24/08/2011 15:03
  τα τρία κόμματα που υπερψήφισαν, εκπροσωπούν σήμερα πάνω από το 50% του λαού?
  ax bach
  απάντηση56
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  συντεχνιο-στοπ | 24/08/2011 15:03
  Άντε καλορίζικο..! Ελπίζω η συμμορία των καθηγηταράδων να το δεχτεί εύκολα και με μια ανάσα...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση36
   
   
  @ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ | 24/08/2011 14:53
  Αφού σου αρέσει τόσο πολύ η ντορα γιατί δεν την παίρνετε στο Πασοκ....ούτως ή άλλως ιδεολογικά είστε μαζι.....μετά το μάνο και τον ανδριανόπου΄λο έναν νεοφιλελεύθερο ακόμα.....και αν δε σας το άνει το πασοκ κόμμα νεοφιλελευθέρων
  Ανώνυμος / η
  απάντηση107
   
   
   
  ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΨΕ | 24/08/2011 14:37
  ***Βασει των τελευταιω πληροφοριων η Νεα Δημοκρατια δέχθηκε το νομοσχεδιο αφηνωντας για επανεξεταση την προταση για το 20% των φοιτητων.***ΣΗΜΕΡΑ Για 1η φορα απο την μεταπολιτευση υπηρξε συναινεση επι της παιδείας**** ΣΗΜΕΡΑ νικητής δεν είναι η κυβερνηση του Γιωργου Παπανδρεου, ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ η 1η αντιπολιτευση που συνειδητοποιεισε την Ιστορικη ευθυνη *** ΣΗΜΕΡΑ νικητής, είναι η Νεα Δημοκρατία υπο τον Αντώνη Σαμαρά, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στο επιτελείο της και τον αρχηγό της, Συνχαρητήρια και οι ωριμοι ψηφοφόροι θα το θυμηθουν...
  Προεμφυλιακή Ελλάδα - prellas@yahoo.gr
  απάντηση1337
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  να ελπίζουμε; | 24/08/2011 14:30
  Αποδεικνυεται οτι τα πραγματα ως προς τη συναίνεση και την προοδο της χώρας θα ήταν πολυ διαφορετικά αν ηταν η Ντορα αρχηγος της ΝΔ.Έστω και συρόμενος από τα πράγματα ας συναινέσει ο Σαμαράς την υστατη στιγμή.Η χώρα θα ωφεληθεί.
  χωρις παρωπίδες
  απάντηση279
   
   
  Αρκετά με την παρωδία της δήθεν Παιδείας! | 24/08/2011 14:25
  Το ότι η τριτοβάθμια εκπ. είναι σάπια το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, έστω και αν για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας και ιδεολογικής αγκύλωσης, μερικοί δεν το ομολογούν! Μέρος του Παν/μιακού κατεστημένου αντιδρά με λύσσα σε όποια προσπάθεια αλλαγής και βελτίωσης του συστήματος γιατί μικροσυμφέροντα, συναλλαγές (προς «κοινό»... όφελος) με "φοιτητικές"παρατάξεις - φατρίες, διαιώνιση της αναξιοκρατίας και ιδεολογικό μονοπώλιο, τίθενται πλέον "υπό αμφισβήτησιν".Και από κoντά οι θλιβεροί και υπέρμαχοι του ισοπεδωτισμού και της εξαφάνισης της όποιας ποιότητας και διαφορετικότητας στην εκπαίδευση,οι κύριοι της ΔΟΕ , ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ. Επειδή όμως μπαίνουμε σε φάση που όλα αλλάζουν αναγκαστικά, ας το συνειδητοποιήσουν ότι όλη αυτή η υστερία, τους εκθέτει για μια φορά ακόμη και τους κάνει καταγέλαστους στα μάτια της απορημένης και αγανακτισμένης κοινωνίας. Αρκετά τους ανέχτηκε η κοινωνία και αρκετά καπηλεύτηκαν αυτή ακριβώς την ανοχή. Αρκετά ανέχτηκε το αίσχος του δήθεν ασύλου που έχει γίνει εργαλείο τρομοκρατίας των περιθωριακών και των παράνομων Καιρός να αποκατασταθεί στη κοινή συνείδηση, η εκτίμηση και το κύρος της Ελλην. Εκπαίδευσης, που απαξιώθηκε ακριβώς από εκείνους που είχαν το μεγαλύτερο χρέος να τη διαφυλάξουν.
  Αιρετικός
  απάντηση3710