από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 

Καστριώτης Δημήτρης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2010, 06:46 Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010
Η απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης με βρίσκει αντίθετο, όπως και προ ημερών σημειωνόταν στη στήλη, πρωτίστως για λόγους πολιτικής. Μεταβάλλει τον νόμο σε μηχανισμό ελέγχου συμπεριφοράς τύπου αυστηρού «γυμνασιάρχη» και υποκαθιστά την πολιτική ουσία, τη δίκαιη διανομή εισοδήματος, με προσχήματα προκειμένου να δείξει πόσο το κράτος που μειώνει τις αποδοχές μας ενδιαφέρεται πάντως για την καλή μας υγεία. Πέρα από αυτά υπάρχει όμως και μία παράμετρος οικονομικής ανακολουθίας του μέτρου υπό τις σημερινές περιστάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2010, 06:46 Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010
Διαβάζοντας για τις διαφωνίες σχετικά με τις υποψηφιότητες στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και για τις προσπάθειες ενωτικού διαλόγου στην Αριστερά, διερωτάται κανείς μήπως εξακολουθούμε να βλέπουμε τα πράγματα από εσφαλμένη οπτική γωνία. Τείνουμε σχεδόν όλοι να δεχόμαστε ότι η πολυδιάσπαση της- μη σοσιαλδημοκρατικής- Αριστεράς είναι η αιτία της περιορισμένης ισχύος της- ότι, αν ήταν ενωμένη, θα ήταν «μεγάλο μαγαζί». Με τις εξελίξεις των τελευταίων ετών θα έπρεπε ίσως να εξεταστεί το αντίστροφο: Μήπως η Αριστερά, όπως την ξέρουμε, δεν μπορεί να γίνει «μεγάλο μαγαζί» και αυτή η έλλειψη προοπτικής είναι η αιτία που επιτείνει την πολυδιάσπασή της.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2010, 06:46 Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010
Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2008 πέντε τμήματα ΤΕΙ είχαν μείνει χωρίς πρωτοετή φοιτητή. Ούτε ένας υποψήφιος από όσους είχαν αξιωθεί τον βαθμό «10» δεν είχε ζητήσει να εγγραφεί σε αυτά. Το 2009 οι κενές θέσεις στα ΤΕΙ ξεπέρασαν τις 20.000- και πάλι ελλείψει ενδιαφερομένων με επίδοση πάνω από τη βάση. Εφέτος που η βάση καταργήθηκε, οι κενές θέσεις μειώθηκαν σε 4.000, ενώ 15.000 εισήχθησαν με βαθμολογία κάτω του «10». Το άθροισμα μας φέρνει περίπου στον περυσινό αριθμό κενών θέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2010, 06:46 Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010
Oι Ελληνες ανησυχούμε για τα βασικότατα. Οσοι έχουμε δουλειά μήπως τη χάσουμε. Οσοι είναι μόνιμοι ή συνταξιούχοι μήπως μειωθεί (κι άλλο) ο μισθός ή η σύνταξή τους. Οσοι έχουν αποταμιεύσεις μήπως αυτές βρεθούν να έχουν κλάσμα της σημερινής αγοραστικής τους αξίας. Μέσα σε αυτή την αγωνία- και την ανάγκη μιας ένεσης αισιοδοξίας- υπήρξε όαση η κρατική διαφήμιση για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος από 1ης Σεπτεμβρίου. Ας προσπεράσουμε το κόστος της, σε εποχές ακραίων περικοπών.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2010, 06:46 Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010
Απορίες ενός πολίτη που διαβάζει (ας συγχωρηθεί η παράφραση του μπρεχτικού τίτλου, αλλά... προσφέρεται ο άτιμος): Γιατί επελέγη ο κ. Πλακιωτάκης ως υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Κρήτης; Επειδή υποψήφιος και κόμμα έχουν «όραμα» ή σχέδιο για τη λεβεντογέννα ή επειδή ο νέος αρχηγός αναζητεί εκτόνωση των εσωτερικών αντιθέσεων στο εχθρικό γι΄ αυτόν νησί; Γιατί ήθελε να είχε ενημερωθεί σχετικά ο κ. Μαρκογιαννάκης; Εχει άλλο όραμα, καλύτερο, εκείνος ή «δάγκωσε» τον αρχηγό προεξοφλώντας τη διαγραφή στο πλαίσιο αλλαγής προσωπικής πλεύσης; Και ο κ.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2010, 06:46 Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010
Oι εκτιμήσεις ότι περισσότεροι από 11.000 εκπαιδευτικοί και 5.000 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν υποβάλει αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης αναλύονται πρωτίστως υπό το πρίσμα τού αν θα υπάρξουν κενά στους «οργανισμούς» και στην τρέχουσα λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών. Θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες, υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, επιμένει η αντιπολίτευση. Είναι, αλήθεια, αυτό το πρώτιστο ζήτημα; Είναι κυρίως οι ελλείψεις που μας απασχολούν, όπως θα συνέβαινε ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2010, 06:46 Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010
Δύο ειδήσεις των τελευταίων ημερών επανέφεραν στο προσκήνιο τα ερωτήματα ως προς τις «παρενέργειες» της ιδιωτικής δράσης στον τομέα της Υγείας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2010, 06:46 Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010
Πολλά απ΄ όσα κελεύει η τρόικα θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει μόνοι και χωρίς πίεση από χρόνια. Με διαφορετικό ρυθμό από αυτόν που μας επιβάλλεται σήμερα και με πρόνοια για την κοινωνική κατανομή της ζημιάς, η οποία τώρα παραμερίζεται προ της ανάγκης άμεσωνκαι στην πράξη ισοπεδωτικών- περικοπών. Πολλά- αλλά όχι όλα. Αν η δημοσιονομική μας κατάσταση ήταν σχετικά ισορροπημένη και οι δυνατότητες δανεισμού ομαλές, δεν θα ετίθετο ζήτημα εκποίησης προσοδοφόρων ή κοινωνικά σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, μόνο και μόνο προκειμένου να ευρεθούν έσοδα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2010, 06:46 Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010
Στο προχθεσινό άρθρο του στο «Βήμα» ο κ. Ρ. Σωμερίτης σχολίαζε την αίτηση ακύρωσης που άσκησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του μνημονίου διάφοροι συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα. Πέρα από την κριτική του για την πολιτική φρασεολογία της σχετικής ανακοίνωσης, ο αρθρογράφος έθετε το ερώτημα αν οι προσφεύγοντες είναι έτοιμοι να αναδεχθούν το βάρος της παύσης πληρωμών της χώρας σε περίπτωση δικαστικής νίκης τους. Σε συνέχεια αυτών των σκέψεων έχει, πιστεύω, ενδιαφέρον να εγείρει κανείς το ίδιο ερώτημα ως προς τη θέση των δικαστών που φέρουν την ευθύνη της απόφασης.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2010, 06:46 Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010
Συνταξιούχος, που αγόρασε μικρό διαμέρισμα αντί 129.000 ευρώ, επιδείκνυε το γραμμάτιο πληρωμής της υποχρεωτικής δικηγορικής αμοιβής. Συνολικό ποσόν 1.077 ευρώ. Από αυτό, ΦΠΑ 200 ευρώ και άλλα 313 κρατήσεις Δικηγορικού Συλλόγου και Ταμείων. Αν το συμβόλαιο είχε γίνει ως τις 30 Ιουνίου ο αγοραστής θα είχε γλιτώσει τα 200 ευρώ: ο ΦΠΑ επιβλήθηκε από 1ης Ιουλίου, 23% με τη μία. Το παράδειγμα εισφέρεται ως συνδρομή προς την τρόικα και όσους άλλους δυσκολεύονται δήθεν να κατανοήσουν ότι οι τιμές αυξάνονται κυρίως εξαιτίας των ιλιγγιωδών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2010, 06:46 Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010
Oι δοκιμασίες αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν στόχο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στους πιστωτικούς οργανισμούς- και αυτό σε κάποιο βαθμό το πέτυχαν. Τόσο όμως οι διαβεβαιώσεις περί αντοχής όσο και οι παραινέσεις προς τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία δεν πρέπει να παραμερίζουν την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και τη σημερινή κατάσταση. Στο... αληθινό «stress test», με την κατάρρευση της Lehman και τα επακόλουθά της, είδαμε ότι πλήθος τράπεζες, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί, δεν άντεξαν και χρειάστηκαν εσπευσμένη ενίσχυση ή και ευθεία διάσωση από κρατικά χρήματα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2010, 06:46 Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010
Μια που οι «Αχαρνής», με τις- επικαιροποιημένες- αριστοφανικές καταγγελίες κατά των πολιτικών, ενθουσίασαν το κοινό στην Επίδαυρο, αξίζει να θυμηθούμε ένα άλλο αρχαίο κείμενο. Είναι πιο δύσπεπτο και λιγότερο κολακευτικό για τον λαό (αν και δεν χαρίζεται στους πολιτικούς), αλλά ίσως διδακτικότερο: « Πιο επικίνδυνοι όμως απ΄ όλους είναι όσοι κατηγορούν τους άλλους ότι μιλούν με σκοπό το χρηματικό όφελος. Γιατί, αν τους κατηγορούσαν για αμάθεια, όποιος...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2010, 06:46 Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010
Το «αμαρτωλό» ελλειμματικό ιστορικό των ΔΕΚΟ και η υψηλή λειτουργική τους ζημία είναι φυσικό να τις θέτουν στο μικροσκόπιο της τρόικας, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών. Οταν έχεις φτάσει σε σημείο να εξαρτάσαι από δάνειο στήριξης ειδικών όρων, κόβεις από παντού ανεξάρτητα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Οι δε δανειστές, που ουδόλως πάσχουν για την ευημερία του οφειλέτη τους, κοιτάζουν μόνο τα ισοζύγια απορρίπτοντας μονολεκτικά κάθε αντίλογο περί «κοινωνικής ανάπτυξης». Για όλα αυτά πρέπει φυσικά να κατηγορούμε κυρίως εαυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2010, 06:46 Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010
Στις συνεντεύξεις του στον ξένο Τύπο ο Πρωθυπουργός παρουσιάζεται πιο συγκρατημένος- και ρεαλιστής- απ΄ ό,τι στις εγχώριες δημόσιες δηλώσεις του. Προς την εφημερίδα «Τhe Guardian», π.χ., δεν επανέλαβε το «μέσα σε εννέα μήνες πετύχαμε το ακατόρθωτο» (το οποίο, στο πρώτο άκουσμα, ο έλληνας πολίτης εξέλαβε ως αυτοσαρκασμό - αλλά δεν ήταν). Αρκέστηκε στο πολύ ταπεινότερο «διασώσαμε ό,τι μπορούσαμε», ομολογώντας ότι, αν και το επιτελείο του γνώριζε τα προβλήματα, «δεν είχαμε ιδέα για το βάθος και το εύρος τους».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2010, 06:45 Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010
Η πανδικαστική (πλην των δικαστών του ΣτΕ- και εν προκειμένω το «πλην Λακεδαιμονίων» συνιστά έπαινο) συγκέντρωση για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις στον κλάδο δείχνει ότι η κυβέρνηση απειλείται από μια επικίνδυνη αναμέτρηση, φανερώνει όμως και κάτι άλλο: ότι οι έχοντες ισχύ εξαντλούν τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να εξαιρεθούν από τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η plebs. Η επίκληση της «θεσμικής» διάστασης και του υψηλού έργου συμποσούνται εν τη πράξει στην επιδίωξη ιδιαίτερης ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2010, 06:46 Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010
Σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο, αλλά και σε κάθε μεμονωμένη επιχείρηση, ένα από τα κρισιμότερα ερωτήματα είναι ποιος συνδυασμός τιμών και πωλήσεων αναμένεται να αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος. Σε ποιο βαθμό η τυχόν αύξηση των τιμών προβλέπεται να μειώσει τη ζήτηση με κίνδυνο να περιορίσει- αντί να αυξήσει- τις εισπράξεις; Αν πάλι μειωθούν οι τιμές, πόσο θα αυξηθούν οι πωλήσεις, αλλά και το κόστος παραγωγής- θα αξίζει τον κόπο ή το κόστος θα «τρώει» το κέρδος; Τηρουμένων των αναλογιών, τα ερωτήματα ισχύουν και για το κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2010, 06:45 Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010
Στο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά»και στη σύστοιχή του αξίωση «φέρτε πίσω τα κλεμμένα»- δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες μερικές πρόσθετες ενδεικτικές απαντήσεις. Είναι λιγότερο εντυπωσιακές, όχι όμως και λιγότερο διδακτικές σε σχέση με όσες είχαμε συναγάγει από τη Siemens, τα δομημένα ομόλογα και τις μεγάλες δημόσιες προμήθειες. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι στο μετρό προσελήφθησαν λίγο πριν από τις εκλογές 250 και πλέον συμβασιούχοι-κομματικοί πελάτες, στην ΑΓΡΟΓΗ (που είχε ζητήσει ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2010, 13:09 Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010
Σατιρικές εκπομπές και διαδικτυακοί τόποι έχουν ανασύρει εσχάτως βίντεο δηλώσεων του σημερινού πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών από τις παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές της προεκλογικής περιόδου. Βλέπουμε, αν και δεν το είχαμε λησμονήσει για να χρειαζόμαστε υπόμνηση, τον μεν κ. Γ. Παπανδρέου να παρέχει τη διαβεβαίωση ότι «χρήματα υπάρχουν», τον δε κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να επισημαίνει πως με περικοπές και αύξηση της φορολογίας δεν μπορεί κανείς να προσδοκά ανάπτυξη. Μετά τα βίντεο, στρεφόμενοι στην απευθείας μετάδοση, τους βλέπουμε να πράττουν τα εντελώς αντίθετα.