από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 

Φράγκος Σπύρος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2011, 05:45 Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 • σχόλια (1)
Φανταστείτε να ερχόταν στην Ελλάδα ένας Κινέζος και να αγόραζε µια έκταση όση η Ζάκυνθος. Αν και ενδεχοµένως τέτοιου είδους κινήσεις να αποτελούσαν µια λύση στα προβλήµατά µας, µια τέτοια απόφαση θα κολλούσε τη ρετσινιά του εθνικού µειοδότη σε όποιον την ενέκρινε. Στην Ισλανδία, όµως, βλέπουν αλλιώς τα πράγµατα. Το µόνο κοινό που έχει η Ισλανδία µε την Ελλάδα είναι ότι και οι δύο χώρες πέρασαν (η πρώτη) και περνούν (η δεύτερη) τη µεγαλύτερη οικονοµική κρίση στην ιστορία τους.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2011, 11:44 Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 • σχολιάστε
Ενα αίνιγμα περιμένει να απαντηθεί μετά την τοποθέτηση του Γεργκ Ασμουσεν στο συμβούλιο της ΕΚΤ: Θα συνεχίσει ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας την πολιτική του Γιούργκεν Σταρκ ή μήπως η μετάβασή του στη Φρανκφούρτη σηματοδοτεί μια στροφή στη γερμανική στάση απέναντι στην ευρωζώνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2011, 05:45 Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 • σχολιάστε
Επισήµως ο Αλαν Κρούγκερ δεν έχει ακόµη αναλάβει τη θέση του, αφού η έγκριση του διορισµού του (µια τυπική διαδικασία) εκκρεµεί ενώπιον του Κογκρέσου. Εποµένως το πακέτο που ανακοίνωσε ο Οµπάµα δεν φέρει την υπογραφή του. Ο Κρούγκερ είναι όµως ειδικός στο θέµα της ανεργίας και η ανακοίνωση του διορισµού του στις 29 Αυγούστου µόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί. Ο Κρούγκερ αναλαµβάνει το καίριο πόστο στον Λευκό Οίκο σε µια περίοδο κατά την οποία ο Οµπάµα κάνει ό,τι µπορεί για να ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2011, 05:45 Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011 • σχολιάστε
Δυσανάλογες προς το μέγεθός του είναι οι επενδύσεις του Κατάρ στο εξωτερικό. Το μικροσκοπικό (έχει έκταση μόλις 11.400 τετ. χλμ.) εμιράτο του Κόλπου διαθέτει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο (sovereign wealth fund) που είναι σε θέση να αγοράσει ό,τι επιθυμεί η καρδιά της οικογένειας Αλ Θάνι, η οποία κυβερνά το Κατάρ εδώ και 150 χρόνια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2011, 05:45 Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011 • σχολιάστε
Κάθε φορά που ο Στιβ Τζοµπς έδινε τη µάχη ενάντια στον καρκίνο ο Τιµ Κουκ έπαιρνε τη θέση του. Τώρα που ο ιδρυτής της Apple αποφάσισε να δώσει περισσότερο χρόνο στον εαυτό του, τι πιο φυσικό από το να πάρει τη θέση του ο Κουκ; Οριστικά αυτή τη φορά!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2011, 05:45 Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 • σχολιάστε
Από τις «Μοτορόλες» του στρατού ως τα «έξυπνα τηλέφωνα» η απόσταση είναι η ίδια µε αυτή που χωρίζει τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές της δεκαετίας του ’80 από τις σηµερινές ταµπλέτες σαν το iPad. Τα smart phones και οι ταµπλέτες, που αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόµενο κλάδο στην τεχνολογία, έχουν γίνει το πεδίο ανταγωνισµού όλων των µεγάλων παικτών του χώρου. Ετσι εξηγείται ο αγώνας δρόµου όλων των µεγάλων εταιρειών της νέας τεχνολογίας για να προλάβουν τους αντιπάλους ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2011, 05:45 Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 • σχολιάστε
Την αδελφική φωλιά αποφάσισε να εγκαταλείψει η Ράντι Ζάκερµπεργκ και να ανοίξει τα φτερά της για νέους κόσµους. Η µεγαλύτερη αδελφή του ιδρυτή του Facebook ανακοίνωσε πριν από λίγες ηµέρες ότι αφήνει την εταιρεία που διαχειρίζεται το µεγαλύτερο site κοινωνικής δικτύωσης στον κόσµο για να δηµιουργήσει τη δική της δουλειά στον ίδιο χώρο. Σίγουρα έχει το know how. Υπάρχουν όµως περιθώρια επιτυχίας, όταν το Facebook κυριαρχεί;...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2011, 05:45 Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011 • σχολιάστε
Το όνοµα Glencore ελάχιστοι το γνωρίζουν. Ακόµη λιγότεροι γνωρίζουν το όνοµα Αριστοτέλης Μυστακίδης. Και όµως, η Glencore είναι η µεγαλύτερη στον κόσµο εταιρεία διακίνησης εµπορευµάτων (µεταλλευµάτων και άλλων πρώτων υλών) και ο συµπατριώτης µας ένας από τους διευθυντές της. Με την πρόσφατη είσοδο της εταιρείας στο χρηµατιστήριο, η κεφαλαιουχική αξία της ξεπέρασε τα 50 δισ. δολάρια, γεννώντας ταυτόχρονα έναν νέο έλληνα κροίσο.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2011, 05:45 Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 • σχολιάστε
Παραδείγµατα εξαιρετικά επιτυχηµένων επιχειρηµατιών που δεν κατάφεραν να τελειώσουν το Πανεπιστήµιο υπάρχουν πολλά, αλλά διευθυντής του σηµαντικότερου τεχνολογικού εργαστηρίου στον κόσµο χωρίς πτυχίο δεν είχε εµφανιστεί µέχρις ότου ο Τζόι Ιτο ανέλαβε τη διεύθυνση του περίφηµου Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) Ο ιάπωνας επιχειρηµατίας, επενδυτής, ακτιβιστής (και ό,τι άλλο θέλετε) ανέλαβε πριν από λίγες ηµέρες την επίζηλη θέση στο εκπαιδευτικό ίδρυµα της Βοστώνης που δηµιούργησε το 1985 ο συµπατριώτης µας Νίκολας Νεγκροπόντε.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2011, 05:45 Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 • σχολιάστε
Στην ταινία «The Social Network» µε θέµα τη δηµιουργία του Facebook, την οποία είδαµε τον περασµένο χειµώνα στον κινηµατογράφο, ο Τζάστιν Τίµπερλεϊκ έπαιζε τον ρόλο του Σον Πάρκερ, ιδρυτή του πρωτοπόρου στην εποχή του site για την ανταλλαγή µουσικών αρχείων. Φαίνεται όµως ότι του καλάρεσε η εµπειρία και αποφάσισε να ενσαρκώσει και στην αληθινή ζωή έναν αντίστοιχο ρόλο. Ο διάσηµος αµερικανός τραγουδιστής και ίνδαλµα εκατοµµυρίων κοριτσόπουλων ανά τον κόσµο...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2011, 05:45 Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011 • σχολιάστε
Με το ελληνικό πρόβληµα να κυριαρχεί στις σηµερινές συζητήσεις στο Eurogroup, ο Φρανσουά Μπαρουάν κάνει από σήµερα µια βουτιά στα βαθιά νερά της ευρωπαϊκής οικονοµικής ζωής, µέσα σε ένα περιβάλλον που δεν θα το χαρακτηρίζαµε ιδιαίτερα φιλικό για τον ίδιο. Και αυτό γιατί, χωρίς να έχει διεθνή εµπειρία, πρέπει να ξεκινήσει από το µηδέν το χτίσιµο των σχέσεών του µε τους οµολόγους του, και ιδιαίτερα µε το «βαρύ πυροβολικό» του Eurogroup, τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2011, 05:45 Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 • σχολιάστε
Στο νησάκι µε την ονοµασία Νέα Ολλανδία θα δηµιουργηθεί ένα κέντρο τέχνης διεθνούς εµβέλειας, µε σκοπό να βάλει την Αγία Πετρούπολη στον χάρτη της µοντέρνας τέχνης, όπου η Ντάσα Ζούκοβα είναι από τις πιο δραστήριες παρουσίες. Πλούσια από γεννησιµιού της, σύντροφος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσµο, η ωραία Ντάσα θα µπορούσε να είναι απλώς µία από τις αµέτρητες ωραίες γυναίκες που στολίζουν τα φωτογραφικά στιγµιότυπα των πλουσίων και των διασήµων αυτού του κόσµου, όπως ο Ρόµαν Αµπράµοβιτς.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2011, 05:45 Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011 • σχολιάστε
Οι ζηµιές του Μαΐου για τον Πόλσον είναι σηµαντικά µεγαλύτερες από τον µέσον όρο των απωλειών όλων των υπολοίπων hedge funds της αµερικανικής αγοράς. Σε βάθος δωδεκαµήνου το κεφάλαιο Advantage Plus της Paulson & Co. χάνει 7,6%, τη στιγµή που τα άλλα κεφάλαια εµφανίζουν µικρότερο αρνητικό πρόσηµο. Οι δείκτες και στα άλλα κεφάλαια είναι επίσης αρνητικοί, ενώ ο µήνας που διανύουµε αναµένεται εξίσου προβληµατικός. Ο ίδιος ο Πόλσον παραµένει αισιόδοξος. Αυτό εξάλλου είναι το χαρακτηριστικό του, µαζί µε τις τολµηρές επιλογές.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2011, 05:45 Κυριακή, 29 Μαΐου 2011 • σχολιάστε
Στα τέλη των ’90s γύρισε ξανά η Γουόλ Στριτ την ηµέρα που ξεκίνησε η διαπραγµάτευση της µετοχής της LinkedIn. Η κατά 109% άνοδος της τιµής της µέσα σε λίγες ώρες θύµισε σε πολλούς, επενδυτές και αναλυτές, τη «φούσκα» των ιντερνετικών µετοχών, το γνωστό dot.com bubble της περασµένης δεκαετίας. Είναι δυνατόν µια εταιρεία να... ξυπνάει το πρωί µε αξία «µόλις» 4,3 δισ. δολάρια και µέσα σε λίγες ώρες να ξεπερνάει τα 10 δισ. δολάρια; Βεβαίως θα απαντήσουν όσοι θυµούνται καλά ...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2011, 05:45 Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 • σχολιάστε
Την εποχή που το λιανεµπόριο περνάει παντού µεγάλη κρίση, κάποιες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα. Το πολυκατάστηµα Selfridges στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου – καθώς και τα «αδελφάκια» του στο Μπέρµιγχαµ και στο Μάντσεστερ – είναι µία από αυτές. Την ώρα που άλλοι κατεβάζουν ρολά, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατάστηµα-σύµβολο της βρετανικής πρωτεύουσας εµφάνισε πέρυσι αύξηση κερδών της τάξεως του 19%, ενώ για το 2011 προβλέπεται ότι οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν το 1 δισ.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2011, 05:45 Κυριακή, 15 Μαΐου 2011 • σχολιάστε
Τι αξία έχουν 8,5 δισ. όταν έχεις 50 δισ. δολάρια για ξόδεµα; Για τη Microsoft η εξαγορά της Skype είναι ακόµη ένα πετράδι στο στέµµα της κορυφαίας εταιρείας λογισµικού, αλλά για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το πιο διαδεδοµένο πρόγραµµα επικοινωνίας µέσω υπολογιστή είναι η επιβεβαίωση για το ότι αρκεί µια απλή ιδέα για να γίνεις πολυεκατοµµυριούχος. Με το πρόγραµµα Skype και τα 170 εκατοµµύρια χρήστες του σε ολόκληρο τον κόσµο, η Microsoft συµπληρώνει το πακέτο της συνολικής προσφοράς προς τους πελάτες της µε ένα εξαιρετικά δηµοφιλές πρόγραµµα που έχει αλλάξει µια για πάντα τον τρόπο µε τον οποίο µιλάµε στο τηλέφωνο.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2011, 05:45 Κυριακή, 8 Μαΐου 2011 • σχολιάστε
Τα φαινόµενα συνήθως απατούν. Το ίδιο συµβαίνει και µε την περίπτωση του νέου διοικητή της Μπούντεσµπανκ Γενς Βάιντµαν. Πίσω από το µειλίχιο ύφος και τα λεπτά χαρακτηριστικά κρύβεται ένας πραγµατικός δυναµίτης. Ο νέος διοικητής τής (πάλαι ποτέ) πανίσχυρης κεντρικής τράπεζας της Γερµανίας ανέλαβε επισήµως τα καθήκοντά του την Πρωτοµαγιά µε έναν και µόνο στόχο: να τηρήσει την αυστηρή τευτονική παράδοση της αντιπληθωριστικής πολιτικής και να παίξει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του «χωροφύλακα» απέναντι στους «άτακτους» εταίρους του Βερολίνου.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2011, 05:45 Κυριακή, 17 Απριλίου 2011 • σχολιάστε
Ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε είναι γνωστός για δύο πράγματα: για τα παπούτσια με τα 133 μπαλάκια στη σόλα και για τη λατρεία του προς τους Κένεντι και την εποχή τους. Τώρα γίνεται γνωστός για ακόμη ένα: την αναστήλωση του Κολοσσαίου στη Ρώμη. Ο ιδιοκτήτης του ιταλικού ομίλου Τod΄s, που παράγει τα ομώνυμα παπούτσια και δερμάτινα είδη, δέχεται σφοδρές επικρίσεις τον τελευταίο καιρό για τη συμφωνία που υπέγραψε με το ιταλικό κράτος και που προβλέπει την εκμετάλλευση του ιστορικού μνημείου για 15 χρόνια.