από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Προστατευόμενες οι 24 από τις 40 προς πώληση βραχονησίδες

Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης
Προστατευόμενες οι 24 από τις 40 προς πώληση βραχονησίδες
Λειψοί (Γιάννης Ρουσσόπουλος. Ορνιθολογική)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura εντάσσονται οι 24 από τις 40 βραχονησίδες οι οποίες προορίζονται για πώληση σε ιδιώτες. Για την εμπορική αξιοποίηση τους είχαν μιλήσει προ ημερών στο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Ανδρέας Ταπραντζής.
 
Αποικία Θαλασσοκόρακα στο Βόρειο Αιγαίο (φωτο. A.Christidis, ORNITHOLOGIKI)
Ο χάρτες με τις βραχονησίδες
Λειψοί (Γιάννης Ρουσσόπουλος. Ορνιθολογική)
Βραχονησίδα Μικρός Άβελας στις Μικρές Κυκλάδες (φωτο Γ.Γαβαλάς, ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ)
 
4  φωτογραφίες

Οι 24 νησίδες έχουν καταχωρηθεί είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων. «Η αξία τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον, μη - προσβάσιμες από τον άνθρωπο, περιοχές αναπαραγωγής και ξεκούρασης προστατευόμενων πουλιών. Επίσης, αποτελούν καταφύγια και για πολλά άλλα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για ορισμένα από αυτά, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τα μέλη της Ορνιθολογικής, έχοντας επί δύο δεκαετίες «σαρώσει» τις ελληνικές νησίδες μελετώντας και προστατεύοντας τα θαλασσοπούλια και τις σημαντικές γι' αυτά περιοχές, εκφράζουν την απορία τους αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις τους για τη λίστα των 40 νησίδων οι οποίες διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση.Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες, εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. «Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα», λέει η κυρία Μαλαμώ Κουρμπέτη υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής.

Η εγκατάσταση τουριστικών ή άλλων μεγάλων εγκαταστάσεων στις νησίδες, όπως είναι τα υπερμεγέθη αιολικά πάρκα, «κατά κανόνα συνεπάγεται την ολοσχερή καταστροφή τους, λόγω της πολύ μικρής έκτασης των νησίδων και της απώλειας του βασικού τους οικολογικού χαρακτηριστικού το οποίο είναι η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων», υποστηρίζει η κυρία Κορμπέτη, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία εάν προχωρήσει στην έγκριση τέτοιων εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική τονίζει ότι:

- Η «αξιοποίηση» ορισμένων νησίδων με καταστροφικούς όρους θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες και τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Η προχειρότητα με την οποία διατίθενται προς εκμετάλλευση οι νησίδες είναι ενδεικτική της αμηχανίας της πολιτείας να δει μια βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμφισβητήσιμη δυνατότητα αξιοποίησης των περισσότερων νησίδων της δημοσιευμένης λίστας εξαιτίας των απόκρημνων πλαγιών και του ανώμαλου ανάγλυφού τους.

«Αυτό που δε φαίνεται να κατανοεί το πολιτικό προσωπικό είναι ότι η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας είναι εξίσου πολύτιμος εθνικός πόρος με την πολιτιστική κληρονομιά. Οποιοσδήποτε πολίτης δικαιολογημένα θα αντιδρούσε αν «έβγαινε στο σφυρί» η Δήλος, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την άνευ όρων παραχώρηση των Στροφάδων νήσων, που είναι εξαιρετικής αξίας για τα θαλασσοπούλια και τα μεταναστευτικά πουλιά. Η βιοποικιλότητα είναι το εναπομείναν θησαυροφυλάκιο της χώρας, αλλά αντιμετωπίζεται σαν προϊόν σε εποχή εκπτώσεων», τονίζει ο πρόεδρος της Ορνιθολογικής κ. Αποστόλης Καλτσής.

Το ευρωπαϊκό και εθνικό καθεστώς προστασίας των 40 προς ενοικίαση νησίδωνΠεριβάλλον περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (23)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΚΑΜΙΑ ΠΩΛΗΣΗ | 10/03/2013 21:01
  ΟΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥΣ..
  anti sale
  απάντηση30
   
   
   
  Έτερον εκάτερον ! | 19/09/2012 14:59
  Το ένα δεν αναιρεί το άλλο έλεος πιά με τη χλωρίδα και την πανίδα, εδώ καιγόμαστε από τα χρέη ως χώρα! Αν έχουμε την τύχη να ενδιαφερθεί κάποιος επενδυτής για τις συγκεκριμένες νησίδες και να επενδύσει, έτσι ώστε να εισρεύσει χρήμα στα άδεια ταμεία του κράτους και να μην επιβαρύνονται εξ' ολοκλήρου οι γδαρμένοι φορολογούμενοι, αυτό δεν θα παρεμποδίσει το ... θαλασσοκόρακα να αναπαραχθεί! Εκτός κι αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις φωλιές των πουλιών και να πεταχτούν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων από τα σπίτια τους, μιας και δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν την πληρωμή των δόσεων, λόγω αρμέγματος από την εφορία! Άει σιχτίρ πιά! Να υπάρχει και μια ιεράρχηση προβλημάτων. Η natura μας μάρανε!
  Γδαρμένος-μαδημένος φορολογούμενος
  απάντηση343
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  προσοχή στην παραμεθόριο | 19/09/2012 13:37
  Οι Λειψοί, των οποίων φωτογραφία δημοσιεύετε, δεν είναι στην λίστα των ενοικιαζόμενων νησιών - και βεβαίως δεν αποτελούν νησίδα με αυτήν την ονομασία. Όπως άλλωστε δεν βγήκε κανένα νησί προς ενοικίαση γενικότερα, και καμία (βραχο)νησίδα ειδικά στο ανατολικό Αιγαίο. Γιατί επιμένετε εδώ και μήνες, κύριοι, να ρίχνετε λάδι στη φωτιά;
  Telitsa Stai
  απάντηση60
   
   
   
  Afta pou theloun na dorisoun | 19/09/2012 13:01
  Ego tha grapso gia mia gonitsa me enan mono Faro pou koptonte oi Filoi mas oi Tourkoi. Tin Ladoxera, opos lei to onoma OIL diladi Petrelaio pou Vgaini kai hanete stin thalassa, opos to Methanio se ygri morfi pou simeni energia ( Prasini Energia ) pou elege o GAP ikano na lysi to provlima olo tis Kritis to troi kai avto i thalasa. Tora pou lithikan ola ta provlimata tou Ellinikou laou, emeis tha pexoume me tous glarous pou tha kanoun ta Avga tous. Kata ta alla eimaste enas Xerovrahos opos theli na mas apokali o GAP me Ouranio metaxi Alexandroupoli eos Thessaloniki. Kai me Energiaka apothemata sto Aigeo poli perisotera apo tin Dytiki Ellada.
  A.M...
  απάντηση26
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Euaisthitoi | 19/09/2012 12:49
  Oi ornithologoi na kytaxoune na auxisoune ti paragogi sta kotopoula.
  dadaist
  απάντηση635
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εγωιστες και αγνωμονες | 19/09/2012 12:45
  Δηλαδη για να σωθουμε θα πρεπει να εξαφανιστουν τοσα ειδη πουλιων και να καταστραφουν τα φυσικα τοπια της Ελλαδας που ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΑ στον κοσμο?Αυτά ευθύνονται για την κατασταση μας?Επιπλέον η βιοποικιλότητα είναι τοσο σημαντική για την ισορροπία του οικοσυστήματος αλλα για την δικη μας επιβίωση που τετοιες πολιτικές χαρακτηρίζονται επιεικώς ως απαραδεκτες.
  fortino samano
  απάντηση372
   
   
  εντεύθεν και εκείθεν του 25ου ... | 19/09/2012 12:28
  ανεξαρτήτως προστασίας από τους περιβαλλοντολόγους, παρατηρώ ότι όλες οι πρός αξιοποίησιν βραχονησίδες βρίσκονται εντεύθεν του 25ου μεσημβρινού, κι όχι "εκείθεν" (προς ανατολάς). Οι "εκείθεν" είναι όλες πιά προστατευόμενες ; κι άν ναί, από ποιούς ; από τούς ανατολικούς γείτονες μήπως ;
  evilbird
  απάντηση92
   
   
   
  Νatura, Ramsar κτπ. Ελληνικος παραδεισος. | 19/09/2012 11:17
  Υπηρχε περιπτωση να μην διαφωνησουν καποιοι...ευαισθητοι. Μερικες εκατονταδες συμπολιτων μας αποφασιζουν για ολους μας με την δικαιολογια της προστασιας της φυσης. Ποιος ελεγχει τις αποφασεις τους? Με τι μελετες, με ποιες συστηματικες παρατηρησεις, κτπ. Πανω απο 3000 βραχονησιδες εχομε και πηγαμε και πεσαμε στις 25 απο τις 40? Πως σας ξεφυγαν οι υπολοιπες? Αληθεια ποσες συνολικα εχουν ενταχθει στη Natura και με ποια γεωγραφικη κατανομη? Στις συνθηκες που ζουμε ο κορμορανος μας ελειπε. ΕΛΕΟΣ
  Π.Β.
  απάντηση645
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ελεος! | 19/09/2012 08:00
  Μεχρι τωρα, σχεδον σε καθε επενδυτικη προσπαθεια, ειτε αυτη ειναι τουριστικες κατοικιες, ξενοδοχεια, χρυσορυχεια, αιολικα παρκα, κλπ, ειτε ειναι σουπερ μαλλ, βλεπουμε τις τοπικες κοινωνιες να τις πολεμουν με παθος παντα με καποια δικαολογια, οικολογικη ή αλλη. Τωρα δεν θελουν επενδυσεις ουτε στις ακατοικιτες βραχονησιδες! Ελεος ποια. 3,500 βραχονησιδες εχουμε, δεν θα μπορεσουν τα πουλια να αραξουν καπου αλλου?
  Φιλελευθερος
  απάντηση1044
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κορμοράνοι | 19/09/2012 02:12
  Εδω ο κόσμος χάνεται, κορμοράνοι ανεμίζουν!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση947
   
   
   
  Η οικολογία θέλει γεμάτο στομάχι | 19/09/2012 01:11
  Δεν πειράζει ας χαθούν και μερικά πουλιά, αν είναι να σωθεί η χώρα. Ούτως η άλλως εκέι που είναι τα απολαμβάνουν μόνο οι σκαφάτοι. Εϊναι καλύτερες οι πωλήσεις μερικών νησιών από τις περικοές σε μσθούς και συντάξεις, Η οικολογία θέλει πρώτα απ' όλα γεμάτο στομάχι
  Ανδρέας
  απάντηση1047
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Θλιβερό | 18/09/2012 20:12
  Πραγματικά , είναι θλιβερό αυτό που ενδεχομένως να συμβεί. Σήμερα αυτό, αύριο η θάλασσα του Αιγαίου μας από κανένα ατύχημα σε καμιά εξέδρα πηγής εξόρυξης πετρελαίου στο τέλος δε θα μείνει τίποτα.
  Μιχάλης
  απάντηση408