Στη διαδρομή για το νησί μην ξεχάσετε τους Αιγαιόγλαρους. Μια γωνιά στο κατάστρωμα του πλοίου είναι το ιδανικό σημείο παρατήρησης ενός κόσμου που δύσκολα πλησιάζεις αλλιώς. Καλά, που μπορεί να συμβάλλεται και στην καταγραφή του πληθυσμού του στις ελληνικές θάλασσες.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει ξεκινήσει από πέρυσι πρόγραμμα παρατήρησης και καταγραφής, παρακολουθώντας τα θαλασσοπούλια του Αιγαίου σε συνεργασία με τα πλοία της Blue Star Ferries του ομίλου της Attica Group, στα οποία οι επιβάτες μπορούν να βρούν ενημερωτικό υλικό για τα είδη των πτηνών και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να τα κατατάξουν.

Η Ορνιθολογική ξεκίνησε την εκστρατεία της με δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια το 2009.

Ο ταξιδιώτης για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Β.Α. Αιγαίο ή Κρήτη θα δει πρώτα μεσοπέλαγα τα λεγόμενα πελαγικά θαλασσοπούλια του Αιγαίου – Αρτέμηδες, Μύχους, με αρκετή τύχη ακόμα και Υδροβάτες. Πλησιάζοντας προς τον παράκτιο χώρο θα συναντήσει Αιγαιόγλαρους, Ασημόγλαρους και Θαλασσοκόρακες.

Αν θέλουν να συμβάλλουν και στην καταγραφή μπορούν να συμπληρώσουν τα σχετικά φυλλάδια της Ορνιθολογικής αφήνοντάς τα στο χώρο υποδοχής του πλοίου ή καταχωρώντας οι ίδιοι τις παρατηρήσεις τους στην ιστοσελίδα: www.ornithologiki.gr/seabirds.

Το προηγούμενο καλοκαίρι τις παρατηρήσεις τους έστειλαν στην Ορνιθολογική Εταιρεία περισσότεροι από 1.000 επιβάτες.