Κάθε όριο έχουν ξεπεράσει οι λαθροθήρες στην περιοχή των Πρεσπών. Την περασμένη Τετάρτη, για άλλη μια φορά, καταγράφηκε περιστατικό παράνομης θήρας στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Ο φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου σε συνεργασία με δασοφύλακα, εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση της θήρας ζώνη του Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων από τα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ.

Να σημειωθεί ότι την ημέρα εκείνη, όπως επισημαίνει η διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών κυρία Μυρσίνη Μαλακού, επικρατούσε ισχυρός παγετός και χιονοκάλυψη «γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας».
Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν. Οι φύλακες του Φορέα έχουν επανειλημμένως δεχθεί υβριστικές επιθέσεις από λαθροθήρες οι οποίοι προκλητικά αγνοούν οποιαδήποτε παρατήρηση και δεν συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το Πάρκο. «Στο τελευταίο περιστατικό, ο φύλακας στην αναφορά του μιλά ακόμη και για απειλή που δέχτηκε ο ίδιος για τη ζωή του στην προσπάθειά του να πείσει τους κυνηγούς ότι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, γεγονός που ξεπερνά πλέον κάθε όριο και που αποτρέπει τους φύλακες από την άσκηση των καθηκόντων τους», υποστηρίζει η κυρία Μαλακού.
Όπως επισημαίνει η ίδια, η Πρέσπα θεωρείται υποδειγματική, μια αληθινή «κιβωτός ζωής» που έχει αναγνωριστεί και καταξιωθεί διεθνώς. «Τα περιστατικά παράνομης λαθροθηρίας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά, καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας, τον τουρισμό και την ανάπτυξή της», αναφέρει.
Επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις _ Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ και WWF _ καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Καλούν την Πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές. Ζητούν επίσης να ενισχύσει τους Φορείς Διαχείρισης και να δώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Φύλακες – Επόπτες.
Ακόμη καλούν την Κυνηγετική Συνομοσπονδία να αντιδράσει άμεσα διότι, όπως σημειώνει η κυρία Μαλακού «τα όσα χαρακτηρίζει ως «μεμονωμένα περιστατικά» είναι στην Πρέσπα η καθημερινότητά μας και η ζωή μας και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση»