Βαθαίνει η κρίση στις κατασκευές
Η δραστηριότητα υποχωρεί σταθερά από το 2005 ως σήμερα. Στα τέλη του 2009 κατέγραφε πτώση πάνω από 13%, ενώ η απασχόληση στον κλάδο έχει συρρικνωθεί πάνω από 5,4%
Σε ελεύθερη πτώση φαίνεται ότι βρίσκεται η κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα, η οποία συρρικνώνεται σταθερά από το 2005 ως σήμερα. Αυτό προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) για τον κατασκευαστικό κλάδο η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει στοιχεία που ήταν διαθέσιμα ως και τις 15.1.2010. Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΑΤΕ, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές παρουσιάζει μείωση κατά 13% και η απασχόληση στο σύνολο του κλάδου είναι μειωμένη κατά 5,4% κατά το γ΄ τρίμηνο του 2009 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.
Ωστόσο στην έκθεση αναφέρεται ότι το εφετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε απόλυτους αριθμούς είναι το δεύτερο υψηλότερο ΠΕ των τελευταίων 10 ετών, γεγονός το οποίο δημιουργεί προσδοκίες.
Πάντως η σημερινή κατάσταση του κατασκευαστικού κλάδου εμφανίζεται δραματική, καθώς από σύγκριση του γ΄ τριμήνου 2009 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 προκύπτει ότι:
* Η συμμετοχή του κλάδου στη δημιουργία του ΑΕΠ καταγράφει τη χαμηλότερη συμβολή της τα τελευταία 13 έτη (μόλις 3,5% έναντι 4,4%).
* Οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις σε κατασκευές παρουσιάζουν μείωση κατά 18,4%.
* Ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού (δημόσια έργα) εμφανίζεται συρρικνωμένος κατά 10,5%.
* Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (ιδιωτικά έργα) εμφανίζει μείωση κατά 17,6%.
Ειδικότερα, ως προς τον όγκο κτιριακών έργων που αντιστοιχεί στις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το α΄ δεκάμηνο του 2009, η μείωση ήταν 28,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008, η οποία ήταν επίσης μειωμένη κατά 16,1% έναντι του α΄ δεκαμήνου του 2007 (στοιχεία ΕΣΥΕ).
Εξάλλου, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, κατά το 2009 συνεχίστηκε η μείωση, έναντι των ετών 2005, 2006 και 2007, των δημοπρατημένων έργων προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ και ως προς τον αριθμό αλλά και ως προς τον συνολικό προϋπολογισμό τους. Τα δεδομένα αυτά αντικατοπτρίζονται:
* Στον αυξανόμενο ρυθμό διαγραφής εταιρειών από το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ), κατά 9% την περίοδο 2009-2008 έναντι 2,5% την περίοδο 2008-2007. Ειδικότερα το 2004 ήταν εγγεγραμμένες 712 εταιρείες και το 2009 594 εταιρείες.
* Στους ισολογισμούς των εταιρειών για το 2008, η τελική επεξεργασία των οποίων ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2009 από τον ΣΑΤΕ, και από τους οποίους προκύπτει αύξηση των συνολικών υποχρεώσεων έναντι του 2007 (κατά 63% οι μεσομακροπρόθεσμες και κατά 12,3% οι βραχυπρόθεσμες).
Τα στοιχεία αυτά περιγράφουν τη δραματική μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα μας, η οποία αντανακλάται σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, αφού ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υψηλή συμμετοχή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και επιδρά αποφασιστικά και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς.
Τα στοιχεία αναδεικνύουν την αρνητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος στη χώρα μας, σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης.
Ως θετικό βήμα πάντως καταγράφεται η αύξηση του ΠΔΕ για το 2010, η επικείμενη ανακατανομή του ΕΣΠΑ και η ολοκλήρωση της απορρόφησης των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, των κοινοτικών πρωτοβουλιών και έργων του Ταμείου Συνοχής και η αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 8,4%.
Από την εξέταση των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2010 διαπιστώνεται ότι ύστερα από πέντε συνεχόμενα έτη συρρίκνωσης το ΠΔΕ αυξάνεται κατά 0,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από το 2005 το ιδιαίτερα κρίσιμο 4% (έφτασε το 4,2%). Σε απόλυτους αριθμούς είναι το δεύτερο υψηλότερο ΠΕ των τελευταίων 10 ετών.
Περιεχόμενα Ενότητας
- Θετικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Γ. Παπακωνσταντίνου
Aναμένει βελτίωση της οικονομίας το 2011 - Ανακοινώνονται σήμερα οι μειωμένες τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα σύμφωνα με το νέο Δελτίο
- Ενίσχυση της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής
- Συνεργασία Αlapis με Synthetic Genomics
- Εμπορικό κέντρο από Βερόπουλο στα Σκόπια
- Διαγραφή Μπενρουμπή και έγκριση για ΠΑΟ
- Διάθεση αμοιβαίων της Αlpha Τrust στην Κύπρο
- Σύντομα επιχειρηματικά
- «Καλύτερες» οι επιδόσεις της ΕΝΑ
- «Η οικονομία των ΗΠΑ δεν μπορεί να πάει χειρότερα»
- Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ
- Νέα ταμπλέτα Galaxy από τη Samsung
- Σύντομα διεθνή
- Υψηλόμισθοι αργόσχολοι φωτοβολταϊκοί
- Μεγαλόδοντας
- Παντός καιρού
- Οχι άλλες σαμπάνιες
- Οι μύθοι του Αιγαίου
- Μια Μέση Ανατολή όπως δεν την έχουμε ξαναδεί
Περισσότερες Ειδήσεις
- Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές [ 2/9/2010 ]
- Στο πράσινο η Γουόλ Στριτ την Πέμπτη, οριακές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες [ 2/9/2010 ]
- Προτάσεις και «κόκκινες γραμμές» στα υπομνήματα των κοινωνικών φορέων προς τον πρωθυπουργό [ 2/9/2010 ]
- Μείωση της ζημίας πέτυχε η Ελληνική Τράπεζα το α' εξάμηνο [ 30/8/2010 ]
- Μείωση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα και τον Ιούλιο [ 12/8/2010 ]
- Άμεση ενημέρωση της Βουλής για την ΔΕΗ ζητεί από την κυβέρνηση η ΝΔ [ 3/8/2010 ]
- Κόντρα Κατσέλη - Χρυσοχοΐδη για μετακίνηση 40 υπαλλήλων του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας [ 2/7/2010 ]
- Μικρή αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ [ 1/7/2010 ]
Τα δημοφιλέστερα
- Εκθεση ΔΝΤ
Είναι απίθανο να χρεωκοπήσει η Ελλάδα - Το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλαδα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές
- Σε 200.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι «μαϊμού»
- Κολοσσός στον κλάδο γαλακτοκομικών
- Νέα άνοδος στα επιτόκια τον Ιούλιο
- 7 πολύτιμα χρόνια για τη σύνταξη
- Πρόβλημα η κατάργηση του Ελληνικού Νηογνώμονα
- ΤΕΕ
Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας η οικοδομική δραστηριότητα - Αφιέρωμα - οδηγός
Πλήρης σύνταξη με επτά χρόνια μπόνους - Flying Dolphin προσέγγισε έκτακτα στον Πόρο

RSS






