Μακρός ο κατάλογος των κρατικοδίαιτων
Οι γαλάζιοι εργατοπατέρες «αλώνουν» το κράτος
* Συνδικαλιστές με μόνο εφόδιο την παρουσία τους στη ΔΑΚΕ διορίζονται σε κομβικές θέσεις της κρατικής μηχανής
Τα προνόμια της εξουσίας γεύεται μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» συνδικαλιστών, σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση εν όψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή ζητεί θυσίες από τους εργαζομένους. Μπορεί ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα κ. Κ. Πουπάκης να τηρεί συνεπή στάση και να μένει μακριά από τις «Σειρήνες» της εξουσίας, μη αναλαμβάνοντας κάποια θέση, δεν συμβαίνει το ίδιο με αρκετούς κορυφαίους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν τοποθετηθεί «σεμνά και ταπεινά» σε πόστα-«κλειδιά» στον κρατικό μηχανισμό. Υστερα από μια μακρά περίοδο έντασης των συνδικαλιστών με τους υπουργούς επήλθε η ανακωχή, καθώς έγιναν αμοιβαίες «υποχωρήσεις». Οι τόνοι της κριτικής χαμήλωσαν και αρκετοί συνδικαλιστές ανταμείφθηκαν με διορισμούς σε διάφορα πόστα ή εξελίχθηκαν ιεραρχικά πολύ γρήγορα στις υπηρεσίες τους, αναλαμβάνοντας κεντρικό ρόλο. Ακολουθήθηκε η ίδια ακριβώς διαδικασία όπως και επί κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, απλώς τη θέση των «πράσινων» συνδικαλιστών, κατέλαβαν οι «γαλάζιοι», αν και σε ορισμένες ΔΕΚΟ υπάρχει και «γαλαζοπράσινη» συμμαχία.
* «Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα»
«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την εποχή που κυβερνούσε το ΠαΣοΚ. Οι δικοί μας συνδικαλιστές κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Πώς να πείσουμε τους εργαζομένους μετά για τις προθέσεις μας;» επισημαίνει κορυφαίος υπουργός. Και πώς να πείσει η κυβέρνηση όταν οι συνδικαλιστές δεν παραλείπουν, όταν βρίσκουν ευκαιρία, να υπενθυμίζουν στους υπουργούς τη δύναμή τους; Αυτό έγινε και πριν από λίγο καιρό στην εκδήλωση της Γραμματείας Συνδικαλιστικού της ΝΔ στη Ρηγίλλης, όπου οι συνδικαλιστές ήταν όλο «αγάπες» και «χαρές» με τους υπουργούς που παρέστησαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. «Οταν μας ακούτε όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει πρόβλημα» είπαν στους υπουργούς οι οποίοι συμφώνησαν, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την πλήρη ταύτιση.
Για αρκετούς βουλευτές της ΝΔ οι συνδικαλιστές αποτελούν «βαρίδια» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για τις θέσεις της. Το μόνο ενθαρρυντικό για τους κυβερνώντες ήταν ότι αυτή η σχέση συνδικαλιστών - κράτους δεν έχει προβληθεί. Οι πολλοί οργανισμοί και η διασπορά στους διορισμούς των συνδικαλιστών δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες να υπάρξει πλήρης εικόνα για το ποσοστό των «Δακιτών» που γεύονται τα προνόμια της εξουσίας. Ο φόβος για αναταραχή και δημόσιες επικριτικές δηλώσεις στα ΜΜΕ αποτρέπει τις όποιες κινήσεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτό το αρνητικό φαινόμενο. Πολλοί θυμούνται τους πρώτους μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004, όταν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ είχαν πολεμική διάθεση σε πολλούς οργανισμούς. Αυτή η κατάσταση άλλαξε πολύ γρήγορα και η πολυπόθητη νηνεμία επήλθε με τις τοποθετήσεις που έγιναν.
Η γκρίνια, όμως, και στο εσωτερικό της ΝΔ είναι μεγάλη. Πολλοί συνδικαλιστές χωρίς πτυχίο και με μόνο εφόδιο την πολύχρονη παρουσία τους στη ΔΑΚΕ προάγονται σε διευθυντικές θέσεις στον χώρο της εργασίας τους και άλλοι διορίζονται σε κομβικά σημεία της κρατικής μηχανής. Αρκετοί συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και οργανισμών, αλλά και σε διάφορες επιτροπές. Οι απολαβές τους είναι υψηλές, καθώς η συμμετοχή στα διάφορα συμβούλια τους εξασφαλίζει το... «παντεσπάνι» τους! Τα παραδείγματα είναι πολλά. Στην Αγροτική Τράπεζα οι κομματικοί ηγέτες αύξησαν τις αποδοχές τους ως 1.500 ευρώ, στον ΟΔΔΥ μόνο το 2006 διορίστηκαν 12 συγγενείς στελεχών της ΔΑΚΕ, ενώ στον χώρο της εκπαίδευσης η πλειονότητα των περιφερειακών διευθυντών προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.
Η επέλαση των συνδικαλιστών της ΝΔ ακυρώνει τη ρητορική του Μαξίμου ότι δεν κομματικοποιείται το κράτος και το κόμμα. Απλώς οι συνδικαλιστές ακολουθούν τα βήματα των περισσοτέρων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που έχουν αλώσει το κράτος. Το κύμα κομματισμού παρασύρει τα πάντα. Οι δεσμεύσεις ακόμη και του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή ότι το κόμμα θα μείνει μακριά από το κράτος ξεχάστηκε και στους περισσότερους οργανισμούς και υπηρεσίες τα «γαλάζια» στελέχη «αλωνίζουν» και η λογική που επικρατεί είναι «να βολέψουμε τους δικούς μας».
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που δείχνει τη σχέση εξάρτησης είναι ότι η πλειονότητα των μελών του Πολιτικού Συνδικαλιστικού Γραφείου της ΝΔ έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις, δημιουργώντας ένα ηθικό ζήτημα το οποίο επισημαίνουν ακόμη και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
* Πολλοίοι «βολεμένοι»
Ενδεικτικά ο γραμματέας Συνδικαλισμού της ΝΔ κ. Κ. Κόλλιας, συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος, είναι στο ΔΣ του ΟΠΑΠ International (θυγατρική του ΟΠΑΠ). Ο κ. Φ. Αγαδάκος, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, είναι αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ως εκπρόσωπος των μισθωτών) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ. Ο κ. Γ. Τσαλικάκης (μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστής στον ΟΣΕ) είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Ο κ. Πελ. Καλλίρης είναι γενικός διευθυντής Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την περίοδο 2004-2006 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΔΙΕ και αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ο αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ, αναπληρωτής γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ κ. Φιλ. Ταυρής είναι πρόεδρος στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Ο αναπληρωτής γραμματέας Συνδικαλισμού της ΝΔ και γενικός γραμματέας ΑΔΕΔΥ κ. Κ. Σμυρλής (ΔΑΚΕ δημοσίου) προήχθη σε διευθυντική θέση στο ΙΚΑ. Ο κ. Ελ. Ιορδανόπουλος (ΔΑΚΕ ΕΤΕ) κατέχει διευθυντική θέση στην ΕΤΕ και είναι πρόεδρος στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ). Η κυρία Ρούλα Μητσώνη τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.
Το σύστημα των «ημετέρων»
Ο κατάλογος με τους συνδικαλιστές της ΝΔ που έχουν τοποθετηθεί σε κρατικές θέσεις είναι μακρός. Τα ονόματα είναι πολλά και αναφέρονται ενδεικτικά στελέχη που έχουν και ρόλο στο «γαλάζιο» σύστημα και στη Ρηγίλλης. Οι περισσότεροι - που ανήκουν στις Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις (ΕΚΟ) της ΝΔ - θεωρούνται μέλη «πρώτης γραμμής» στον χώρο εργασίας τους. Ο κ. Κ. Ταγγίρης (ΕΚΟ-Οικονομολόγων) είναι μέλος ΔΣ στην ΕΡΤ 3 και στο ΔΣ της Helexpo. Ο κ. Θ. Καρλαύτης (ΔΑΚΕ νοσηλευτών) είναι πρόεδρος ΔΣ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Ο κ. Κ. Λιάπης, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ στην Ολυμπιακή Αεροπορία, είναι πρόεδρος της Εργατικής Εστίας. Ο κ. Γ. Γούσης (ΔΑΚΕ δασκάλων) είναι περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης στην Αττική. Η ιατρός κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά (ΕΚΟ Ιατρών) ορίστηκε αντιπρόεδρος στο Νοσοκομείο Νικαίας. Ο κ. Σ. Ζωγανάς (ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ) είναι αντιπρόεδρος στην ΑΕ ΑΣΠΡΟΦΟΣ (θυγατρική των ΕΛΠΕ). Ο κ. Αθ. Βλάχος (ΔΑΚΕ υγειονομικών) είναι υποδιοικητής ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ο κ. Αντ. Αντωνάκος είναι διευθύνων σύμβουλος στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο κ. Γ. Σουφλιάς (ΔΑΚΕ οικονομικού επιμελητηρίου) είναι πρόεδρος του ΔΣ στον ΕΟΜΜΕΧ. Ακόμη και από την ΕΚΟ δικηγόρων της ΝΔ πολλά είναι τα μέλη που έχουν σχέση με το κράτος όπως: η κυρία Ιωάννα Καλαντζάκου (ΔΣ Ολυμπιακές Αερογραμμές), Γ. Μπούρας (πρόεδρος ΗΛΠΑΠ ΑΕ), Αθ. Παυλόπουλος (ειδικός σύμβουλος υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχου), Αθ. Παπαθανάσης, στην ανεξάρτητη Αρχή Καταναλωτή, ο κ. Π. Παπαϊωάννου (διοικητής Νοσοκομείου Νικαίας), Ι. Αδαμόπουλος (διευθύνων σύμβουλος ΟΕΕΚ) κ.ά.
Και στον χώρο των αγροτοσυνδικαλιστών η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ο συνδικαλιστής κ. Δ. Δαρνάκας είναι πρόεδρος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), ενώ συμμετέχει και σε τρεις θυγατρικές της εταιρείας στην Κύπρο και στη Σερβία. Ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χ. Σιδηρόπουλος, φίλος του γνωστού «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή κ. Αθ. Κοκκινούλη, είναι μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Ξάνθης κ. Ι. Ράπτης είναι αντιπρόεδρος στην Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης (ΣΕΒΑΘ). Ο κ. Ν. Παππάς είναι πρόεδρος στη ΣΕΚΑΠ ΑΕ και μέλος του ΔΣ Συνεταιριστική Ασφαλιστική. Ο κ. Δ. Ιατρίδης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι μέλος του ΔΣ της ΑΓΡΟΓΗΣ ΑΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΤΑΝΑ ΑΕ (Ελληνικές Ιχθυόσκαλες). Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γρ. Αλεξιάδης είναι μέλος στο ΔΣ της ΑΤΕ, πρόεδρος ΚΕΣΠΥ, μέλος στο ΕΘΙΑΓΕ και στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων. Και ο κατάλογος συνεχίζεται...
Περιεχόμενα Ενότητας
- Σχέδιο σύγκρουσης με «αντάρτες» και «προνομιούχους»
- Οι αντιδράσεις, το παρασκήνιο και τα ραντεβού των υπουργών
- Ποιοι φταίνε, ποιοι θα πληρώσουν
- Ο άγνωστος φάκελος του σκανδάλου
- Σχέδιο σύγκρουσης από τον κ. Καραμανλή
- Τα μυστικά ραντεβού των υπουργών
- Πύρρειος η νίκη του κ. Καραμανλή
- «Ιδανικό σενάριο» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη
- Ποιοι φταίνε, ποιοι θα πληρώσουν
- Μπλάιθ Μάστερς
- Στο φως ο χαμένος φάκελος
- «Μας εξέθεσες»!
- Η αντεπίθεση του κ. Εφραίμ
- Δεν άκουσαν ούτε τους βουλευτές της ΝΔ
- Ο λαός θύμωσε... με τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή
- «Καλοστημένη μεθόδευση» αλλά «άλλοι αποφάσισαν»
- Ο λαός «θύμωσε» με ΝΔ και Καραμανλή
- Πώς τελείωσε ο «υγιεινός περίπατος» του κ. Καραμανλή
- Διέξοδο από το τέλμα ψάχνει ο κ. Καραμανλής
- Αλλάζει αντιπολιτευτική τακτική ο κ. Παπανδρέου







