Σε μία εποχή που φαίνεται να έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα, ο Στέφαν Μίκους, έχει διαγράψει μία άρτια καλλιτεχνική πορεία πολύ πριν η έθνικ ή world, ή άμπιεντ μουσική γίνουν της μόδας. Και μάλιστα με εργαλεία ιδιαιτέρως ξεχωριστά χωρίς την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά ούτε και των ηλεκτρονικών οργάνων. Στο θαυμαστό κόσμο του Μίκους η χρήση οργάνων ή ήχων μία άλλης χώρας, κουλτούρας ή παράδοσης δεν γίνεται εν είδει εντυπωσιασμού ούτε προκειμένου η χαρά τη δημιουργίας να αποκατασταθεί στους καταλόγους των επιτυχιών.

Ολα ξεκινούν από μία εσωτερική ανάγκη του καλλιτέχνη να εκφράσει την τελειότητα (!) του κόσμου που ζούμε πάντα όμως με γνώμονα τη γνώση. «Δεν μπορείς να νιώσεις τη μουσική ενός τόπου αν δεν ζήσεις, περπατήσεις, τραφείς με τα φαγητά του» λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός μουσικός. Και αυτό ακριβώς κάνει. Μικρός ακόμη στα τέλη της δεκαετίας του ’60 βρέθηκε στο Μαρόκο ενώ λίγο αργότερα όπως όλοι όσοι αγαπούσαν του Μπιτλς γνώρισε τον Ραβί Σανκάρ αλλά και την ιαπωνική μουσική παράδοση και τότε αντιλήφθηκε την αποστολή του.

Γυρνώντας σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη γνώρισε την ομορφιά οργάνων και μουσικών ξεχασμένων από τον χρόνο. Οργανα τα οποία είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς σήμερα ή ακόμη η μοναδική θέση που κατέχουν ώστε να μην ξεχαστούν είναι εκείνη στις προθήκες ενός μουσείου. Ονόματα όπως dilruba, sho djegok, tischharfe, kortholt, bolombatto ακούγονται ως αστείο στα χείλη των περισσοτέρων μας, στα δικά τους όμως ηχούν με μοναδικό τρόπο. Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες της εκλεκτικής εταιρίας ECM όπου την παραγωγή των άλμπουμ του πραγματοποιεί ο ίδιος και όχι ο ιδρυτής της Μάνφρεντ Αϊχερ και επίσης όπως και η Λίζα Ζεράρ των Dead Can Dance πολλές φορές τραγουδά σε μία δικής του επινόησης γλώσσα.

Δε νομίζω ότι θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα μία παράστασή του ο τίτλος της παράστασης που θα πραγματοποιήσει στις 3 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, «Με Τα Φτερά της Σιωπής», αφού ακριβώς η σιωπή είναι που μας έχει ταξιδέψει μέσα από την ευφάνταστη δισκογραφία του. Τα ανατολίτικα στοιχεία και φωνητικά των άλμπουμ που τον καθιέρωσαν «Twilight Fields» και «Wings Over Water», η ιαπωνική λιτότητα του «Koan», η εσωτερικότητα του «Listen To The Rain», ο ήχος της πέτρας μέσα από το «The Music Of The Stones» ή για να έλθουμε και στα δικά μας η εμπειρία του από το τριήμερο που παρέμεινε στο Αγιο όρος και το «Athos». Είναι σίγουρο ότι η εμφάνιση του Στέφαν Μίκους δεν είναι άλλη μία παράσταση ενός καταξιωμένου μουσικού στη χώρα μας. Το σημαντικότερο γιατί αν βρεθεί κάποιος εκεί δεν έχει άλλη επιλογή από το να εισχωρήσει στον κόσμο του. Ειδάλλως θα αισθανθεί ως ξένο σώμα.

Ο Στέφαν Μίκους εμφανίζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών την Κυριακή 3 Απριλίου στην παράσταση «Με τα φτερά της σιωπής» στις 20. 30. Εισιτήρια 15 – 20 – 30 – 40/ Φοιτ. 10 -15 ευρώ