Ηθοποιοί όπως ο Μπραντ Πιτ, ο Σον Πεν ,ο Τζόνι Ντεπ και ο Μελ Γκίμπσον ενδέχεται να είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που θα περπατήσουν εφέτος τα κόκκινα σκαλιά της αίθουσας Λιμιέρ των Κανών από την Τρίτη 11 ως την Κυριακή 22 Μαίου. Ολοι τους εμφανίζονται σε ταινίες που θα παιχθούν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε στο Παρίσι το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Απριλίου και εφέτος δείχνει εξαιρετικά δυνατό. Το μόνον κρίμα είναι ότι προς το παρόν απουσιάζει η χώρα μας (δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη το πρόγραμμα των μικρού μήκους και το πάντα ελκυστικό του 15ημέρου Σκηνοθετών).

Μέχρι στιγμής στ’ αλήθεια δεν ξέρεις από πού να αρχίσει και που να σταματήσεις. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις ταινίες και τους δημιουργούς της. Εχουμε λοιπόν και λέμε. Ο προκλητικός δανός Λαρς Φον Τρίερ «κατεβαίνει» με το δραματικό φιλμ «Μελαγχολία» στο οποίο παίζουν, εκτός άλλων, οι Κίφερ Σάδερλαντ και Κίρστεν Νταντ. Ο ισπανός Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει με την διασκευή του μυθιστορήματος «Mygale» του Τιερί Ζονκέ στην ταινία «La piel que habito» («Το δέρμα στο οποίο ζω») όπου πρωταγωνιστούν ο κάποτε ηθοποιός φετίχ του, Αντόνιο Μπαντέρας και μια παλιά του μούσα, η Μαρίσα Παρέδες. Από την Ιταλία ο Νάνι Μορέτι επιστρέφει στην Cote d’ Azur με την ταινία «Habemus Papam» όπου παρακολουθούμε την σχέση του Πάπα της Ρώμης και του ψυχοθεραπευτή του! Στο «Αγόρι με το ποδήλατο» («Le gamin au velo») οι βέλγοι αδελφοί Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν σκηνοθετούν την Σεσίλ ντε Φρανς στον ρόλο της κοινωνικής λειτουργού που αναλαμβάνει την προστασία ενός ανήλικου αγοριού που εγκατέλειψε ο πατέρας του. Από τη Φινλανδία ο Ακι Καουρισμάκι, έρχεται με το «Le havre», μια μαύρη κωμωδία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ζαν Πιέρ Λεό. Και πάει λέγοντας. Σκληρή δουλειά για τον αμερικανό ηθοποιό Ρόμπερτ ντε Νίρο που εφέτος κρατά καθήκοντα προέδρου της κριτικής επιτροπής.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί την αυλαία θα σηκώσει η τελευταία, «παριζιάνικη» δημιουργία του Γούντι Αλεν «Midnight in Paris» στην οποία εκτός άλλων παίζει η Κάρλα Μπρούνι, σύζυγος του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Το φιλμ θα παιχθεί εκτός συναγωνισμού, κάτι που θα γίνει και με την τέταρτη περιπέτεια «Πειρατές της Καραϊβικής» με τον Τζόνι Ντεπ, όπως επίσης με την τελευταία δημιουργία της Τζόντι Φόστερ ως σκηνοθέτιδας, το «The beaver» στην οποία πρωταγωνιστεί η ίδια με τον Μέλ Γκίμπσον.

Για να επιστρέψουμε και πάλι στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, την Γαλλία εκπροσωπούν δυο ταινίες, το «L’ apollonide» του Μπερνάρ Μπονελό και η τελευταία ταινία του Αλέν Καβαλιέρ «Pater». Aπό τη μακρινή Αυστραλία, η Τζούλια Λι παρουσιάζει την δική της εκδοχή για την «Ωραία κοιμωμένη» («Sleeping beauty») με την Εμιλι Μπράουνινγκ, ενώ από τη Σκοτία, μια άλλη γυναίκα σκηνοθέτις, η Λιν Ράμσεϊ σκηνοθετεί την Τίλντα Σουίντον στον ρόλο μιας μητέρας που ζει με τον εφιάλτη της σειράς δολοφονιών στις οποίες μετείχε ο γιός της. Η ταινία λέγεται «We need to talk about Kevin».

Το μόνο κρίμα από το πρόγραμμα της εφετινής διοργάνωσης είναι ότι απουσιάζει η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Αλπεις» με την Αγγελική Παπούλια και την Αριάν Λαμπέντ. Τα προγνωστικά την είχαν ήδη μέσα στο πρόγραμμα. Λάθος. Ο Λάνθιμος είναι μεν «παιδί» των Κανών αφού στο φεστιβάλ του 2009 η ταινία του «Κυνόδοντας» απέσπασε βραβείο στο Τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα», όμως η εταιρία παραγωγής του έχει αποδειχτεί πολύ προσεκτική στις κινήσεις της. Το οποίο Τμήμα, εφέτος είναι επίσης πολύ δυνατό. Ανοίγει με την τελευταία ταινία του αμερικανού Γκας Βαν Σαντ «Restless» και στο πρόγραμμά του θα βρούμε την τελευταία ταινία του κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ «Arirang», του Μπρουνό Ντιμόν «Hors satan» και του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο».