Αν ρωτήσετε τον Ρικάρντο Νταρίν με ποιον τρόπο επιλέγει τα σενάρια στα οποία αποφασίζει να παίξει, ο πιο διάσημος αργεντινός ηθοποιός αυτής της εποχής θα σας απαντήσει ότι όλα οφείλονται στο στομάχι του. «Το στομάχι είναι ο πιο αξιόπιστος σύμβουλος» μας είπε στις Κάννες ο πρωταγωνιστής μεγάλων επιτυχιών της χώρας του, όπως οι «Ιστορίες για αγρίους», ο «Τρούμαν», ο «Πιλότος» και βεβαίως το «Μυστικό στα μάτια της», που πριν από οκτώ χρόνια απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. «Οταν νιώσω ότι αυτό που διαβάζω σε ένα σενάριο με εξουσιάζει, ξέρω ότι πρέπει να το παίξω. Είναι ένα συναίσθημα που μοιάζει πολύ με εκείνο που νιώθω διαβάζοντας ένα καλό μυθιστόρημα».
Κάπως έτσι εξάλλου ένιωσε ο Ρικάρντο Νταρίν όταν διάβασε το σενάριο του «Προέδρου», όπως αποδόθηκε στην Ελλάδα το «La cordirella» του συμπατριώτη του Σαντιάγκο Μίτρε (η λέξη σημαίνει «σύνοδος»). Στην ταινία ο Νταρίν υποδύεται ένα μυθοπλαστικό πρόσωπο σε πραγματική θέση: είναι ο Ερμάν Μπλάνκο, πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των αρχηγών όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής στις Ανδεις θα βρεθεί παγιδευμένος ανάμεσα στην πολιτική και στην προσωπική του ζωή. Περιφερειακές στρατηγικές, γεωπολιτικές συμμαχίες, το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης του πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής αναμειγνύονται με ζητήματα της προσωπικής ζωής του προέδρου και φτιάχνουν ένα πολύ δυνατό κοκτέιλ κρυμμένων χαρακτήρων και «ταυτοτήτων».
Αν και η ιστορία του «Προέδρου» είναι πέρα για πέρα φανταστική, υπάρχουν στοιχεία που συνδέονται με πραγματικά γεγονότα και προβλήματα στην κοινωνία της Αργεντινής, επεσήμανε ο ηθοποιός, ο οποίος όμως δεν στήριξε σε κανένα αληθινό πρόσωπο την ερμηνεία του.«Νομίζω πως όταν παίζεις έναν άνθρωπο με πραγματικά μεγάλη εξουσία, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο να μην το παρακάνεις» είπε. Ο Νταρίν ξέρει καλά ότι το ίδιο ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλους τους ρόλους. Λέει ωστόσο ότι ειδικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους, της πολιτικής σκηνής, πρέπει κανείς να προσέχει περισσότερο. «Γιατί ο κάθε πολίτης, νομίζω, έχει τις δικές του φαντασίες και τις δικές του απόψεις ως προς το τι σημαίνει να έχει κάποιος πολιτική εξουσία. Θα πρέπει λοιπόν να δείξεις μεγάλη προσοχή ως προς το πώς δεν θα φανείς υπερβολικός».
Γεννημένος στο Μπουένος Αϊρες πριν από 61 χρόνια, ο Ρικάρντο Νταρίν βρίσκεται στον χώρο του οπτικοακουστικού θεάματος από τα παιδικά του χρόνια. Κατάφερε να εξελιχθεί από ηθοποιός σε σαπουνόπερες και τηλεοπτικές κωμωδίες σε μια από τις πιο αξιοσέβαστες προσωπικότητες του αργεντίνικου κινηματογράφου, ενώ η παρουσία του στο θέατρο είναι εξίσου σημαντική. Πρώτη του εμπειρία ήταν στη δεκαετία του 1960, όταν πριν κλείσει τα πέντε έπαιξε στη σαπουνόπερα «Soledad Monsalvo». Σύντομα θα ακολουθούσαν και άλλες. «Abelardo Pardales», «La familia super star», «Vos y yo, toda la vida». Η ουσιαστική είσοδός του στον κινηματογράφο έγινε στη δεκαετία του 2000 και η πρώτη διεθνής επιτυχία του ήταν το ανατρεπτικό δράμα μυστηρίου «Εννέα βασίλισσες» που άρεσε και στην Ελλάδα.
Ο «Πρόεδρος» θέτει αρκετά ερωτήματα, ένα από τα οποία για τον Νταρίν είναι: όταν έχεις φτάσει σε ένα σημείο εξουσίας τόσο ψηλό όσο στη θέση του αρχηγού μιας χώρας, πρέπει να πουλήσεις τον εαυτό σου στον διάβολο ή να μετατραπείς ο ίδιος σε διάβολο; Ο ηθοποιός χαμογελά και θυμάται που έφηβος αναρωτιόταν συχνά αν με το νέο αίμα στην εξουσία τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν. «Σύντομα το ερώτημα άλλαξε. Αναρωτιόμουν αν το νέο αίμα θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα –ή όχι; Γιατί ένιωθα ότι τα πράγματα δεν άλλαζαν αρκετά. Οι Κινέζοι λένε ότι για να γνωρίσεις κάποιον στ’ αλήθεια θα πρέπει να του δώσεις πέντε λεπτά εξουσίας. Νομίζω ότι βασικά αυτές οι ερωτήσεις είναι ανοιχτές σε πολλές απαντήσεις και πολλή σκέψη. Ειλικρινά δεν ξέρω αν με το να έρθει κάποιος στην εξουσία βγαίνει το χειρότερο από μέσα του…».

Πού και πότε

Η ταινία «Ο πρόεδρος» παίζεται στις αίθουσες σε διανομή Weirdwave.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ