Με το ποσόν των 750.000 ευρώ περίπου θα ενισχυθεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδας για τις δραστηριότητές της μέσα στην περίοδο της προσεχούς τριετίας · χρήματα που προέρχονται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το οποίο διαχειρίζεται το Περιφερειακό –Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Aυτός εξάλλου ήταν ο λόγος για τον οποίο παρούσα στην παρουσίαση του παραπάνω προγράμματος, το μεημέρι της Τετάρτης 4 Ιουλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ήταν η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.
«Υποστηρίζουμε τον πολιτισμό της πράξης και εκεί θέλουνε να συνδράμουμε» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Δούρου. Ακρως ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη φάνηκε να είναι η διευθύντρια της Ταινιοθήκης κυρία Μαρία Κομνηνού η οποία ανακοίνωσε τις δραστηριότητες της Ταινιοθήκης για το τρέχον έτος.
Η πρώτη εξ’ αυτών των δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο την επόμενη εβδομάδα: σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Σάββατο 14 Ιουλίου θα προβληθούν δύο ελληνικές βωβές ταινίες, οι Δάφνης και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου και «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη, σε ζωντανή μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Μέσα στον Σεπτέμβριο η Ταινιοθήκη σε συνεργασία την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο, θα διοργανώσει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον κινηματογράφο του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη, ποιητή, συγγραφέα και διανοούμενου, Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Το αφιέρωμα αυτό που είναι προγραμματισμένο για την περίοδο 12 –19 Σεπτεμβρίου, θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό διότι θα παιχτούν ειδικά αποκαταστημένες, όλες οι ταινίες του Παζολίνι. Θα εμπλουτιστεί επίσης με έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού του Ρομπέρτο Βίρλα, συνεργάτη του σκηνοθέτη.
Πάντα μέσα στο 2018 ο χώρος της Ταινιοθήκης θα φιλοξενήσει την ένατη έκδοση του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (18-28 Οκτωβρίου), το οποίο μάλιστα επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας ακριβώς λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
Τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν αφορούν την ενεργοποίηση του Β’ Τμήματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, γνωστού και ως Μουσείο Κινηματογράφου που επίσης ανακοινώθηκε ούτε και τη συμμετοχή της Ταινιοθήκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα I-Media Cities: αποτελεί μια πολυμεσική πλατφόρμα στην οποία η Ταινιοθήκη συνεργάζεται με άλλες 8 ευρωπαϊκές Ταινιοθήκες, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα.