Μια πολύ ευχάριστη είδηση για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σχετική με τις βραβεύσεις των Οσκαρ ανακοινώθηκε σήμερα: από εδώ και στο εξής 28 κορυφαία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο θα συνεργάζονται με τις βραβεύσεις τους στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Με αυτή την απόφασή της, η ΑμερικανικήΑκαδημίαΚινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δίνει τη δυνατότητα στις ταινίες που κερδίζουν το πρώτο βραβείο στα φεστιβάλ, να είναι αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας.
Η είδηση που μας αφορά είναι ότι ένα από αυτά τα φεστιβάλ θα είναι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για τον θεσμό. Στη λίστα που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου βρίσκονται επίσης, μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ Βερολίνου (Γερμανία), το Φεστιβάλ Καννών (Γαλλία), το IDFA –Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ (Ολλανδία), το HOT DOCS (Καναδάς), το CPH:DOX –Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κοπεγχάγης (Δανία), το Φεστιβάλ Σέφιλντ (Ηνωμένο Βασίλειο), το Visions du Reel (Γαλλία) και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας (Γερμανία).
Στην πράξη τώρα: από εδώ και στο εξής τα ντοκιμαντέρ που θα προβάλλονται και θα κερδίζουν τον Χρυσό Αλέξανδρο κάθε Μάρτιο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν την δυνατότητα να οδηγηθούν στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
«Στο ανταγωνιστικό διεθνές κινηματογραφικό τοπίο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη θέση και τον ρόλο του στην ανακάλυψη των νέων ταλέντων και συνδιαλέγεται με τα σπουδαιότερα φεστιβάλ παγκοσμίως» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το φεστιβάλ. .