Γεννημένη στο Λονδίνο, από Έλληνα πατέρα και Τζαμαϊκανή μητέρα, η Lianne La Havas ξεχώρισε πριν από μερικά χρόνια για τη βελούδινη φωνή της και την εκλεπτυσμένη r’n’b/soul μουσική της. Ο πρώτος της δίσκος, με τίτλο «Is Your Love Big Enough?», ανακηρύχθηκε άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία iTunes Best of 2012, ενώ το «Blood» που κυκλοφόρησε το 2015 τής χάρισε μία υποψηφιότητα για βραβείο GRAMMY. Ο Πρινς ήταν δηλωμένος θαυμαστής της (είχε μάλιστα κάνει ένα live στο σαλόνι του σπιτιού της), ενώ οι Coldplay την κάλεσαν να «ανοίγει» για αυτούς σε μια από τις τεράστιες περιοδείες τους. Από τος Λος Αντζελες όπου έχει εγκατασταθεί τον τελευταίο καιρό, η 28χρονη τραγουδοποιός και τραγουδίστρια μίλησε στο ΒΗΜΑgazino λίγες ημέρες πριν την εμφάνισή της (στις 22 Ιουνίου) στο ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.

Εχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία δισκογραφική σας κυκλοφορία. Πότε θα ακούσουμε νέα τραγούδια σας; «Αυτή την περίοδο γράφω και ηχογραφώ νέο υλικό προσπαθώντας να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτικό γίνεται του ποια είμαι. Με κάθε άλμπουμ μαθαίνεις τον εαυτό σου και λίγο καλύτερα, ωριμάζεις, βρίσκεις τον ήχο και την καλλιτεχνική ταυτότητά σου».

Εχετε ξανάρθει στην Ελλάδα; «Έχω έρθει στην Ελλάδα όταν ήμουν 8 ετών, με τον πατέρα μου, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του παππού μου, τον οποίo δεν γνώρισα ποτέ. Πέρασα όμως αρκετό χρόνο με τη yiayia μου, μου έμαθε να παίζω χαρτιά, μπιρίμπα συγκεκριμένα, κάναμε πολύ όμορφες διακοπές. Θυμάμαι τη θάλασσα, τη φύση, ήταν όλα τέλεια. Τρώγαμε σουβλάκι, θυμάμαι πόσο έντονες ήταν όλες οι γεύσεις, των λαχανικών, των φρούτων. Δεν έχω παίξει όμως τη μουσική μου στην Ελλάδα και ανυπομονώ να έρθω για να με ακούσετε. Τα ξαδέλφια μου θα κάνουν σίγουρα καλή κερκίδα. Θα παίξω κάποια νέα τραγούδια που εύχομαι να σας αρέσουν, και έβαλα τον πατέρα μου να μου προτείνει και μερικά ελληνικά κομμάτια. Ελπίζω να κάνω καλή δουλειά, θέλω να είναι υπερήφανος για μένα».

Εχετε μεγαλώσει στη Βρετανία, σε μια πολυπολιτισμική χώρα, έχοντας από την οικογένειά σας επιρροές από δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Πώς σας φαίνεται η άνοδος του εθνικισμού; Τι πιστεύετε για την έλλειψη ανοχής στη διαφορετικότητα; «Οι εμπειρίες μου είναι γενικώς πολύ διαφορετικές από εκείνες όποιου έχει ζήσει ως εντελώς λευκός ή μαύρος. Πάντα στη ζωή μου κάποιος μου ζητούσε να επιλέξω τι είμαι προκειμένου να μου βάλει μια ετικέτα την οποία θα έπρεπε να κουβαλάω για πάντα. Είμαι όμως αυτό που είμαι. Τιμώ και θαυμάζω τόσο την ελληνική, όσο και την τζαμαϊκανή κληρονομιά. Νομίζουμε ότι εστιάζουμε χωρίς λόγο σε αυτά που μας χωρίζουν. Καθένας μας θα πρέπει να είναι υπερήφανος για ό,τι είναι. Υπάρχουν δυστυχώς ακόμη πολλές ανισότητες στον κόσμο και είναι ευθύνη μας να παλέψουμε ενάντια στην αδικία και να υπερασπιστούμε τους αδύναμους».

Ησασταν προτεζέ του Πρινς, τον γνωρίζατε καλά. Σας λείπει; «Μου λείπει. Πολύ. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πραγματικά το μέγεθος της απώλειάς του μέχρι πολύ πρόσφατα. Ήμουν πάνω στον διάδρομο στο γυμναστήριο και είδα στην τηλεόραση αποσπάσματα από μια συνέντευξη του στην Οπρα. Τότε κατάλαβα ότι δεν τον ξαναδώ ποτέ ξανά… πως έχει φύγει για πάντα. Τι σοκαριστικός θάνατος.. πολύ πρόωρος. Μου λείπει πάρα πολύ».

Lianne La Havas, Παρασκευή 22 Ιουνίου, 22.00, Ξέφωτο, ΚΠΙΣΝ