Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου φορέα που θα διαχειρίζεται συνολικά τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και θα εισπράττει από τα ελληνικά ξενοδοχεία ενιαία αμοιβή για λογαριασμό των δημιουργών, συζητούν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας(ΟΠΙ).

Σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι διοικήσεις του ΞΕΕ και του ΟΠΙ, τονίστηκε η ανάγκη μετάβασης από μια πανσπερμία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων σε ένα νέο «έξυπνο» σύστημα καταβολής ενιαίας αμοιβής από τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΞΕΕ παρουσίασε τους βασικούς άξονες των πάγιων θέσεών του προς το υπουργείο Πολιτισμού, που μεταξύ άλλων προβλέπουν:

Την καταβολή ενιαίας αμοιβής από τα ξενοδοχεία σε ένα φορέα, που να καλύπτει όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και ο οποίος θα αναλάβει τον επιμερισμό των αμοιβών στους δικαιούχους.

Την οριοθέτηση των φορέων συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων που δικαιούνται αμοιβής από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λόγω εγκατάστασης συσκευών μετάδοσης ήχου και εικόνας στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων.

Την πρόβλεψη ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αμοιβών, που να λαμβάνει υπόψη, αφενός σημαντικές παραμέτρους λειτουργίας του ξενοδοχείου (π.χ. πληρότητα, οικονομικό περιβάλλον), αφετέρου την πραγματική συμβολή του οπτικοακουστικού έργου που εκπροσωπεί ο συλλογικός φορέας διαχείρισης στην δραστηριότητα της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΞΕΕ, σε σχέση με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε: «Είναι κοινός τόπος ότι σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού, το ξενοδοχειακό προϊόν, όντας κύτταρο στήριξης του περιφερειακού ιστού της χώρας και εν γένει της οικονομίας της Ελλάδος, δέχεται υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Εντούτοις, το ΞΕΕ, αναγνωρίζοντας το πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα, πρωτοστάτησε, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας με 6 φορείς συλλογικής διαχείρισης, τα οποία εξακολουθούν και είναι ενεργά εδώ και 7 χρόνια.

Έχουν όμως, πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα για τον εξορθολογισμό της αγοράς: ένα έξυπνο σύστημα που θα οδηγεί αθροιστικά σε μια ενιαία αμοιβή, που θα καταβάλλεται σε ένα φορέα κοινής αποδοχής, ο οποίος με τη σειρά του θα την επιμερίζει σε όλους τους δικαιούχους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για το χρήστη όσο και για το δικαιούχο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΠΙ κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, ανέφερε ότι από την ισχύουσα ρύθμιση του ν. 4481/2017, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης ενός ενιαίου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και σχετική βούληση των κατ’ ιδίαν οργανισμών.

Επιπλέον, ενημέρωσε το Δ.Σ του ΞΕΕ για την σύσταση της «Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης», που ανέλαβε προσωρινά τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μελών της ΑΕΠΙ, η άδεια της οποίας έχει ανακληθεί. Κύριος σκοπός του ΟΠΙ είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, η εποπτεία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.

Ο ΟΠΙ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ασχολείται γενικά με κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, εκπροσωπεί την Ελλάδα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στα αντίστοιχα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.