Εκδηλώσεις λόγου, με ευρύ φάσμα θεμάτων από την Ιστορία και τη Λογοτεχνία ως την Αρχιτεκτονική και τον Κινηματογράφο πραγματοποιούνται στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έως την Κυριακή 24 Ιουνίου, από τις 18.30 ως τις 20.30.

Τετάρτη 20 Ιουνίου: 1968: Η Άνοιξη της Πράγας

Ομιλητές: Θανάσης Γιαλκέτσης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας: Η ανθοφορία μιας Άνοιξης που τη διαδέχτηκε μακρύς Χειμώνας – Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Πολιτικός Μηχανικός: Η επίδραση της Άνοιξης της Πράγας στα κομμουνιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης – Γιάννης Βούλγαρης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: Το τόλμημα μιας αδύνατης μεταρρύθμισης; – Συντονιστής: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.


Πέμπτη 21 Ιουνίου: Ας διαβάσουμε επιτέλουςστη γλώσσα μας την «Αινειάδα»του Βιργιλίου
Ομιλία: Θεόδωρος Παπαγγελής, Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών: «Η «Αινειάδα» του Βιργιλίου: Υπάρχουν νεότερα από το Δυτικό Μέτωπο» – Ανάγνωση: Δημήτρης Λιγνάδης, Ηθοποιός.
Παρασκευή 22 Ιουνίου: Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968):o αρχιτέκτονας, ο ζωγράφος,ο στοχαστής
Χαιρετισμός: Αγνή Πικιώνη. Ομιλητές: Δημήτρης Φιλιππίδης, Aρχιτέκτων, Ομότιμος καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: O αρχιτέκτονας – Αντώνης Κωτίδης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: O ζωγράφος – Μάρω ΚαρδαμίτσηΑδάμη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου: Ο «Μύθος» Δημήτρης Πικιώνης – Συντονιστής: Μάνος Δημητρακόπουλοs, Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Σάββατο 23 Ιουνίου: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007):Η Σιωπή του Θεού και οι Φωνέςτων Ανθρώπων.
Προβολή ταινιών: Η «Τριλογία της σιωπής»: Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη (91′), Οι μεταλαμβάνοντες (81′) και Η σιωπή (105′). Οι ταινίες θα προβάλλονται διαδοχικά και επαναλαμβανόμενα στην αίθουσα του Πύργου Βιβλίων, στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το Σάββατο 23 Ιουνίου, από τις 10:00 έως τις 17:30 και από τις 21:30 έως τις 02:30.
Ομιλητές: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου: Φως μέσα στο έρεβος: Από τον Καθρέφτη στην Περσόνa – Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αναζητώντας τον Ίνγκμαρ μετά τον Μπέργκμαν – Ηλίας Γιαννακάκης, Σκηνοθέτης: Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ως ντοκουμέντο των ταινιών του – Σταύρος Ζουμπουλάκης: Η πίστη στον Θεό ως αρρώστια – Συντονιστής: Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Κυριακή 24 Ιουνίου: Διάλεξη της Averil Cameron με θέμα: Βυζάντιο και Χριστιανισμός
Στη διάλεξή της, η Dame Έιβεριλ Κάμερον, επιφανής ιστορικός της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου, θα αναπτύξει μια θεώρηση της Βυζαντινής Χριστιανοσύνης στην πολυπλοκότητα και τις διακριτές μορφές της.
Παρουσίαση – Συντονισμός: Μανόλης Παπουτσάκης, Διευθυντής τουΔελτίου Βιβλικών Μελετών.
Προηγήθηκαν:
Δευτέρα 18 Ιουνίου: 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλάζοντας τόπους: μετακινήσεις και μετατοπίσεις στον καιρό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Ομιλητές: Έλλη Λεμονίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών: Μετακινήσεις ατόμων και πληθυσμών: διεθνείς και ελληνικές πτυχές ενός παραγνωρισμένου φαινομένου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Λένα Κορμά, Επιστημονικό μέλος, Γαλλική Σχολή Αθηνών: Μετακινήσεις πληθυσμών και μολυσματικές ασθένειες στην Ελλάδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Έφη Γαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Αποικιακά στρατεύματα» στην Ευρώπη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου – Συντονιστής: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Τρίτη 19 Ιουνίου: Ποιητές και συγγραφείςτης Ευρώπης στονΑ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ομιλητές: Διονύσης Καψάλης, Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: O έλεος του πολέμου – Μαρία Νικολοπούλου, Μέλος ΕργαστηριακούΔιδακτικού Προσωπικού, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο: Οι Έλληνες στρατιώτες-συγγραφείς του Πρώτου ΠαγκοσμίουΠολέμου και η μαρτυρία ως αμφισβήτηση – Κώστας Καραβίδας, Τμήμα Περιοδικών, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Η ζωή εν τάφω του Μυριβήλη: μια ηθική ανάγνωση – Συντονίστρια: Μαρία Γεωργοπούλου, Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο Summer Nostos Festival, που πραγματοποιείται σε διοργάνωση και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων Λόγου επιμελείται ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης.