Ενας πραγματικός θρύλος της μουσικής, ο Ουαλός Τζον Κέιλ, θα δώσει με τη μπάντα του μια συναυλία στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ με επιλογές από το σύνολο της καριέρας του η οποία μετράει ήδη μισό αιώνα. Από τους Velvet Underground μέχρι το «Songs for Drella», με κλασικά κομμάτια αλλά και τραγούδια από την επερχόμενη δισκογραφική του δουλειά, συμμετέχει στο Summer Nostos Festival με μια σπάνια εμφάνιση.

Μοιάζετε τύπος που τον ενδιαφέρει να εξελίσσεται συνεχώς. Γεννηθήκατε έτσι;
Νομίζω πως ναι. Μικρός, όταν έμενα ξάγρυπνος όλη νύχτα ακούγοντας ραδιόφωνο, ήθελα να μάθω πώς είναι να δημιουργείς μουσική, δική σου μουσική. Ερχόμενος στο σχολείο σε επαφή με τα βασικά όσον αφορά την ορχήστρα ξύπνησε μέσα μου η επιθυμία να γίνω συνθέτης. Ηθελα στην αρχή να μάθω όλους τους κανόνες και στη συνέχεια να αψηφήσω ό,τι διδάχτηκα, να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που περίμεναν από μένα.

Πώς διαμορφώθηκε ο τόσο επιδραστικός ήχος των Velvet Underground;
Οταν γνώρισα τον Λου Ριντ εκείνος έγραφε ποίηση και ακουστική φολκ μουσική κι εγώ δούλευα στη Νέα Υόρκη με τον Λα Μόντε Γιανγκ, έχοντας βρει τη θέση μου στην αβανγκαρντ σκηνή όπου μπορούσα να εξασκηθώ στη drone μουσική. Προσπάθησα να καταλάβω αν θα είχε αξία να τη χρησιμοποιήσω σαν «χαλί» για να μετατρέψω ένα παραδοσιακό τραγούδι σε κάτι πιο σκοτεινό και δυσάρεστο. Δεν θέλαμε να κάνουμε μουσική για την αγάπη και την ειρήνη, δεν μας ενδιέφερε κάτι τέτοιο.

Εχετε περιγράψει τη δημιουργία του φημισμένου σόλο άλμπουμ σας «Music for a New Society» ως μια επώδυνη εμπειρία. Γιατί αποφασίσετε να το ξαναδουλέψετε πριν από δύο χρόνια;
Στις αρχές των 80s πέρασα μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής μου, με καταχρήσεις όλων αυτών των πολύ ωραίων κακών πραγμάτων που φαντάζεστε. Την πάτησα και χρειαζόμουν κάποιου τύπου εξορκισμό. Ετσι έγραψα και ηχογράφησα ταυτόχρονα σχεδόν αυτό το πολύ προσωπικό άλμπουμ, νιώθοντας εντελώς εκτεθειμένος. Οταν μου ζητήθηκε να παίξω τον δίσκο ολόκληρο ζωντανά, αποφάσισα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσω ξανά τα τραγούδια προσεγγίζοντάς τα με την τωρινή οπτική μου. Επειδή ήταν τόσο προσωπικός, ήξερα πως έπρεπε να επικαιροποιήσω το αφήγημα.

Σας ενοχλεί η απαξίωση των ολοκληρωμένων άλμπουμ;
Δεν μπορείς να σταματήσεις την τεχνολογική εξέλιξη, όσο οι άνθρωποι ακούνε μουσική αυτό είναι καλό, ανεξαρτήτως του φορμά που χρησιμοποιούν.

Πώς νιώθετε για τον κόσμο σήμερα;
Αισθάνομαι ένα μείγμα απογοήτευσης και θυμού. Ο κόσμος γεμίζει σιγά σιγά ανθρώπους που μοιάζουν να μην διακατέχονται από καμία αίσθηση ηθικής ή ανθρωπιάς.

John Cale & Band, την Τρίτη 19/06 στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.