Bill Murray, Jan Vogler and friends
New Worlds
Ηρώδειο, 21:00



Κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης, ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Μάρρεϋ γνώρισε τον γερμανό τσελίτσα Γιαν Φόγκλερ, που καθόταν στη διπλανή θέση. Έτσι ξεκίνησε η μεταξύ τους φιλία, ενώ σύντομα το ενδιαφέρον του ενός για το καλλιτεχνικό σύμπαν του άλλου οδήγησε στην ιδέα μιας κοινής δημιουργίας.

Το New Worlds είναι μια ξεχωριστή παράσταση που ανανεώνει τις καλλιτεχνικές γέφυρες μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, αναδεικνύοντας τον πυρήνα των αμερικάνικων αξιών στη λογοτεχνία και τη μουσική. Συμμετέχουν η βιολονίστρια Μίρα Γουάνγκ και η πιανίστρια Βανέσσα Πέρεζ, με τις οποίες οι Μάρρεϋ και Φόγκλερ συναντήθηκαν επίσης τυχαία κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους.

Στην παράσταση, ο αγαπημένος κωμικός Μπιλ Μάρρεϋ, έχει έναν ρόλο διαφορετικό από αυτούς στους οποίους τον έχουμε συνηθίσει κατά την πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα του στο Χόλλυγουντ: αφηγείται και ερμηνεύει συνθέσεις των Φόστερ, Γκέρσουιν και Μπερνστάιν, και αποσπάσματα κλασικών Αμερικανών ποιητών και λογοτεχνών, όπως ο Γουίτμαν, ο Χεμινγουαίη, ο Τουαίην, με τη συνοδεία του στραντιβάριους τσέλου του Γιαν Φόγκλερ. Μια συναρπαστική συνάντηση της μουσικής και της λογοτεχνίας, από δύο μετρ.

Νίκος Πορτοκάλογλου & Ευγενείς Αλήτες
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

Η «Σχολική Εκδρομή» είναι το ταξίδι του Νίκου Πορτοκάλογλου και μιας ομάδας επαγγελματιών μουσικών για να συναντήσουν τους ταλαντούχους ερασιτέχνες μαθητές των Μουσικών Σχολείων που ονειρεύονται το μέλλον της ελληνικής μουσικής.
Έχοντας στις αποσκευές του το νέο του δίσκο «Εισιτήριο» και την μπάντα του, τους «Ευγενείς Αλήτες», ο Νίκος Πορτοκάλογλου επέλεξε φέτος να γιορτάσει τα γενέθλια των 60 του χρόνων ξεκινώντας ένα οδοιπορικό αναζήτησης της νέας γενιάς μουσικών. Είναι μια πραγματικά διαφορετική περιοδεία καθώς σταθμούς της έχει τα θέατρα των μεγάλων πόλεων και πρωταγωνιστές, εκτός από τον τραγουδοποιό και την μπάντα του, τις χορωδίες των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων. Είναι δηλαδή μια «εκδρομή» αναψυχής και συνεργασίας με τους σημερινούς εφήβους που θα αποτελέσουν τους επόμενους τραγουδοποιούς, τραγουδιστές και μουσικούς της χώρας μας.
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνέλαβε αυτήν την ιδέα ως έναν φόρο τιμής στα Μουσικά Σχολεία (που αισίως πλησιάζουν τα 50 σε όλη την Ελλάδα) τα οποία εδώ και χρόνια, έχουν διαμορφώσει νέες γενιές μουσικών με βαθιά γνώση και αγάπη για την τέχνη τους. Θεωρεί πως το έργο που παράγουν τα σχολεία αυτά είναι ένα μεγάλο δώρο στη μουσική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Γι’ αυτό και – εκτός από τις πρόβες και τις παραστάσεις- προσφέρει ως ελάχιστο αντίδωρο, ένα δίωρο σεμινάριο τραγουδοποιίας σε κάθε σχολείο για τους μαθητές που ενδιαφέρονται ειδικά για την τέχνη του τραγουδιού.
Οι συναυλίες περιέχουν μια μεγάλη αναδρομή στην πολυετή πορεία του καλλιτέχνη από τα πρώτα του βήματα με τους Φατμέ μέχρι και σήμερα. Το Νίκο Πορτοκάλογλου συνοδεύουν επί σκηνής τα ταλαντούχα μέλη της μπάντας του, «Ευγενείς Αλήτες» και οι εφηβικές χορωδίες. Πρόκειται για μία πανηγυρική σύμπραξη τριών γενιών επί σκηνής με τη συμμετοχή των χορωδιών των Μουσικών Σχολείων Πειραιά και Λάρισας και της παιδικής χορωδίας Con Anima.

Σχολική Εκδρομή με φίλους:
Μάρκος Κούμαρης (Locomondo)
Νατάσσα Μποφίλιου
Ελένη Τσαλιγοπούλου

Οι Ευγενείς Αλήτες είναι:
Αγάπη Διαγγελάκη: φωνή, κρουστά, γιουκαλίλι, μεταλλόφωνο
Δημήτρης Καλονάρος: τύμπανα, φωνητικά, μπάσο
Γιώργος Κουρέλης: πλήκτρα, ακορντεόν, φωνητικά, τύμπανα
Ηλίας Λαμπρόπουλος: φωνή, βιολί, τρομπέτα, κλαρίνο, γκάιντα
Βύρων Τσουράπης: φωνή, μπάσο, μαντολίνο, κιθάρα

Άκης Πασχαλάκης: ηχοληψία

Ρένα Μόρφη a.k.a. Σούλη Ανατολή
«Αμάντο Μίο / Amado Mio»

Η Ρένα Μόρφη, μας παρουσιάζει ό,τι πιο αληθινό σε ένα diy (do-it-yourself) video με προσωπικές αναμνήσεις από ένα μαγικό ταξίδι που στάθηκε αφορμή για τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Σούλη Ανατολή».
Το νέο της single, μια διασκευή του «Αμάντο Μίο» – ένα από τα πιο διάσημα και ερωτικά τραγούδια παγκοσμίως – μιλάει για την αιώνια αγάπη σε ένα βίντεο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της. Ερωτισμό, Αθωότητα, Μυστήριο, Ξεγνοιασιά, Νοσταλγία και Βαθιά Μελαγχολία μέσα από αληθινές στιγμές καθημερινότητας σε μια πόλη «μύθο», την Αβάνα.

Το «Αμάντο Μίο» κυκλοφορεί από τη Minos EMI / Universal

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Όπως κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου θα βγούμε στον Κήπο του Μεγάρου συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Ερμηνεύοντας τη «Μικρή Συμφωνία (Sinfonietta) σε σι ύφεση μείζονα», και τον δημοφιλή «Ηπειρώτικο» του εξέχοντος μέλους της ορχήστρας μας, Νίκου Σκαλκώτα, θα ανοιχτούμε στην πόλη. Η πρωτοποριακή για την εποχή της «Sinfonietta», γράφτηκε το 1948, αλλά εκτελέστηκε δημόσια για πρώτη φορά το 2005, μετά από κοπιώδη αποκατάσταση της παρτιτούρας. Ενώ, ο ιδιαίτερα αγαπητός «Ηπειρώτικος» από τους 36 χορούς, ενσωματώνει με σύγχρονο τρόπο στοιχεία από τη δημοτική παράδοση. Σας περιμένουμε λοιπόν, να απολαύσουμε –μετά μουσικής- αυτόν τον υπέροχο πνεύμονα δροσιάς και πράσινου που είναι ο κήπος του σπιτιού μας. Σε μια γιορτή, χωρίς ηλικιακούς ή ενδυματολογικούς περιορισμούς. Φορέστε μόνο την αγάπη σας για τη μουσική.

Το πρόγραμμα

ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904-1949):
Μικρή Συμφωνία (Sinfonietta) σε σι ύφεση μείζονα

Ηπειρώτικος Ι (Σειρά Ι αρ.4)
Στέφανος Τσιαλής, μουσική διεύθυνση

«Μεταμύ φίλων»
«Between Friends»
Έκθεση γλυπτικής

Πέντε εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες τους στην έκθεση γλυπτικής που φιλοξενείται στο i-D ProjectArt ως τις 23 Ιουνίου, με τον εύγλωττο τίτλο «Μεταξύ φίλων» («Between Friends»). Την έκθεση συμπληρώνουν και μερικά ζωγραφικά έργα των καλλιτεχνών που λειτουργούν σε συνάρτηση με τα γλυπτά και συμπληρώνουν την δημιουργική εικόνα της δουλειάς τους. Την οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Ξανθάκου.


Στην έκθεση συμμετέχουν συγκεκριμένα οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Λυδία Βενιέρη, Κωστής Γεωργίου, Βένια Δημητρακοπούλου, Νεκτάριος Κοντοβράκης. Καταθέτουν διαφορετικές γλυπτικές απόψεις, οι οποίες αποτυπώνουν τη δυναμική τους στο συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης, μέσα από σύγχρονα έργα που ξαφνιάζουν με το ταπεραμέντο και την ένταση τους.

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ανατρέχει στις μνήμες της παιδικής ηλικίας και παρουσιάζει γλυπτά που ενώ έχουν τις αναλογίες ενήλικα, ωστόσο έχουν κρατήσει τα χαρακτηριστικά του παιδιού και συνοδεύονται από παιχνίδια άλλης εποχής. Επίσης επιτοίχια ανάγλυφα πορτρέτα αντίστοιχης αισθητικής και φιλοσοφίας με θραύσματα παιδικών αναμνήσεων. Η αναφορά στα Κύθηρα, αγαπημένο τόπο του καλλιτέχνη, και στην αρχιτεκτονική τους, γίνεται μέσα από σύνθετα έργα που συνδυάζουν τη ζωγραφική με τα μεταλλικά ελάσματα και τη φωτογραφία.
Η Λυδία Βενιέρη μας καλεί να δούμε μέσα στις μαγικές διάφανες γλυπτές σφαίρες της, όπου έχει εναποθέσει κομμάτια της φύσης, λεπτομέρειες από το περιβάλλον, ζωικό και φυτικό, το οποίο αποδίδει με το δικό της ποπ αρτ τρόπο. Τα ανθρωποκεντρικά σχέδια της και τα αφαιρετικά τοπία της με χαρακτηριστικές όψεις και γωνιές της Ελλάδας συμπληρώνουν τη δική της άποψη στην έκθεση.
Ο Κωστής Γεωργίου παρουσιάζει δυναμικά συμπλέγματα χορευτών-ακροβατών, που παραπέμπουν στην ανάταση σε εκρηκτικούς χρωματισμούς με το μπλε του κοβαλτίου και το λαμπρό κόκκινο να κυριαρχούν. Αντίστοιχα εκρηκτικά είναι και τα έργα ζωγραφικής, φιγούρες άλλοτε οικείες και άλλοτε επίτηδες γκροτέσκες και αλληγορικές μέσα από μια εντελώς προσωπική, σουρεαλιστική διάθεση. Δεν λείπουν και άλλα καλοκαιρινής διάθεσης θέματα τα οποία αποπνέουν τη ζωοποιό ενέργεια και δυναμική του καλλιτέχνη.
Η Βένια Δημητρακοπούλου εστιάζει σ έναν γοητευτικό γυναικείο γυμνό κορμό, κατασκευασμένο από μέταλλο και γυαλί, που με τον τίτλο του «See through me» παραπέμπει στη διαφάνεια και καθαρότητα που ορίζει τη φιλία, αλλά και κάθε ανθρώπινη αληθινή σχέση. Το «See through me» είναι ο ορισμός της εγγύτητας.

Ο Νεκτάριος Κοντοβράκης, επιλέγει από την αγαπημένη του ενότητα με τα οικόσιτα γλυπτά ζώα, αντιπροσωπευτικά δείγματα δουλειάς του κατασκευασμένα σε μπρούντζο, καθώς και ζωγραφικά έργα του εμπνευσμένα από το τοπίο της Αίγινας, όπου ζει μόνιμα.

Μια δυναμική συνάντηση «Μεταξύ φίλων» που εκφράζει αφοσίωση, πίστη, κατάθεση σ αυτό το ίδιο το αντικείμενο της τέχνης. «Μεταξύ φίλων» ειλικρίνεια, υποστήριξη, καθαρότητα, διαφάνεια…

Διάρκεια έκθεσης έως τις 23 Ιουνίου 2018.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 -19.00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10.00-21.00
i-D ProjectArt: Κανάρη 12, Κολωνάκι, 10674, τηλ. +30 2103221801.

Τα μάγια της πεταλούδας
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Τρίτη 19 Ιουνίου, 21:00

Η Μικρή Άρκτος με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης το 2018 των 120 ετών από τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, διοργανώνει μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στο μελοποιημένο από Έλληνες συνθέτες μεταφρασμένο έργο του ποιητή, παράλληλα με το εικαστικό αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή του.

Παρότι πέρασαν 82 χρόνια από την τόσο άγρια δολοφονία του, το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παραμένει αειθαλές και ανθεκτικό στο χρόνο, δεν έπαψε να διαβάζεται, να τραγουδιέται και να αγαπιέται από όλες τις γενιές στη χώρα μας.
Το ελληνικό κοινό άλλωστε, παρέλαβε το έργο του Λόρκα, μεταφρασμένο από λογοτέχνες και πνευματικούς δημιουργούς μείζονος βαρύτητας για τα ελληνικά γράμματα (ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Τζένη Μαστοράκη, ο Σωτήρης Τριβιζάς, μετέφρασαν έργα και ποιήματά του). Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Γλέζος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραμής μελοποίησαν μεταφρασμένους στίχους του. Τραγουδήθηκε δε από σπουδαίους ερμηνευτές. Με λίγα λόγια ο Λόρκα είχε ισχυρούς πρεσβευτές στην Ελλάδα, που περιφρούρησαν την ιδιαίτερη παρουσία του.
«Τα μάγια της πεταλούδας» είναι μια μουσική παράσταση – αναφορά στην ιστορία της σχέσης της χώρας μας με τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Ο Παρασκευάς Καρασούλος, ο οποίος υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, συγκέντρωσε μελοποιημένα ποιήματα του Λόρκα, από κύκλους και ενότητες που δεν έπαψαν ποτέ να τραγουδιούνται, τα οποία και θα ερμηνεύσουν τρεις νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές: ο Δημήτρης Βουτσάς, η Πολυξένη Καράκογλου και ο Βασίλης Κούρτης, ενώ ο Παντελής Καλογέρακης θα διαβάσει αποσπάσματα από θεατρικά και ποιητικά κείμενα.
Ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου έχει την ευθύνη της ενορχήστρωσης και της μουσικής επιμέλειας της εκδήλωσης.

Μουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5 Πλάκα



Kadebostany
«Save Me»

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του «Mind If I Stay», οι αυτό-αποκαλούμενοι ηγέτες της pop αυτοκρατορίας, οι Kadebostany, επιστρέφουν με το «Save Me».

Η σπάνια ομορφιά της μουσικής, οι κομψές μελωδίες της κιθάρας, τα πανέμορφα φωνητικά, ο μοναδικός ήχος τους, συνδυασμένα όλα αυτά με το πιασάρικο στυλ του Guilaume de Kadebostany. Τα προηγούμενα singles των Kadebostany όπως μεταξύ άλλων τα «Mind If I Stay», «Castle In The Snow», «Crazy In Love» και «Walking With A Ghost, «σκαρφάλωσαν» στις υψηλότερες θέσεις των charts σε πάνω από 25 χώρες και έχουν συνολικά πάνω από 500 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Το «Save Me» είναι το νέο τους single από το νέο τους album «Monumental» που κυκλοφορεί τώρα.

καλό σαββατοκύριακο
Chris Rea – On The Beach