Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μέσα στον τρέχοντα Ιούνιο αλλά και τον προσεχή Ιούλιο διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια στη φωτογραφία για εφήβους ηλικίας 13-16 χρόνων, υποσχόμενο δημιουργία, παιχνίδια και γνώση γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας. Τα εργαστήρια θα είναι τρία, διάρκειας 15 ωρών το καθένα, και όλα θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Ο φωτογράφος Στέφανος Τσακίρης είναι ο εισηγητής του πρώτου εργαστηρίου από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουνίου, 11.00-14.00. Μέσα από μια σειρά παιχνιδιών και πρακτικών δραστηριοτήτων οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας, θα μάθουν για τις λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής, τις ιδιότητες του φωτός, τη σύνθεση της εικόνας. Το εργαστήριο θα αναλύσει έννοιες όπως κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή, ενώ οι μαθητές θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής.
Απόφοιτος του Τμήματος Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών, με ειδίκευση στις ιστορικές τεχνικές εκτύπωσης, ο Στέφανος Τσακίρης εργάζεται ως καθηγητής φωτογραφίας στη Σχολή ΑΚΤΟ και στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς. Επίσης είναι κάτοχος του βραβείου Guinness για τη μεγαλύτερη κυανοτυπία στον κόσμο.

Στο δεύτερο εργαστήριο

Στο δεύτερο εργαστήριο (Δευτέρα 25 Ιουνίου – Παρασκευή 29 Ιουνίου, ώρες 11.00-14.00) έννοιες όπως φωτοειδησεογραφία, φωτογραφία δρόμου, πορτρέτο, προσωπική φωτογραφία αναλύονται μέσα από μια σειρά πρακτικών, αλλά και θεωρητικών μαθημάτων που θα παραδώσει η φωτογράφος Αρτεμις Πυρπύλη, απόφοιτος της Ecole de Photographie de Paris. Εδώ οι έφηβοι θα διερευνήσουν τη σχέση αντικειμενικότητας / υποκειμενικότητας στη φωτογραφία, θα κατανοήσουν την αφηγηματική και εκφραστική δυνατότητα της προσωπικής φωτογραφίας και θα δημιουργήσουν το δικό τους φωτογραφικό ημερολόγιο.
Η εφετινή καινοτομία είναι ένα τρίτο εργαστήριο, με εισηγήτρια τη φωτογράφο Αναστασία Βλαχάκη. Από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 (11.00-14.00) στο πλαίσιο της έκθεσης [selfimages] που παρουσιάζεται στον χώρο του ΜΦΘ οι έφηβοι μέσα από διαφορετικές τεχνικές της φωτογραφίας θα ανακαλύψουν πώς το αυτοπορτρέτο μπορεί να γίνει ένα βιωματικό παιχνίδι. Θα εξερευνήσουν τη σημασία τού να χρησιμοποιούν το ίδιο τους το σώμα μπροστά από την κάμερα, μαθαίνοντας πολλά για αυτό και για τον εαυτό τους, μέσα από την παρατήρηση.
Εχοντας σπουδάσει γραφικές τέχνες στο ΙΔ. ΤΕΛ. ΠΛΑΚΑ, φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών και Video Art στην Καλών Τεχνών στη Βαλένθια Ισπανίας, η Αναστασία Βλαχάκη απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ΜΑ Inclusive Arts Practice στο Μπράιτον της Αγγλίας (2014) και εκπαιδεύτηκε στο Θεατρικό Παιχνίδι & την Εμψύχωση Ομάδας στο Εργαστήρι Παιχνιδιού στην Αθήνα (2016-18).
Το πρώτο και το δεύτερο εργαστήριο λειτουργούν αυτόνομα αλλά και συνδυαστικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο τρίτο εργαστήριο είναι η παρακολούθηση του πρώτου.
Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ/άτομο για το πρώτο και το δεύτερο εργαστήριο και 40 ευρώ/άτομο για το τρίτο εργαστήριο. Ισχύει έκπτωση 10% για τα αδέλφια και για όποιον θελήσει να παρακολουθήσει και τα τρία εργαστήρια.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής και για τα τρία εργαστήρια μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Ελλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310.566716 / info.thmp@culture.gr).

HeliosPlus