Ολοκληρώθηκαν 24 μέρες γυρισμάτων στη χώρα μας της βρετανικής τηλεοπτικής μίνι σειράς «The Little Drummer Girl», που είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα κατασκοπείας του Τζον Λε Καρέ (έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν από τις εκδόσεις Bell ως «Η μικρή τυμπανίστρια» και γυριστεί ταινία από τον Τζορτζ Ρόι Χιλ με τους Νταϊάν Κίτον και Κλάους Κίνσκι το 1984).

Σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Κορεάτης Παρκ Τσαν-γουκ, γνωστός από την ταινία «Old Boy» και η παραγωγή είναι της Ink Factory (συμπαραγωγή BBC και ΑΜC) μέσω της οποίας ένα άλλο μυθιστόρημα του Λε Καρέ, το «The Night Manager», έγινε επίσης μίνι σειρά. Πρωταγωνιστούν οι Φλόρενς Που, Aλεξάντερ Σκάρσγκαρντ και ο Mάικλ Σάνον που είδαμε προσφάτως στην βραβευμένη με Οσκαρ καλύτερης ταινίας «Μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Η εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση παραγωγής στην Ελλάδα είναι η Faliro House Productions Α.Ε. ενώ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Ελλάδα, το συνεργείο αποτελούνταν από 165 μέλη από την Ελλάδα και 98 μέλη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα γυρίσματα στην Ελλάδα έγιναν στην Αθήνα, στην Ελευσίνα και στη Κινέτα. Υπήρξαν επίσης γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη και ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Όλες οι ελληνικές τοποθεσίες αξιοποιήθηκαν για να «δείξουν» Ελλάδα/Αθήνα, ενώ η Ελευσίνα χρησιμοποιήθηκε για να αναπαραστήσει το Λίβανο και η Νίκαια την Παλαιστίνη.

«Η κινηματογράφηση του ‘The Little Drummer Girl’ στα ίδια ακριβώς σημεία που περιγράφονται στο βιβλίο του Τζον Λε Καρρέ ήταν μια απίστευτη εμπειρία» δήλωσε ο σκηνοθέτης Παρκ Τσαν-γουκ. «Το ανεκτίμητο προνόμιο των γυρισμάτων σε τόσο σημαντικές, ιστορικά και πολιτιστικά, τοποθεσίες, όπως η Ακρόπολη ή ο ναός του Ποσειδώνα, δύσκολα αποτιμάται. Η Ελλάδα, γενέτειρα του δράματος στη Δύση, προσφέρει στους κινηματογραφιστές έναν καμβά μοναδικής απήχησης και, για μένα, αποτελεί το τέλειο μέρος για να αφηγηθώ την ιστορία.»
Η πραγματική είδηση πάντως είναι ότι η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υποστήριξε την παραγωγή διευκολύνοντας την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα στην Ακρόπολη και στο Σούνιο. Εκανε δηλαδή το αυτονόητο ,το οποίο εν γινόταν μέχρι τώρα: προσκόμισε όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα… Μακάρι κάτι να αλλάζει στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο σε ότι αφορά τις ξένες παραγωγές στην Ελλάδα που μέχρι σήμερα ήταν …απαγορευτικές.
Το The Little Drummer Girl αναμένεται να μεταδοθεί από το BBC και το AMC το φθινόπωρο του 2018.