«Constellations in the dirt -Αστερισμοί στοχώμα»

Ανω Κουφονήσι, Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου, 20 Ιουνίου – 2 Σεπτεμβρίου
To αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων αποτελεί το κέντρο της έκθεσης που παρουσιάζει ο Οργανισμός ΝΕΟΝ στα Κουφονήσια, με βασικό σημείο αναφοράς το «αρχαιολογικό εύρημα» και τη θέση του στο σήμερα. Παρουσιάζονται έργα εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από τους Βαγγέλη Βλάχο, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνο Κωτσή,Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη,Βασίλη Παπαγεωργίου, Κώστα Ρουσσάκη και Κώστα Σαχπάζη. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου του νησιού, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προκειμένου να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου.

«Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να σας μεταδώσουμε μιαέκτακτη είδηση!»

Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Nostos Festival, 17-24 Ιουνίου
Το θέμα του εφετινού 7ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση είναι η Ανατροπή (Disruption). Εμπνεόμενο από το θέμα αυτό, το εικαστικό μέρος του Summer Nostos Festival ανατρέπει τη ροή του προγράμματος με επιλεγμένα βίντεο και φιλμ από διακεκριμένους διεθνείς καλλιτέχνες τα οποία αντιμετωπίζουν την ίδια την έννοια της ανατροπής με ποικίλους τρόπους, καθώς πραγματεύονται διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και πανανθρώπινα υπαρξιακά θέματα.

«Οψεις της Μνήμης»

Πόρος, Γκαλερί Citronne,ως και 30 Σεπτεμβρίου
Με ένα μεγάλο, σπονδυλωτό αφιέρωμα στη Μνήμη άνοιξε από τον Μάιο η σεζόν στην γκαλερί Citronne στον Πόρο, όπου παρουσιάζονται ως και τα μέσα Ιουλίου έργα του Κώστα Πανιάρα, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου εκτίθενται γλυπτά που δημιούργησε λίγο πριν από τον θάνατό του και παρουσιάζονται για πρώτη φορά (αυτό το σκέλος της έκθεσης για τον Κώστα Πανιάρα θα συνεχιστεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου). Από τις 21 Ιουλίου η Citronne θα παρουσιάσει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Μνήμη με έργα των Γιάννη Αδαμάκου, Τάσου Μαντζαβίνου, Αγγελου Παπαδημητρίου και Γιάννη Ψυχοπαίδη. Συγκεκριμένα ο Αδαμάκος αναβιώνει μια «Οπτική Μνήμη», ο Μαντζαβίνος εστιάζει στη «Βιωματική Μνήμη», ο Παπαδημητρίου προβάλλει μια «Εγκατεστημένη Μνήμη» και ο Ψυχοπαίδης διαθέτει αφηγηματική, «Κερματισμένη Μνήμη».

Δημήτρης Μυταράς, «Από το σύγχρονο στο διαχρονικό»

Ανδρος, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή,1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου
Ενάμιση χρόνο μετά τον θάνατο του Δημήτρη Μυταρά, το Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο ετοιμάζει εκτενές αφιέρωμα στον δημιουργό, μια έκθεση που στηρίχθηκε σε ενδελεχή έρευνα στο αρχείο του εικαστικού και φέρνει στο φως ανέκδοτα δεδομένα για το έργο του, μαζί με αυτά που τον καθιέρωσαν και υπήρξαν πυλώνες της δημιουργίας του. Η έκθεση εκκινεί από την πρώιμη νεανική περίοδο του Μυταρά και στη συνέχεια εμβαθύνει στις δύο θεματικές που υπήρξαν κεντρικές αρτηρίες του έργου του από το 1960 και ως τέλος της ζωής του: τους καθρέφτες και τα πορτρέτα.

«Χάρτινο το φεγγαράκι»

Ρέθυμνο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και Τζαμί Καρά Μουσά Πασά,1 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου
Περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Κορέα συμμετέχουν στην έκθεση που επιμελείται η Θάλεια Βραχοπούλου με αφετηρία το ποίημα του Νίκου Γκάτσου που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις για την παράσταση «Λεωφορείον ο Πόθος» που ανέβασε ο Κάρολος Κουν. Ολα τα έργα είναι κατασκευασμένα από χαρτί με στόχο να εκφράσουν την αντίφαση του σήμερα και τις ψευδαισθήσεις απέναντι σε μια σκληρή πραγματικότητα.

Πέτρος Ζουμπουλάκης, «Πορτρέτα σε βάθος χρόνου»

Τήνος, Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, Πύργος,1-30 Ιουλίου
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ετος Χαλεπά παρουσιάζεται έκθεση με 60 προσωπογραφίες ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που δημιούργησε ο Πέτρος Ζουμπουλάκης. Ανάμεσά τους και το πορτρέτο του Γιαννούλη Χαλεπά, που επελέγη για τον λογότυπο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Ετους Χαλεπά. Ο καλλιτέχνης στον χώρο της έκθεσης θα προβεί σε σκηνογραφική αναπαράσταση του εργαζόμενου Γιαννούλη Χαλεπά.

Paul Chan, «Odysseus and the Bathers»

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 5 Ιουλίου – 14 Οκτωβρίου
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει τον αμερικανό καλλιτέχνη Paul Chan σε επιμέλεια του Sam Thorne, διευθυντή του Nottingham Contemporary. Nέες παραγωγές αλλά και πρόσφατα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία ο ίδιος αποκαλεί «breathers» και «bathers», παρουσιάζονται στην έκθεση και δανείζονται στοιχεία από τις αναφορές αρχαίων φιλοσόφων (Αριστοτέλης, Ηράκλειτος) για τη σχέση ανάμεσα στη ζωή (βίο), στην ψυχή (anima), στο πνεύμα (πνοή) και στην κίνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ