Ένας χάλκινος δείκτης που για χρόνια βρισκόταν στις αποθήκες του Λούβρου καταγεγραμμένος δάκτυλο ποδιού, αποκαλύφθηκε πως ανήκει στο υπερμέγεθες χάλκινο άγαλμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στο Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη.

Τα τμήματα του αρχικού ύψους 12μ. γλυπτού, που χρονολογείται στον 4ο αι. μ.Χ. θεωρούνται από τα πολυτιμότερα αντικείμενα που ανήκουν στις συλλογές των Μusei Capitolini.

Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ένα κολοσικό κεφάλι, μια σφαίρα, ένας αριστερός βραχίονας και ένα χέρι από το οποίο λείπει η παλάμη (η οποία κρατούσε τη σφαίρα), μέρος ενός μεσαίου δακτύλου και το μεγαλύτερο μέρος του δείκτη. Οι πηγές αναφέρουν και ένα τεράστιο στέμμα το οποίο δεν έχει διασωθεί, ενώ άγνωστη παραμένει και η αρχική θέση του αγάλματος.

Τα σπαράγματα του αγάλματος φυλάσσονταν στην παπική συλλογή στην πλατεία του Λατερανού μέχρι το 1471 οπότε και δαρθήκαν στα μουσεία του Καπιτωλίου. Ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για την τύχη του δακτύλου πριν φτάσει το 1860 μαζί με άλλα αντικείμενα του ιταλού μαρκήσιου Τζιανπέτρο Καμπάνα στο Λούβρο μετά την οικονομική του κατάρρευση.

Το 1913 καταγράφηκε ως «ρωμαϊκό δάχτυλο ποδιού».

Πρόσφατα η Ορέλια Αζέμα στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής που εκπονεί σχετικά με τις αρχαίες τεχνικές συγκόλλησης για την κατασκευή μεγάλων χάλκινων αγαλμάτων παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο μέλος μοιάζει περισσότερο με δείκτη και όχι με δάχτυλο ποδιού και ότι το πλάτος του, που αγγίζει τα 38 εκ. θα ταίριαζε σε μια όρθια μορφή ύψους 12 μ. καταλήγοντας στη θεωρία ότι θα μπορούσε να ανήκει στο άγαλμα του Κωνσταντίνου. Στα εργαστήρια του Λούβρου κατασκευάστηκε τρισδιάστατο μοντέλο – αντίγραφο του δακτύλου και μεταφέρθηκε στη Ρώμη και διαπιστώθηκε ότι ταιριάζει απόλυτα στο χέρι του αγάλματος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.