Ο οίκος Cartier «στήνει» έναν ιδιόρρυθμο ζωολογικό κήπο με στρουθοκαμήλους, μπριγιάν και πρώτα ονόματα της διεθνούς πασαρέλας


«Αδάμαστος» είναι ο τίτλος του φωτογραφικού βιβλίου που κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη από τον οίκο Cartier. Διάσημες γυναίκες από όλο το κόσμο δέχθηκαν να φωτογραφηθούν αφιλοκερδώς με τα κοσμήματά του οίκου. Απώτερος σκοπός τους: τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου να διατεθούν για την προστασία των άγριων ζώων.


Η Vanessa Von Zitzewitz φωτογραφίζει είκοσι μία κομψές γυναίκες μεταξύ των οποίων η Καρολίνα Χερέρα, η Λίζα – Μαρί Πρίσλεϊ, η Τζέρι Χολ, η Ιμάν αλλά και η εκκολαπτόμενη ροκ σταρ Τζούελ με φόντο είδη υπό εξαφάνιση. Το άσπρο και το μαύρο είναι τα δύο χρώματα που συνυπάρχουν με την άγρια ομορφιά της φύσης και την ανθρώπινη θηλυκότητα. Σε μια από τις φωτογραφίες η Στέφανι Σέιμουρ ποζάρει αγκαλιά με μια στρουθοκάμηλο. Θηλυκά και οι δυο τους. Τον λαιμό της πρώτης στολίζει ένα μαργαριταρένιο κολιέ με ζαφειρένιο δέσιμο ενώ της δεύτερης ένα διαμαντένιο βραχιόλι. Η εξημέρωση της θηλυκότητας.


Και δεν είναι η πρώτη φορά που διάσημες γυναίκες ευαισθητοποιούνται απέναντι στο πρόβλημα εξαφάνισης αλλά και κακοποίησης αγρίων και μη ζώων. Με την Μπριζίτ Μπαρντό να κρατάει τα πρωτεία, το «ασθενές» φύλο δείχνει τη δύναμή του χωρίς όμως να ξεχνά τις ευαισθησίες του. Μια εκδήλωση που θα μείνει στη μνήμη όλων (για διαφορετικούς λόγους στον καθένα) ήταν η γυμνή εμφάνιση γνωστών μοντέλων, όπως Σίντι Κρόφορντ, Στέφανι Σέιμορ, Ναόμι, Κρίστι Τέρλινγκτον. Με σύνθημα το «Καλύτερα γυμνές παρά ντυμένες με γούνες» εμφανίστηκαν στην πασαρέλα τυλιγμένες μόνο με ένα πανό.


Φιλοζωία; Απλά μια νέα μόδα; Εύκολη διαφήμιση και προβολή ή μια πράξη αγάπης και ένδειξη ανθρωπιάς; Ο,τι και αν ισχύει, το γεγονός είναι ένα. Τα ζώα έχουν ανάγκη την αγάπη μας, με όποια μορφή και αν τους την προσφέρουμε.