Στέφανος Λαζαρίδης: Κυνικός ρομαντικός
Εκθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Έως τις 31 Μαΐου 2018 θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η έκθεση Στέφανος Λαζαρίδης: Κυνικός ρομαντικός σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη, στον 4ο Όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με την έκθεση, μια από τις πιο επιτυχημένες της φετινής περιόδου με περισσότερους από 80.000 επισκέπτες, κορυφώνεται το φετινό αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον σπουδαίο σκηνογράφο, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Στέφανο Λαζαρίδη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και αποτελεί την πρώτη συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Πρόκειται για την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ατομική παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου του Στέφανου Λαζαρίδη, ο οποίος με βάση το Λονδίνο ανέδειξε το εύρος της σκηνογραφίας σε δραματουργικούς εικαστικούς χώρους, θέτοντας σε βάθος ερωτήματα και αποφεύγοντας τις διακοσμητικές λύσεις, στις σημαντικότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης.

Το λάιτ μοτίφ που συναντά κανείς περισσότερο στο έργο του Λαζαρίδη είναι ο κύβος και αυτό είναι το στοιχείο έμπνευσης της έκθεσης. Η έκθεση αναπτύσσει ένα οπτικό χρονολόγιο ξεκινώντας από την αρχή της καριέρας του, με ζωγραφικές μελέτες σκηνικών και σχέδια κοστουμιών, συνεχίζει με έργα μικτής τεχνικής και κολάζ και τρισδιάστατες μακέτες υπό κλίμακα, βίντεο από παραστάσεις και συνεντεύξεις του και ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από τη δική του εικαστική έρευνα, σκηνοθετικές σημειώσεις πάνω σε κείμενα και δείγματα από επιστολογραφία.

Με την ευκαιρία της έκθεσης, το ΜΙΕΤ έχει εκδώσει κατάλογο για το έργο του Στέφανου Λαζαρίδη, ο οποίος πωλείται στον χώρο της έκθεσης και στα Ταμεία της ΕΛΣ.
Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 09.30 έως τις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Calexico
«Another Space»

Μόλις κυκλοφόρησαν το νέο lyric video του Another Space». Λίγο πριν την καλοκαιρινή ευρωπαϊκή τους περιοδεία που θα τους φέρει στην Ελλάδα στις 3 και 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο, οι Calexico ανεβάζουν στο επίσημο κανάλι τους στο youtube το νέο τους music video το «Another Space».

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά, «The Thread That Keeps Us» που κυκλοφορεί παγκόσμια από την City Slang και στη χώρα μας από την ελληνική Rockarolla.

WOMEN IN TECHNO_LOGY
ΓΥΝΑΙΚΕΣ DJ
27 Μαΐου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival [ADAF], σε συνεργασία με τη Σειρά Γέφυρες, τιμά την ψηφιακή κουλτούρα και φέρνει σε επαφή καλλιτέχνες και κοινό από όλον τον κόσμο. Το ADAF ενθαρρύνει, δίνει ερέθισμα και προωθεί όλες τις διαστάσεις της ψηφιακής δημιουργικότητας, παρουσιάζοντας εγχώριους, αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες και κολεκτίβες.

Μια τέτοια διεθνής διοργάνωση, που έχει στραμμένα τα «μάτια» στο μέλλον, δε θα μπορούσε να κλείσει παρά μόνο με τους ήχους της techno, που από την απαρχή της δημιουργίας της εξέφραζε το μέλλον και συμπορευόταν με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Η δυναμική των γυναικών εκπροσώπων της techno είναι πιο «ηχηρή» από ποτέ, ορίζοντας ένα δυνατό σημείο αναφοράς και μια παρουσία που αλλάζει τα δεδομένα σε ένα χώρο που, μέχρι πρότινος, θεωρούνταν ανδροκρατούμενος. Με πρωτοβουλία του technical engineer Σπύρου Κασσίμη, συγκεντρώνονται τέσσερις γυναίκες/acts επί σκηνής, με αξιοσημείωτη πορεία στο μουσικό γίγνεσθαι εντός και εκτός χώρας, για να δώσουν το ρυθμό.
H ΑΝΝΑ V., η DJ Fo, οι Jokasti & Nek και η RENA θα επιλέξουν μουσική που συμπορεύεται με το μήνυμα και την εικόνα που εκφράζει το ADAF, για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. High end ήχος, visuals, basslines, synths, loops γίνονται ένα και μετουσιώνονται, σε μια ξεχωριστή βραδιά!

Νίκος Τατασόπουλος
poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης
Κυριακή 29 Απριλίου

Αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια, με ταξίμια-προσευχές, με υπέροχες φωνές σε συνθέσεις πασίγνωστες, αλλά και λιγότερο γνωστές, από τους πιο σοβαρούς μουσικούς του είδους.
Ο σολίστας Νίκος Τατασόπουλος στο μπουζούκι, ο Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, μπαγλαμαδάκι, φωνή), και η Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, φωνή) ξανά στο Poems and Crimes.

Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό), τηλ.210-3228839
Είσοδος 5 ευρώ.
Ωρα έναρξης: 21:00

Κάτω από τον πορφυρό ουρανό
Μαρκ Σάλιβαν
εκδόσεις Brainfood

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός ξεχασμένου ήρωα, το «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό» είναι η ιστορία του απίστευτου θάρρους ενός νεαρού άνδρα σε μια από τις πιο σκοτεινές ώρες της ιστορίας.

Ο Πίνο Λέλα δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον πόλεμο ή τους Ναζί. Είναι ένας συνηθισμένος ιταλός έφηβος που λατρεύει τη μουσική, το φαγητό και τα κορίτσια, αλλά οι ημέρες αθωότητάς του είναι μετρημένες. Όταν το σπίτι της οικογένειάς του στο Μιλάνο καταστρέφεται από τις βόμβες των Συμμάχων, ο Πίνο καταλήγει να φυγαδεύει Εβραίους από τις Άλπεις και ερωτεύεται την Άννα, μια όμορφη χήρα έξι χρόνια μεγαλύτερή του.

Σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσουν, οι γονείς του τον αναγκάζουν να καταταγεί ως γερμανός στρατιώτης, μια κίνηση που νομίζουν ότι θα τον κρατήσει εκτός μάχης. Αλλά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, προσλαμβάνεται στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών ως προσωπικός οδηγός του στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ στην Ιταλία, του στρατηγού Χανς Λέγιερς, ενός από τους πιο μυστηριώδεις και ισχυρούς διοικητές του Τρίτου Ράιχ.

Γιάννης Μαθές
Φιλολογικός Σύλλος Παρνασσός
Σάββατο 26 Μαΐου

Ο Γιάννης Μαθές, επιστρέφει στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, βάζει τα ακουστικά του και “φορτώνει” ξανά Έλληνες ποιητές στο mp3 του. Στην μουσική παράσταση Ποιητές.mp3, οι σημαντικότεροι Έλληνες ποιητές φωτίζονται και πάλι μέσα από μια ακουστική συναυλία για φωνή και πιάνο.
Το πολυμορφικό χρώμα του πιάνου και η εκφραστική φωνή του Γιάννη Μαθέ, σε μια ατμοσφαιρική προσέγγιση πάνω σε γνωστά μελοποιημένα ποιήματα, από τη Σαπφώ, τον Καρυωτάκη, τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Ελευθερίου και την Νικολακοπούλου μέχρι τους λαϊκούς ποιητές, τον Παπαδόπουλο και την Παπαγιαννοπούλου. Χαρακτηριστικές στιγμές, το «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «ο Μενεξές», το «Κοιμήσου Περσεφόνη», αλλά και ο «Τσάμικος» ή το «Είμ’ αητός χωρίς φτερά». Πιάνο: Γιάννης Καφετζόπουλος.
Οδός: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8
Διάρκεια παράστασης: 105’ (με διάλειμμα)
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8
Ωρα έναρξης: 21:00

καλό σαββατοκύριακο
Bob Marley – Sun is Shining