Ο μοντελισμός είναι μια μανία που κερδίζει ραγδαία έδαφος και στην Ελλάδα. Οι φανατικοί του είδους διαθέτουν τη δική τους Τζάγκουαρ ή το δικό τους Airbus ­ σε μινιατούρα βεβαίως! ­ χωρίς να πληρώνουν δραχμή στην Εφορία


Για κάποιους ανθρώπους μια βόλτα με ένα πολυτελές σκάφος, με ένα γρήγορο αυτοκίνητο ή ακόμη και με ένα ελικόπτερο είναι πραγματοποιήσιμη μόνο στα όνειρά τους. Για τους μοντελιστές όμως είναι θέμα ρουτίνας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στην ιδιοκτησία τους όλα τα παραπάνω και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνονται φορολογικά. Οχι, δεν φοροδιαφεύγουν, απλώς τα μέσα μεταφοράς που διαθέτουν είναι σε μινιατούρες.


«Η απόλαυση έγκειται στη συγκίνηση της πτήσης χωρίς καν να φύγεις από το έδαφος. Φυσικά αυτό που απολαμβάνεις είναι ότι κάνεις πράγματα, όπως επικίνδυνους ελιγμούς, που δεν θα τα επιχειρούσες αν βρισκόσουν εκείνη τη στιγμή μέσα στο αεροπλάνο, ανεβάζεις την αδρεναλίνη σου πατώντας γερά στη γη» λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπούρμπουλας, 20 χρόνια μοντελιστής.


Τόπος συνάντησης για τους μοντελιστές οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, οι αλυκές στην Ανάβυσσο, το Τατόι, αλλά και οποιαδήποτε τοποθεσία, ξηρά ή θάλασσα χωρίς πολύ κόσμο. Σχεδόν κάθε Κυριακή διοργανώνονται από την Ενωση Μοντελιστών Ελλάδος αγώνες σε ανοιχτούς χώρους, όπου τα μέλη της έχουν την ευκαιρία να συναγωνιστούν, να γνωριστούν αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνικές για την κατασκευή των μοντέλων τους. Το χόμπι του μοντελισμού μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο όταν δεν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. «Στον χώρο που ίπταται το μοντέλο δεν πρέπει να υπάρχει από κάτω άνθρωπος, ζώο ή ακόμη και αυτοκίνητο. Σκέφτεστε ένα αντικείμενο βάρους δύο κιλών περίπου που πέφτει με ταχύτητα 80-100 χιλιόμετρα την ώρα τι ζημιές μπορεί να προξενήσει;» επισημαίνει ο Θανάσης Περφύρης, μοντελιστής 10 χρόνια. Για κάθε ενδεχόμενο λοιπόν η ένωση ασφαλίζει τα μέλη της σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα είτε σε άνθρωπο είτε στην περιουσία κάποιου. Μια αποζημίωση από ένα τέτοιου είδους ατύχημα κυμαίνεται από 6 ως 30 εκατομμύρια.


Μοντελισμός, ένα χόμπι για κάθε ηλικία, όχι όμως και για όλες τις τσέπες. «Οι τιμές για ένα πλήρες μοντέλο ξεκινούν από 100.000 δραχμές και μπορεί να φτάσουν αλλά και να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρμπουλας, ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη μοντελισμού.


Κάθε φανατικός διαχωρίζει τις μινιατούρες του σε ηλεκτρικές, θερμικές και στατικές. Οι στατικές είναι τα λεγόμενα διακοσμητικά, ενώ οι ηλεκτρικές και οι θερμικές αυτές που λειτουργούν με μοτέρ και καύσιμα, αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες μπορεί να είναι μοντέλα αυτοκινήτων, σκαφών, αεροπλάνων, ελικοπτέρων αλλά και τρένων τα οποία διαθέτουν όλο τον εξοπλισμό ενός κανονικού σε μινιατούρα. Μπορεί να πετάξουν τόσο ψηλά ή να πλεύσουν τόσο μακριά από τη στεριά όσο το ανθρώπινο μάτι μπορεί να παρακολουθεί την πορεία τους. Η πιο άσχημη στιγμή για ένα μοντελιστή, όταν το αεροπλάνο ή το ελικόπτερο πέσει από ψηλά ή όταν το σκάφος του μείνει στα ανοιχτά λόγω βλάβης. «Εκτός από τον κακό καιρό η διάθεση ενός μοντελιστή χαλάει όταν πρέπει να κολυμπήσει μέσα στο κρύο νερό για να βγάλει έξω το σκαφάκι του» λέει ο Γιώργος Μαμουζάκης, επιχειρηματίας και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ενωσης Μοντελιστών Ελλάδος.


* Ενωση Μοντελιστών Ελλάδος (Σκουφά 57, Κολωνάκι, τηλ. 3600.130).