Ο καιρός έχει πια ζεστάνει για τα καλά, αρκετές θερινές αίθουσες έχουν ήδη ανοίξει και πολλές ταινίες έχουν προγραμματιστεί από τα γραφεία κινηματογραφικής εκμετάλλευσης για τους μήνες του καλοκαιριού. Επίσης, ήδη έχουν αρχίσει και τα αφιερώματα με προβολές παλιών ταινιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από την Πέμπτη 24 Μαΐου ως την Τετάρτη 30 του μηνός, ο κινηματογράφος Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως 117, τηλ. 210-6980.796) φιλοξενεί τις δύο τελευταίες ταινίες του χιλιανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Χοδορόφσκι. Ο «Χορός της Πραγματικότητας» και η «Ποίηση χωρίς τέλος» θα προβάλλονται με ειδική τιμή εισιτηρίου (γενική είσοδο με 5,50 ευρώ και ενιαίο εισιτήριο και για τις δύο ταινίες με 8 ευρώ).
Στην ίδια περίοδο, στον Ζέφυρο των Ανω Πετραλώνων (Τρώων 36) το δράμα συνδυάζεται με την κωμωδία μέσα από ένα εναλλακτικό πρόγραμμα τριών ταινιών: το ρουμανικό «Λαουτάρι –Οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν από αγάπη» του Εμίλ Λοτιάνου, την κλασική κωμωδία των Μόντι Πάιθον «Ενας προφήτης, μα τι προφήτης» και τη σουρεαλιστική κωμωδία του Χάουαρντ Χοκς «Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη» (για τις ακριβείς ώρες και ημέρες προβολών τηλεφωνήστε στο 210-3462.677). Να πούμε εδώ ότι οι φίλοι του φιλμ νουάρ θα ενθουσιαστούν με την ιδέα να παρακολουθήσουν σε μεγάλη οθόνη τον σπουδαίο «Δολοφόνο της νύχτας» («He walked by night») των Αντονι Μαν και Αλφρεντ Γουέρκερ, που κλείνει εφέτος 70 χρόνια ύπαρξης.

Θερινά και λογοτεχνία

Εν τω μεταξύ, το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζει τη συνεργασία με το British Council προτείνοντας προβολές σε διάφορους χώρους της Αθήνας σπουδαίων ταινιών του βρετανικού κινηματογράφου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κλασικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη Μεγάλη Οθόνη» που διατρέχει το εφετινό πρόγραμμα θα βρούμε και μερικές κορυφαίες διασκευές λογοτεχνικών έργων (η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019). Ταινίες δηλαδή όπως ο «Στοιχειωμένος Πύργος» του Ρόμπερτ Γουάιζ από το μυθιστόρημα της Σίρλεϊ Τζάκσον, ο «Συλλέκτης» του Γουίλιαμ Γουάιλερ από το μυθιστόρημα του Τζον Φόουλς, ή τα «Απομεινάρια μιας μέρας» του Τζέιμς Αϊβορι από το μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο (για περαιτέρω πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του 8th Athens Open Air Film Festival, συντονιστείτε στα
www.cinemagazine.gr και www.aoaff.gr).

Στη Θεσσαλονίκη

Το «Σινεμά με Θέα» στην οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ένας θερινός κινηματογράφος που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό της πόλης γιατί προσφέρει μια εναλλακτική και οικονομική πρόταση εξόδου για όσους θα βρίσκονται το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Εφέτος, από τις 11 Ιουνίου ως τις 19 Ιουλίου και από τις 27 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν 18 ταινίες που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το σινεφίλ κοινότην τελευταία διετία. Ανάμεσά τους οι «Να με φωνάζεις με το όνομά σου», «Μοonlight», «Ο εμποράκος» τουΑσγκάρ Φαραντί, «Το Πάρτι» της Σάλι Πότερ και «Τζάκι» του Πάμπλο Λαρέν (περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες:
www.filmfestival.gr).

HeliosPlus