Με στόχο να προάγει τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες του, άρχισε χθες το ταξίδι του στη Γηραιά Αλβιώνα το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (ΕΙΠΔ).

Η παρουσίαση του Παραρτήματος του Ινστιτούτου στη Βρετανία έγινε στο University College του Λονδίνου, παρουσία προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού χώρου, της γαστρονομίας, της όπερας, του θεάτρου και της μουσικής.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο ιδρυτής του ΕΙΠΔ Πέτρος Καψάσκης και ο διευθυντής του ΕΙΠΔ Λονδίνου Δημήτρης Κρανιώτης. Παρουσιάστρια ήταν η Μαίρη Βαλιάκας, ενώ συμμετείχαν ο δήμαρχος του Κέιμπριτζ Τζορτζ Πίπας, ο σεφ Λούης Χρυσοστόμου και η σοπράνο Κατερίνα Μηνά.

«Είναι μία νέα προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών που μοιράζονται το ίδιο όραμα: την προώθηση του παρεξηγημένου μέχρι τώρα όρου της πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και την ανασύσταση και προώθηση της ελληνικής κουλτούρας και του πολιτισμού στο εξωτερικό με σύγχρονους όρους», εξηγεί ο Δημήτρης Κρανιώτης.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι μια ελληνική επιστημονική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2017. Η δράση του αναπτύσσεται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους κυβερνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Η πολιτιστική διπλωματία αποτελεί το ισχυρότερο όπλο άσκησης διπλωματίας. Και αυτό διότι στηρίζεται στην κατανόηση μεταξύ των λαών και όχι στη δύναμη του ισχυρού», είπε ο Στράτος Χατζηνικολάου, υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, ενώ η υπεύθυνη Επικοινωνίας Μαίρη Βαλιάκας δήλωσε: «Ως Ελληνες πατάμε στις πλάτες γιγάντων. Πόσο ψηλά, άραγε, μπορούμε να φτάσουμε αν θέσουμε στους εαυτούς μας στόχο να επηρεάσουμε για άλλη μία φορά ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας που είναι η σύγχρονη κουλτούρα;».

Βασιζόμενο στις ήδη υπάρχουσες σημαντικές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, η ίδρυση του παραρτήματος του ΕΙΠΔ στο Λονδίνο αποσκοπεί στον διάλογο και τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ των δύο πολιτισμών. Κύριο μέλημα του Ινστιτούτου είναι η ανάδειξη των αξιών του πολιτισμού, η προώθηση της συνεργασίας και η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία σχέσεων συναισθηματικής εγγύτητας, οι οποίες θα υφίστανται πέρα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.