Ληστεία κατόπιν παραγγελίας βλέπουν οι Αρχές πίσω από την εισβολή στο Μουσείο του Μπαθ στη Βρετανία.Το μέγεθος της απώλειας που προκλήθηκε μετά τη ληστεία στο Μουσείο Τέχνης Ανατολικής Ασίας στο Μπαθ της Βρετανίας, στις 17 Απριλίου, αποκαλύφθηκε καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα η πλήρης λίστα με τα κλοπιμαία.
Πρόκειται για 48 αντικείμενα μεταξύ των οποίων 22 από νεφρίτη, 10 κεραμικά και ένας γαμήλιος καθρέφτης των Τανγκ (618-907 μ.Χ.). Κατά τη διάρκεια της ληστείας τρία ακόμη αντικείμενα υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν απομακρύνθηκαν από το μουσείο.

Η ληστεία έγινε στις 1.20 τα ξημερώματα από τέσσερις μασκοφόρους, οι οποίοι παραβίασαν το παράθυρο του πρώτου ορόφου και έσπασαν επτά προθήκες. Η αστυνομία εκτιμά ότι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι δράστες δείχνει ότι πιθανόν να είχαν συγκεκριμένη λεία στο στόχαστρο και η ληστεία να έγινε κατόπιν παραγγελίας. Η θεωρία αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η αξία των κινεζικών αρχαιοτήτων έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνεται η ζήτηση από την Κίνα. Στις αγορές της Άπω Ανατολής άλλωστε εκτιμάται ότι έχουν ήδη καταλήξει τα κλοπιμαία.

Είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο μουσείο πέφτει θύμα ληστών. Η προηγούμενη ήταν το 2012. Οι τρεις δράστες που εισέβαλαν στο κτίριο εν ώρα λειτουργίας τράπηκαν σε φυγή χωρίς να καταφέρουν να αποσπάσουν τη λεία που επιθυμούσαν μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού.

Το μουσείο επαναλειτουργεί από τις 5 Μαΐου, ο πρώτος όροφος ωστόσο παραμένει κλειστός και έχει ξεκινήσει έρανος ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του χώρου.