Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ξεκινά τις παραστάσεις του, την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνονται στα μέσα Ιουλίου. Το Βήμα «εγκαινιάζοντας» και την εφετινή σεζόν προσφέρει, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, στους αναγνώστες του δύο εισητήρια στην τιμή του ενός για τρεις πρώτες παραστάσεις:
1) Μετά την πρόβα – Περσόνα (Toneelgroep Amsterdam – Ivo van Hove)

Ο διεθνώς καταξιωμένος βέλγος σκηνοθέτης Ίβο βαν Χόβε, από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού θεάτρου, διασκευάζει για τη σκηνή δύο ταινίες του Μπέργκμαν. Έχοντας μελετήσει σε βάθος την εργογραφία του μεγάλου Σουηδού και με διασκευές άλλων μπεργκμανικών έργων στο ενεργητικό του, στο δίπτυχο Μετά την πρόβα – Περσόνα εξετάζει τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα, το άρρωστο από το λεγόμενο «φυσιολογικό». Η ένταση, η ασυμβίβαστη διάθεση, αλλά και η βαθιά κατανόηση απέναντι στην ανθρώπινη συνθήκη διαπνέουν αυτά τα δύο έργα, τα οποία εξετάζουν πώς η τέχνη νοηματοδοτεί τη ζωή μας και την κοινωνία.
2) Δημήτρης Κουρτάκης «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου»
Μια μεγάλη επιτυχία του περσινού Φεστιβάλ επαναλαμβάνεται, αφού κατέκτησε κοινό και κριτική. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Αρης Σερβετάλης, μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό σύμπαν. Μέσα στο εκμαγείο του εσωτερικού ενός διώροφου κτίσματος, ο περφόρμερ κινηματογραφεί, σαν άλλος Κραπ, τον εαυτό του και τον χώρο. Οι θεατές, καθισμένοι εκατέρωθεν του κτίσματος, προσκαλούνται σε μια λαθραία και εν τέλει απατηλή θέαση, αφού σύντομα ανακαλύπτουν ότι και αυτοί μοιράζονται τη συνθήκη του.
3) Nature Theater of Oklahoma – EnKnapGroup Το κυνήγι της ευτυχίας
Οι Πάβολ Λίσκα και Κέλλυ Κόππερ, ιδρυτές της βραβευμένης με Ομπι ομάδας Nature Theater of Oklahoma, πραγματεύονται τον μύθο και την παρακαταθήκη του αμερικανικού ονείρου. Μέσα σε ένα σαλούν, ένα μεξικανός μπάρμαν, ένας αυστριακός πωλητής, η αναπαράσταση μιας «ειρηνευτικής επέμβασης» στη Βαγδάτη, ένα μαγικό φίλτρο και χαρούμενοι όσο και ανατριχιαστικοί καουμπόικοι χοροί συνθέτουν ένα θεοπάλαβο σύμπαν, μια παρωδία των αμερικανικών κλισέ και των σπαγγέτι γουέστερν.