Δύο ζευγάρια και ο μετρ του εστιατορίου. Μια πεντάδα αποτελεί τον θίασο του «Δείπνου» που θα δούμε τον χειμώνα στο θέατρο.
nnn

Στέλιος Μάινας (φωτογραφία)
, Φάνης Μουρατίδης, Κατερίνα Λέχου, Κατερίνα Μισιχρόνη και ο Γιώργος Κοτανίδης συνθέτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομάδα.
nnn
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χέρμαν Κοχ (Μεταίχμιο, 2013, μετάφραση Μαρία Αγγελίδου), που αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα της σύγχρονης ολλανδικής αστυνομικής λογοτεχνίας, «Το Δείπνο» πραγματεύεται ένα φλέγον θέμα.
nnn
Στην παράσταση μεταφέρεται η θεατρική διασκευή με την υπογραφή του ολλανδού συγγραφέα Κέις Πρινς. Τη μετάφραση υπογράφει η Κάτια Σπερελάκη, τη σκηνοθεσία η Λίλυ Μελεμέ, ενώ η παραγωγή είναι του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου – Λυκόφως.
nnn
Ολα ξεκινούν όταν μια παρέα νεαρών που πίνει και διασκεδάζει ένα Σαββατόβραδο πηγαίνει να σηκώσει χρήματα από το κοντινότερο ΑΤΜ. Εκεί μέσα κοιμάται μια άστεγη Μεξικάνα. Τα αγόρια, ενοχλημένα από την παρουσία και τη μυρωδιά της, βάζουν για πλάκα φωτιά και την καίνε ζωντανή. Πιστεύουν ότι δεν τους έχει δει κανείς…
nnn
Να όμως που η κάμερα ασφαλείας αποτελεί τον μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα και τα πλάνα, όσο θολά κι αν είναι όταν προβάλλονται από την τηλεόραση, δεν μπορούν να μη γίνουν αντιληπτά από τους γονείς τους.
nnn
Τα δύο ζευγάρια αποφασίζουν να δουν πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Επιλέγουν ένα διάσημο, gourmet (ακριβό) εστιατόριο, με δύο αστέρια Michelin, του οποίου ο μετρ, εκτός από φίλος αποδεικνύεται και καταλυτικός παράγοντας στις εξελίξεις.
nnn
Προσπαθώντας να αποφύγουν την αιτία για αυτή τους τη συνάντηση, τα δύο ζευγάρια βήμα-βήμα υποχρεώνονται να μιλήσουν για αλήθειες που πονάνε, να φτάσουν στα άκρα. Και όλα αυτά ενώ το δείπνο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον μετρ να τους σερβίρει και να τους παρακολουθεί.
nnn
Θαυμαστής του ολλανδικού θεάτρου, ο Στέλιος Μάινας προτείνει το τρίτο ολλανδικό έργο στην ελληνική σκηνή. Εχουν προηγηθεί «Ο μικρός Τόνι», του Αλεξ Βαν Βάντερμπαν σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και αργότερα η «Τίρζα, η βασίλισσα του Ηλιου» του Γκρουνμπεργκ.
nnn
Καλή όρεξη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ