οπερα
Υπόθεση Μακρόπουλου

Η όπερα του Λέος Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλου» παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μουσική διεύθυνση Οντρεϊ Ολος, σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς. Στον ρόλο της Εμίλια Μάρτυ η Ελενα Κελεσίδη. Ερμηνεύουν επίσης οι Δημήτρης Πακσόγλου, Βαγγέλης Μανιάτης, Αρτεμις Μπόγρη κ.ά. Στις 20, 23 και 25/5. Στις 20.00 (Aίθουσα Σταύρος Νιάρχος).

συναυλίες
Η Συμφωνική της Πράγας στο Μέγαρο

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας υπό τον αρχιμουσικό Πετρ Αλτρίχτερ τιμά τους τσέχους συνθέτες Μπέντριχ Σμέτανα και Αντονίν Ντβόρζακ και παρουσιάζει το συμφωνικό ποίημα «Μολδάβας» του πρώτου και τη Συμφωνία «Του Νέου Κόσμου» του δεύτερου από κοινού με το Κοντσέρτο για βιολί, έργο 64 του Μέντελσον. Σολίστ Σίμος Παπάνας. Με τη συμμετοχή μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA). Στις 22/5 στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στις 23/5 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ακαδημία Νέων Μουσικών

Oι σπουδαστές της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «στρατεύονται» στο πλευρό των επαγγελματιών συναδέλφων τους για να αναμετρηθούν με την επική, έντονα βιωματική «Συμφωνία των Αλπεων» του Ρ. Στράους που εξερευνά τη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση. Στην ίδια συναυλία η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου συμπράττει στο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 22, Κ482 του Μότσαρτ. Μουσική διεύθυνση Στέφανος Τσιαλής. Στις 25/5 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20.30.

χορός
Arc For Dance Festival

Eννέα παραστάσεις νέων έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία κάνουν πρεμιέρα στην Αθήνα, βρίσκονται στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αθήνας Arc For Dance Festival 10. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον τρόπο σκέψης και εργασίας γυναικών δημιουργών. Πιο συγκεκριμένα, στο Θέατρο Κιβωτός θα παρουσιαστούν από τις 24 ως τις 27 Μαΐου έργα των Μαργαρίτας Τρίκκα, Alexandra Waierstall, Λίντας Καπετανέα & Edivaldo Ernesto, Αναστασίας Βαλσαμάκη, Po-Cheng Tsai, Ερμίρα Γκόρο, Jesus Rubio Gamo και Πατρίσιας Απέργη.

θέατρο
Συζητώντας με τον Κιμούλη

Ομιλία-συζήτηση με τον Γιώργο Κιμούλη διοργανώνει το New York University της Αθήνας για «Το θέμα της μετανάστευσης με βάση το «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών του Πανεπιστημίου, την Τρίτη στις 19.30, στον χώρο της οδού Τσακάλωφ 24 & Δημοκρίτου, στο Κολωνάκι. Οι παραστάσεις του έργου του Μίλερ ολοκληρώνονται στις 27/5, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού.

Τελευταία στο Εξαρχείων

Το «Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα»του Ευγένιου Ο’Νηλ ολοκληρώνει τις παραστάσεις του απόψε. Μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρος Κοέν. Παίζουν: Στέφανος Κυριακίδης, Αννίτα Δεκαβάλλα, Χάρης Μαυρουδής, Γιώργης Βασιλόπουλος. Σκηνικά-κοστούμια Χριστίνα Κωστέα, κινηματογραφήσεις Ρέινα Εσκενάζυ, φωτισμοί Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Στο θέατρο Εξαρχείων, στις 20.00.

«Ενας καλός λόγος», σε παράταση

Τέσσερις επιπλέον παραστάσεις, λόγω επιτυχίας, θα δοθούν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων από τον Αργύρη Πανταζάρα και την καλλιτεχνική ομάδα Momentum με το έργο «Ενας καλός λόγος». Καθε Δευτέρα & Τρίτη ως τις 4-5/6. Στις 21.00. Σκηνοθεσία – δραματουργίαΕλίνα Μαντίδη καιΑργύρης Πανταζάρας. ΕρμηνείαΑργύρης Πανταζάρας. Μουσική /SounddesignΓιώργος Πούλιος. Σκηνικά – κοστούμιαΓεωργία Μπούρα.

Μαθήματα Πολέμου

Ως τις 27 Μαΐου θα παρουσιάζεται στοΜέγαρο Μουσικής Αθηνών ηπρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, με τον τίτλο «Μαθήματα Πολέμου». Βασισμένο πάνω στο θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, το έργοαποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου.Μουσική Θοδωρής Οικονόμου.Ιστορικός σύμβουλος δρ Ανδρονίκη Μακρή.Φωτισμοί Εβίνα Βασιλακοπούλου.Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Aurora Marion, Βασίλης Αθανασόπουλος, Ανδρέας Καρτσάτος, Κώστας Νικούλι, Κατερίνα Πατσιάνη. ΣτοΥποσκήνιο Β’ τηςΑίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 21.00.

εκθεση
Το ημερολόγιο μιας μοδίστρας

Η έκθεση «Το ημερολόγιο μιας μοδίστρας. Μία φανταστική βιογραφία» σε επιμέλεια της δημοσιογράφου Εφης Φαλίδα συνεχίζεται στην a.antonopoulou.art. Η έκθεση επανεξετάζει το τετράδιο σημειώσεων της Μαρίκας Χαντζή, μιας μοδίστρας του 1958, αποτελώντας μια συνάντηση καλλιτεχνικής δημιουργίας και σχεδιαστικής πρακτικής. Ως τις 9/6.

ελληνική μουσική
Παντελής Κυραμαργιός στο Μουσικό Κουτί

Ο Παντελής Κυραμαργιός live στο Μουσικό Κουτί την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 10 μ.μ. Εχοντας μόλις κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Αρετή» θα παρουσιάσει τα τραγούδια του αυτά αλλά και όσα αγαπά παρέα με την τραγουδίστρια Δήμητρα Κελεκίδη, τον Νικόλα Μαύρο και τον Γιάννη Ταυλά, μουσικούς της Καλλιτεχνικής Κολεκτίβας Πλέγμα.

Gadjo Dilo

Την Παρασκευή 25 Μαΐου οι Gadjo Dilo επιστρέφουν στο Roof Stage του Gazarte για έναν τελευταίο χορό πριν από την επίσημη πρώτη του καλοκαιριού. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας ρεμπέτικες διασκευές τους από τα άλμπουμ τους «Manouche De Grec» και «Manouche De Grec Vol II» καθώς επίσης και γνωστά ιταλικά, γαλλικά και αμερικανικά κομμάτια σε ρυθμούς gypsy jazz.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ