Μια ξεχωριστή βραδιά διοργανώνει στις 29 Μαΐου ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Παρουσιάζει το Ορατόριο (Κοντσερτάντε) του Γιώργου Χατζηνάσιου «Το Χρονικό της Αλώσεως», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη συνοδεία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η μοναδική λυρική σύνθεση του δημοφιλούς δημιουργού, Γιώργου Χατζηνάσιου, που μελοποίησε το χρονογράφημα του Γεωργίου Φραντζή για την Αλωση της Πόλης, θα μας μεταφέρει νοερά στα κοσμοϊστορικά γεγονότα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης για να αναδειχθεί η αξία της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ενώ ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος ερμηνεύει το ρόλο του Μωάμεθ. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο ρόλο του ιστοριογράφου αφηγητή, Γεωργίου Φραντζή, και οι τροβαδούροι Χρήστος Τσιαμούλης και Στέφανος Δορμπαράκης, σκιαγραφούν τις τελευταίες συγκλονιστικές στιγμές της Πόλης.

Δύο χορωδίες

Την παράσταση συνοδεύουν δύο καταξιωμένες χορωδίες: Συγκεκριμένα, η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Χορωδία της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάζεται στην Αθήνα, καθώς η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στην Θεσσαλονίκη, όταν η συμπρωτεύουσα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και επαναλήφθηκε το 2007 στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες AEGEAN OIL, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E., το SEMELI GROUP MYKONOS και τα MEDI PRINOU.

Η αγορά εισιτηρίων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας viva.gr και τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ».