Με αφορμή τα 70 χρόνια του Ισραήλ, έξι διεθνώς καταξιωμένοι Ισραηλινοί συγγραφείς έρχονται στην Ελλάδα, στις 15 και 16 Μαΐου. Η δράση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Ένας κόσμος συγγραφείς» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» (UNESCO) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Δυο γενιές συγγραφέων εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της σύγχρονης ισραηλινής λογοτεχνίας. Μέσα από το έργο τους αντικατοπρίζονται ο πλούτος, οι αντιφάσεις και οι κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες της ισραηλινής κοινωνίας, καθώς και τα ζητήματα που απασχολούν τη παγκόσμια λογοτεχνία σήμερα.

Παρόντες θα είναι η θρυλική μορφή της σύγχρονης εβραϊκής λογοτεχνίας, ο πολυμεταφρασμένος στα ελληνικά Aβραάμ Β. Γεοσούα, ο επίσης μεταφρασμένος στα ελληνικά Εσκόλ Νεβό, από τους διασημότερους της νέας γενιάς ισραηλινών συγγραφέων καθώς και, η Γιουντίτ Κατσίρ, η Έστυ Χαΐμ, η Ίρις Ελίγια Κόεν και ο Ιλάν Σάινφελντ, οι οποίοι θα συζητήσουν για θέματα σύγχρονης λογοτεχνίας σε δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας.

Οι εκδηλώσεις:

Την Τρίτη 15 Μαΐου, ώρα 20:30, στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, οι Εσκόλ Νεβό, Έστυ Χαΐμ και Ίρις Ελίγια Κόεν συζητούν με συντονιστή τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, τις στιγμές-ορόσημα στη λογοτεχνία (Life-changing moments in literature).

Την Τετάρτη 16 Μαΐου, ώρα 18:30, στο Polis Art Café, στο Αίθριο της Στοάς Βιβλίου, οι Αβραάμ Β. Γεοσούα, Γιουντίτ Κατσίρ και Ιλάν Σάινφελντ, συζητούν με συντονιστή τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, τη σχέση Ιστορίας και γραφής (History and writing).

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

O A.B. Yehoshua (Α.Β. Γεοσούα) γεννήθηκε στην Iερουσαλήμ το 1936. Mαζί με τον Άμος Oζ θεωρείται ο σπουδαιότερος σύγχρονος Iσραηλινός συγγραφέας. Tα μυθιστορήματά του O εραστής (1976), Ένα αργοπορημένο διαζύγιο (1982), Eπιστροφή από τις Iνδίες (1997) κέρδισαν πολλές διεθνείς διακρίσεις στην Eυρώπη και στην Aμερική. Tο μυθιστόρημά του O κύριος Mάνι (μτφρ. Mάγκυ Kοέν, Eκδ. Kαστανιώτη 1998) τιμήθηκε με το A´ Bραβείο Λογοτεχνίας του Iσραήλ. Tο Tαξίδι στο τέλος της χιλιετίας τιμήθηκε στις HΠA με το Mέγα Bραβείο Kριτικών Eβραίων συγγραφέων. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: Ο κύριος Μάνι (1998), Επιστροφή από τις Ινδίες (1999), Ταξίδι στο τέλος της χιλιετίας (2001), Ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού (2006), Φιλικά πυρά (2011), Η κομπάρσα (2018)

O Eshkol Nevo (Εσκόλ Νεβό) γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1971. Σπούδασε κειμενογράφος και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Σήμερα διευθύνει τη μεγαλύτερη ιδιωτική σχολή δημιουργικής γραφής στο Ισραήλ και θεωρείται ο μέντορας πολλών νέων ανερχόμενων συγγραφέων. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και αφηγήματα. Ο ίδιος είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στους αναγνώστες και όλα του τα βιβλία έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των ευπώλητων τίτλων. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το μυθιστόρημα Τρεις όροφοι (2015) είναι το τελευταίο του βιβλίο και το πρώτο που μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Τα υπόλοιπα έργα του: Ο Τσίμερ στο Γκιβατάιμ (2001), Εγχειρίδιο γι’ αυτούς που χώρισαν πρόσφατα (2002), Τέσσερα σπίτια και νοσταλγία (2004), Ευχές Παγκοσμίου Κυπέλλου (2007), Ο μπαμπάς της Αμαλίας ταξιδεύει στην Αυστραλία (2010), Άγνωστος τόπος (2011), Το τελευταίο τελετουργικό λουτρό στη Σιβηρία (2013).
H Judith Katzir (Γιουντίτ Κατσίρ) γεννήθηκε στη Χάιφα το 1963. Σπούδασε λογοτεχνία και κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και διδάσκει δημιουργική γραφή. Έχει δημοσιεύσει συλλογές ιστοριών και μυθιστορημάτων, μυθιστορημάτων και παιδικών βιβλίων. Εκτός από τα λογοτεχνικά βραβεία για μεμονωμένες ιστορίες, έχει βραβευτεί με το Χρυσό και το Πλατινένιο Βραβείο Βιβλίου της Ένωσης Εκδοτών του Ισραήλ (1995, 1996, 1999, 2004), το Βραβείο Πρωθυπουργού (1996, 2007), το Γαλλικό Βραβείο WIZO (2004) και το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού (2014). Το έργο της έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.
H Esty Hayim (Έστυ Χαΐμ) γεννήθηκε στη Γιάφα το 1963 και μεγάλωσε στη Χάιφα. Σπούδασε θέατρο και υποκριτική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Όντας συγγραφέας και ηθοποιός, έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα θέατρα του Ισραήλ όπως το Cameri του Τελ Αβίβ. Σήμερα διδάσκει δημιουργική γραφή και γράφει βιβλιοκριτικές στον Τύπο. Για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά της έλαβε το Βραβείο της εφημερίδας Haaretz, το Βραβείο του Ιδρύματος Τελ Αβίβ, το Βραβείο του Πρωθυπουργού δύο φορές (2002, 2016) και το Βραβείο Brenner (2014).
H Iris Eliya Cohen (Ίρις Ελίγια Κόεν) γεννήθηκε το 1969 στην Άνω Γαλιλαία σε γονείς που ήρθαν στο Ισραήλ από τη Ινδία. Σπούδασε επαγγελματική θεραπεία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ενώ μελέτησε επίσης τις πλαστικές τέχνες – γλυπτική, ζωγραφική και κεραμική. Ταυτόχρονα, ίδρυσε ένα ανεξάρτητο παιδικό θέατρο, γράφοντας, σκηνοθετώντας τις παραστάσεις. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Maktub, το έγραψε κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας για το μικρότερο γιο της, το 2007. Το βιβλίο απέσπασε την αναγνώριση κριοτικών και κοινού, και τιμήθηκε με το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού (2011), το βραβείο Ramat Gan για πρωτοεμφανιζόμενο βιβλίο (2012) και το βραβείο του Πρωθυπουργού (2016).
O Ilan Sheinfeld (Ιλάν Σάινφελντ) γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1960. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην εβραϊκή και αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, όπου δίδαξε εβραϊκή λογοτεχνία. Εργάστηκε ως πολιστικός συντάκτης και συντάκτης εφημερίδων και λογοτεχνικός κριτικός. Ήταν ιδρυτής περιοδικού για τη λογοτεχνία και τη θεωρία, υπήρξε εκπρόσωπος του θεάτρου Cameri και είχε γραφείο δημοσίων σχέσεων. Το 1998, ίδρυσε εκδοτικό οίκο ειδικευμένο στην ομοφυλοφιλική λογοτεχνία, ενώ διδάσκει δημιουργική γραφή. Για το έργο του απονεμήθηκε το Βραβείο του Ιδρύματος Liv-Goldenberg (2001), το Βραβείο Kugel δύο φορές (1988, 2013) και το Βραβείο του Πρωθυπουργού (2015).